Προς αναστολή της προσέγγισης ΗΠΑ – Κούβας

Προς αναστολή της προσέγγισης ΗΠΑ – Κούβας

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την ιστορικής σημασίας προσέγγιση μεταξύ Ουάσιγκτον και Αβάνας, που εγκαινιάστηκε από τον τέως πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, σχεδιάζει να αναστείλει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε ομιλία του στο Μαϊάμι. Στην ομιλία του αυτή, ο πρόεδρος Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει την επαναφορά των ταξιδιωτικών περιορισμών και τη διακοπή των εμπορικών σχέσεων με την Κούβα, σε μία προσπάθεια να πείσει τον Ραούλ Κάστρο να προχωρήσει σε ουσιαστικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των Times της Νέας Υόρκης.

Ο Τραμπ επρόκειτο να χαρακτηρίσει την προσέγγιση Ομπάμα με την Κούβα «αποτυχημένη πολιτική κατευνασμού». Στο πλαίσιο αυτό, ο Αμερικανός πρόεδρος σχεδιάζει να επιβάλει αυστηρή απαγόρευση στις οικονομικές συναλλαγές με επιχειρήσεις οι οποίες συνδέονται με τον κουβανικό στρατό, διαχειριστή σημαντικού ποσοστού ξενοδοχείων και τουριστικών εταιρειών στη νησιωτική χώρα.

Η μεταβολή της πολιτικής προς την Κούβα από τον πρόεδρο Τραμπ απορρέει από την προεκλογική του δέσμευση προς την κοινότητα των εξόριστων Κουβανών του Μαϊάμι, οι οποίοι του προσέφεραν τη στήριξή τους στις περυσινές εκλογές και διαφωνούν με την προσέγγιση Ομπάμα – Κάστρο. Με τη σκλήρυνση της στάσης προς την Κούβα διαφωνούν, όμως, Αμερικανοί επιχειρηματίες και οργανώσεις υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ακόμη και μέλη του υπουργικού συμβουλίου Τραμπ υποστηρίζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι η προσέγγιση με την Αβάνα είχε αποφέρει διπλωματικά και οικονομικά οφέλη, ενισχύοντας την αμερικανική ασφάλεια. Παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ ότι ο Ομπάμα δεν πέτυχε «καλή συμφωνία» με την Κούβα, το προεδρικό διάταγμα με στόχο την ανάσχεση της προσέγγισης με την Κούβα δεν θα οδηγήσει σε διακοπή διπλωματικών σχέσεων, ενώ η χρήση αμερικανικών δολαρίων θα συνεχιστεί στις συναλλαγές μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή