Τσίπρας: «Δέσμευση για το τέλος των μνημονίων»

Τσίπρας: «Δέσμευση για το τέλος των μνημονίων»

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κεντρικό σύνθημα ότι η ελληνική πλευρά «πήρε αυτά που ήθελε» από τη συμφωνία του προχθεσινού Eurogroup, η κυβέρνηση διαμορφώνει το αφήγημα επιτυχίας της επόμενης μέρας. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεοπτικό μήνυμά του, κωδικοποίησε το αποτέλεσμα του Eurogroup ως ενεργοποίηση της διαδικασίας για οριστικό τέλος των μνημονίων, οριστική έξοδο από την κρίση και δήλωσε ότι η κυβέρνηση, για πρώτη φορά μετά «τον συμβιβασμό του Ιούλη του 2015», αισθάνεται δικαιωμένη. «Πήραμε συμφωνία διεξόδου, σαφείς δεσμεύσεις για αναγκαία μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, πλεονάσματα 2%, πολύ πιο κάτω από αυτά που προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας, επιμήκυνση ωριμάνσεων ομολόγων, ρήτρα ανάπτυξης», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ως πιο σημαντικό σημείο της συμφωνίας προσδιόρισε «τη δέσμευση για οριστικό τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018», που, όπως είπε, περιλαμβάνεται στην τελευταία παράγραφο του κειμένου. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι μετά τη συμφωνία είναι η ώρα για να τεθούν τα θεμέλια ενός μοντέλου δίκαιης ανάπτυξης με εργασία, δίκαιη κατανομή πλούτου, ισονομία και τήρηση κανόνων.

Το πρωί ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου να τον ενημερώσει για το αποτέλεσμα του Eurogroup. Βεβαίως, από το μετά Eurogroup αφήγημα απουσιάζουν οι αναφορές σε συγκεκριμένους στόχους που είχε προτάξει η ελληνική πλευρά ως ξεκάθαρη διεκδίκηση έναντι των δύσκολων μέτρων, ουσιαστικά του νέου μνημονίου που ψήφισε στη Βουλή πριν από περίπου ένα μήνα, όπως ο προσδιορισμός συγκεκριμένων μέτρων για το χρέος. Σε επίπεδο συμβολισμού αυτό αποτυπώνεται στο ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει ακόμη αλλάξει τον ενδυματολογικό του κώδικα, όσον αφορά την προσθήκη γραβάτας. Δεν πέρασε απαρατήρητη, βεβαίως, η διαφορά στο ύφος και στο περιεχόμενο των λεχθέντων ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος αναγνώρισε ότι ίσως η λύση που δόθηκε να μην είναι επαρκής, αλλά δίνει επαρκή σαφήνεια για τους επενδυτές σε σχέση με την πρόταση του προηγούμενου Eurogroup. Εντύπωση, επίσης, προκάλεσε η δημόσια αναφορά του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, συνολικά στην πορεία της κυβέρνησης: «Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια αντίφαση που είναι “καταδικασμένος” να πορεύεται να επιβάλει λιτότητα, αλλά παράλληλα να υπόσχεται ότι θα προσφέρει έξοδο από αυτή. Κι αυτό, γιατί έχει μια αβέβαιη έκφανση όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για τη χώρα», ανέφερε (ΣΚΑΪ). Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είδε στη συμφωνία του Eurogroup «καθαρές δεσμεύσεις για το χρέος, καθαρές δεσμεύσεις για την ανάπτυξη και περιγραφή του δρόμου ο οποίος πρέπει να ακολουθηθεί, έτσι ώστε τον Αύγουστο του 2018 να έχουμε την ολοκλήρωση του προγράμματος», όπως δήλωσε (ρ/σ Real). Εσπευσε, ωστόσο, να προσθέσει ότι ο ίδιος δεν μπορεί να προεξοφλήσει ούτε την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ούτε την έξοδο στις αγορές.

Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας θέλησε να σηματοδοτήσει τη φυγή προς τα εμπρός, λέγοντας ότι θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες προκειμένου να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Παυλόπουλος από την πλευρά του χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup «αφετηρία της τελικής μεγάλης προσπάθειας για την οριστική έξοδο της χώρας από αυτή τη βαθιά κρίση» και έσπευσε να δηλώσει «παρών» σε αυτή την προσπάθεια, στο πλαίσιο, πάντοτε, του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του.

Ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει την επόμενη εβδομάδα, και αμέσως μετά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα, κύκλο συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για το αποτέλεσμα του Eurogroup και για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό, στην οποία αναφέρθηκε, ενόψει της Διάσκεψης της Γενεύης στο τέλος του μήνα, και στη συνάντηση που είχε με τον κ. Παυλόπουλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή