Ντόναλντ Τραμπ, ο ανάποδος Μίδας

Ντόναλντ Τραμπ, ο ανάποδος Μίδας

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ​εμφάνιση του Τζεφ Σέσιονς ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας την περασμένη Τρίτη δεν μας βοήθησε να κατανοήσουμε κάτι περισσότερο σχετικά με το τι συνέβη ή δεν συνέβη μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και των Ρώσων, ή με το τι έχει κάνει ή δεν έχει κάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ για να το συγκαλύψει. Ο Σέσιονς απέφυγε να απαντήσει σε πολλές από τις ερωτήσεις. Οι απαντήσεις του σε άλλες ήταν αραχνοΰφαντες και άχρηστες.

Καθώς τον παρακολουθούσα όμως, νευρικό και σε σύγχυση υπό το φως των προβολέων, είδα να εκτυλίσσεται μία μεγαλύτερη ιστορία, μία σκοτεινή παραβολή ψυχών που στοιχημάτισαν στον λάθος άνθρωπο και που σήμερα είναι υπό πολιορκία. Αυτό συμβαίνει σε όποιον πλησιάσει πολύ τον Τραμπ.

Νιώθεις στην καλύτερη περίπτωση μικρότερος, στη χειρότερη εξευτελισμένος. Είτε έχεις κάνει πράγματα πιο βρώμικα από ό,τι σκόπευες, είτε έχεις πει ψέματα μεγαλύτερα από ό,τι θα έπρεπε, είτε έχεις στιγματιστεί από την επαφή, είτε σε έχουν πετάξει στους λύκους.

Τη μία μέρα νιώθεις αυτοπεποίθηση, πιστεύοντας στον μύθο του Τραμπ ως μιας μορφής που θα μετασχηματίσει τη χώρα και δικαιολογώντας την άμβλυνση κάποιων ηθών, ακόμα και την παραβίαση κάποιων κανόνων, ως αναπόφευκτο κομμάτι αυτής της αντισυμβατικής εξίσωσης.

Την επομένη έχεις εγκλωβιστεί στην απερισκεψία του, βρίσκεσαι στο έλεος της θυελλώδους του φύσης και ενδεχομένως είσαι και το αντικείμενο της οργής του. Αυτό συνέβη στον Σέσιονς, που βυθίστηκε τόσο χαμηλά ώστε να νιώσει την ανάγκη τον περασμένο μήνα να θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του Τραμπ.

«Είναι σαν να είμαι μέσα στον καθρέφτη. Τι γίνεται;» είπε ο Σέσιονς κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στη Γερουσία. Αναφερόταν στoν υπαινιγμό ότι συνωμότησε μαζί με τον Ρώσο πρέσβη στις ΗΠΑ για να «κλέψουν» τις εκλογές. Αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να αναφέρεται στη στρεβλή τοπογραφία της Trumplandia.

Είναι ένα μέρος που διαλύει την καλή φήμη. Ρωτήστε τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν. Ρωτήστε τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Χέρμπερτ Μακμάστερ. Επίσης τον υπουργό Αμυνας Τζέιμς Μάτις, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σον Σπάισερ, τον προσωπάρχη Ρέινς Πρίμπους, τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και τον διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Νταν Κόουτς. Ολοι έχουν δεχθεί πιέσεις, έχουν υπονομευτεί ή έχουν δει τα λεγόμενά τους να αντικρούονται από τον Τραμπ. Τους έχει ζητηθεί να δώσουν όρκο πίστης –ακόμα και να διακηρύξουν τη λατρεία τους– για έναν άνθρωπο που λατρεύει μόνο τον εαυτό του.

Θεέ μου, αυτό το βίντεο, με το υπουργικό συμβούλιο επιτέλους να συνεδριάζει σε πλήρη σύνθεση. Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Είναι το πιο ανατριχιαστικό δείγμα ώς τώρα του ναρκισσισμού του Τραμπ, και μια ματιά που κόβει την ανάσα στο πώς αυτό επηρεάζει τους ανθρώπους γύρω του.

Κάποιοι επέλεξαν να υπηρετήσουν την κυβέρνηση Τραμπ ορμώμενοι από ευγενή κίνητρα, και τώρα βρίσκουν τον εαυτό τους σε έναν Λευκό Οίκο που τον κυβερνά ο φόβος. Ποιος είναι ο επόμενος που θα ταπεινωθεί; Ποιο θα είναι το επόμενο tweet ή έκρηξη θυμού; Νόμιζαν ότι θα στήριζαν έναν ηγέτη. Τώρα βλέπουν ότι κρατούν μία χειροβομβίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή