Τελευταία πρόβα, τελευταίο Συνομοσπονδιών

Τελευταία πρόβα, τελευταίο Συνομοσπονδιών

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτό σε κάθε πρόβλεψη είναι το φετινό Κύπελλο Συνομοσπονδιών, που αρχίζει απόψε στη Ρωσία και διεξάγεται κατά πάσα πιθανότητα για τελευταία φορά.

Η διοργάνωση, που αποτελεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες την «πρόβα τζενεράλε» για το Παγκόσμιο Κύπελλο της επόμενης χρονιάς με τη συμμετοχή των διοργανωτών και των νικητριών των ηπειρωτικών πρωταθλημάτων και του Μουντιάλ, πιθανότατα μας αποχαιρετά φέτος, καθώς η FIFA σκοπεύει να την αντικαταστήσει με ένα ευρύ Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Ετσι, το 10ο Κύπελλο Συνομοσπονδιών έχει σημαντικές ιδιαιτερότητες, δεδομένου επίσης ότι διεξάγεται σε μια χώρα που έχει επικριθεί ιδιαιτέρως τα δύο τελευταία χρόνια για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών σε πάνω από 30 αθλήματα, δεν έχει ξεκάθαρο φαβορί, καθώς η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία έχει αποστείλει τη δεύτερη ομάδα της και θα αποτελέσει το καλύτερο κριτήριο ετοιμότητας της Ρωσίας αλλά και των φιλάθλων της να υποδεχθούν τη μεγαλύτερη διοργάνωση στον κόσμο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε 12 μήνες.

Εκτός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου, το τουρνουά που αρχίζει το απόγευμα στην Αγία Πετρούπολη, πλήττεται ακόμη από τη μόνιμη προσπάθεια προπαγάνδας της Ρωσίας μέσω των αθλητικών διοργανώσεων που φιλοξενεί, από τον φόβο για εμφάνιση ρατσιστικών φαινομένων δεδομένης και της συμμετοχής του Καμερούν στη διοργάνωση, καθώς και από αμφιβολίες για την ετοιμότητα του γηπέδου όπου θα αρχίσει απόψε το τουρνουά.

Το εικονιζόμενο Στάδιο Κρεστόφσκι της Αγίας Πετρούπολης έχει μείνει πολύ πίσω στην προετοιμασία του με βάση το πρόγραμμα. Ενώ έπρεπε να είναι έτοιμο από το 2015, μόλις πριν από μερικές εβδομάδες φιλοξένησε τον πρώτο του αγώνα, όταν η Ζενίτ έπαιξε με την Ουράλ για το ρωσικό πρωτάθλημα. Δεν ήταν όμως όλες οι εξέδρες έτοιμες και οι φίλαθλοι μπορούσαν μόνο να καθίσουν στο κάτω διάζωμα… Μόλις γίνει εκεί και ο τελικός του Συνομοσπονδιών στις 2 Ιουλίου, το γήπεδο θα κλείσει ξανά για περαιτέρω εργασίες ενόψει Μουντιάλ και η Ζενίτ θα επιστρέψει στο παλιό της γήπεδο. Μάλιστα, η ομάδα της Αγίας Πετρούπολης, που από το 2018-19 θα εδρεύει μόνιμα στο Κρεστόφσκι, ζήτησε να μη μετονομαστεί ακόμη αυτό σε Ζένιτ Αρίνα, μη θέλοντας να συνδέσει από τώρα το όνομά της με αυτό…

Υπάρχει ακόμη και η σκιά της τρομοκρατίας, με τη Ρωσία –ιδιαιτέρως την Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα– να έχουν υποφέρει από επιθέσεις και τη ρωσική κυβέρνηση να επιβάλει αυστηρά μέτρα ελέγχου όπως απαγόρευση συναθροίσεων χωρίς άδεια και υποχρέωση καταγραφής εντός 24 ωρών όλων όσοι εισέρχονται στη Ρωσία.

Ενδιαφέροντα ματς

Στον αγωνιστικό τομέα τα πράγματα αναμένονται πολύ πιο ευχάριστα, αφού προβλέπεται ενδιαφέρουσα μάχη για το τρόπαιο ανάμεσα στις οκτώ ομάδες που θα αγωνιστούν τις προσεχείς 15 μέρες.

Στα τέσσερα γήπεδα των αγώνων (σε Αγ. Πετρούπολη, Μόσχα, Καζάν και Σότσι) θα διεξαχθούν πρώτα οι δύο προκριματικοί όμιλοι, με έξι αγώνες χωρισμένους σε τρεις αγωνιστικές. Στον πρώτο όμιλο θα αγωνιστούν η οικοδέσποινα Ρωσία που στις 6 μ.μ. απόψε παίζει με την πρωταθλήτρια Ωκεανίας Νέα Ζηλανδία, η πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία (με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στη σύνθεσή της) και το Μεξικό ως νικητής του Γκολντ Καπ Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής. Τον δεύτερο όμιλο απαρτίζουν η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία, η νικήτρια του Κόπα Αμέρικα Χιλή, και οι πρωταθλήτριες Ασίας και Αφρικής, δηλαδή η Αυστραλία και το Καμερούν.

Απούσα είναι η νικήτρια των τριών τελευταίων διοργανώσεων Βραζιλία, καθώς απέτυχε τόσο στο Μουντιάλ του 2014 όσο και στο Κόπα Αμέρικα. Η απουσία και της Αργεντινής σίγουρα αφαιρεί επιπλέον πόντους από τη φετινή διοργάνωση. Θα καταφέρει η Χιλή να κρατήσει το τρόπαιο στη Νότια Αμερική ή αυτό θα επιστρέψει σε ευρωπαϊκά χέρια για πρώτη φορά μετά το 2003;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή