Κανονικά οι διαπραγματεύσεις για το Brexit

Κανονικά οι διαπραγματεύσεις για το Brexit

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με τη Βρετανία για το Brexit ξεκινούν τη Δευτέρα, όπως είχε προγραμματισθεί, παρά το γεγονός ότι η Βρετανία δεν έχει κυβέρνηση και ότι η ισχυρή λαϊκή εντολή, που ζήτησε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, δεν δόθηκε από τους ψηφοφόρους. Το υπουργείο αρμόδιο για την αποχώρηση από την Ε.Ε. επανέλαβε χθες τη βρετανική θέση, σύμφωνα με την οποία οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο πρέπει να γίνουν παράλληλα με αυτές για τον προσδιορισμό της μελλοντικής εμπορικής σχέσης των δύο πλευρών. Η δεδηλωμένη θέση των Βρυξελλών είναι ότι πρώτα θα καθοριστούν οι όροι του «διαζυγίου» και εν συνεχεία θα συμφωνηθεί η μετέπειτα σχέση.

Οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. θα διεξάγονται παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης ανάμεσα στους Συντηρητικούς της Τερέζα Μέι και το προτεσταντικό κόμμα DUP της Βόρειας Ιρλανδίας. «Μιλάνε για σκληρό ή ήπιο Brexit, αλλά εμείς αυτό που θέλουμε είναι ένα λογικό Brexit που να λειτουργεί για όλους, όχι μόνο για τη Βόρεια Ιρλανδία αλλά και για την Ιρλανδία», είπε η επικεφαλής του DUP Αρλίν Φόστερ κατά τη χθεσινή επίσκεψή της στο Δουβλίνο.

Το DUP αναγνωρίζει την ανάγκη να προστατευθούν τα ανοικτά σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία, που θα αποχωρήσει από την Ε.Ε., και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, που θα παραμείνει. Το κόμμα αναμένεται να ασκήσει την επιρροή του προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας για το Brexit, προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσάρεστες συνέπειες για τη Βόρεια Ιρλανδία. Η Τερέζα Μέι προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές της 8ης Ιουνίου με σλόγκαν «Καλύτερα καθόλου συμφωνία παρά μια κακή συμφωνία». Ωστόσο, η συρρίκνωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας των Συντηρητικών αλλά και η εξέταση των συνεπειών μιας εξόδου χωρίς συμφωνία έχουν καταστήσει πιο ελκυστική την επιλογή ενός ήπιου Brexit.

«Φαίνεται ότι σιγά σιγά επιτυγχάνεται συναίνεση γύρω από τη νορβηγική λύση για τη μεταβατική περίοδο», ανέφερε σύνοψη του ινστιτούτου Eurointelligence. «Ενα καθεστώς Νορβηγίας για μια μακρά μεταβατική περίοδο θα είχε τα εξής ευεργετικά αποτελέσματα: πρώτον, θα υπήρχε περισσότερος χρόνος για να προετοιμαστεί η έξοδος, δεύτερον το ζήτημα του λογαριασμού που θα πληρώσει η Βρετανία θα έπαυε να βρίσκεται στο επίκεντρο, αφού η Βρετανία θα συνέχιζε να ενισχύει εμμέσως τον κοινοτικό προϋπολογισμό και τρίτον, «θα επέτρεπε μια ήπια επιστροφή στην Ε.Ε. μέσω του άρθρου 49 αν το επιθυμούσε το εκλογικό σώμα ή, το πιθανότερο, θα επέτρεπε μια μεταβατική συμφωνία».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή