Mένουμε Ελλάδα, αλλά… δουλεύουμε εξωτερικό

Mένουμε Ελλάδα, αλλά… δουλεύουμε εξωτερικό

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε μεσημέρι, ο Νίκος Ζηνάς ανοίγει τον υπολογιστή στο σπίτι του και ξεκινάει τη δουλειά του για τη Workday, μία αμερικανική εταιρεία που προσφέρει λύσεις διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού σε μεγάλες επιχειρήσεις. Ο Νίκος είναι ένας προγραμματιστής που κάνει remote working, εργάζεται δηλαδή από απόσταση. Εν προκειμένω, παρέχει υπηρεσίες από το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη σε μία εταιρεία που έχει έδρα την Καλιφόρνια και που του προσφέρει απολαβές πολλαπλάσιες συγκριτικά με τα ελληνικά δεδομένα.

«Εχω σταθεί πολύ τυχερός με αυτήν τη συνεργασία. Εκτιμώ ότι και στην πιο καλοπληρωμένη δουλειά στην Ελλάδα, θα έπαιρνα περίπου το 30% του τωρινού μου μισθού», λέει στην «Κ» και εξηγεί τις κάπως ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας: «Εχω διαμορφώσει ένα χώρο απομόνωσης στο σπίτι, που του συμπεριφέρομαι σαν να είναι αληθινό γραφείο – μπαίνω για να ξεκινήσω δουλειά και βγαίνω όταν τελειώσω. Εργάζομαι κάθε μέρα από τις 2 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ, προκειμένου να είμαι κάποιες ώρες διαθέσιμος στην Καλιφόρνια, αφού η διαφορά με την Ελλάδα είναι δέκα ώρες».

Ο Νίκος, πτυχιούχος μηχανικός πληροφορικής, μπήκε στον χώρο της ανάπτυξης εφαρμογών για το Ιντερνετ το 2004. Πέρασε από αρκετές θέσεις σε διαφορετικές εταιρείες και το καλοκαίρι του 2012 μετακόμισε στο Αμστερνταμ για να εργαστεί ως προγραμματιστής σε μία εταιρεία που ασχολείται με τραπεζικό λογισμικό.

Η εμπειρία ήταν εξαιρετική, ωστόσο ο ίδιος επιθυμούσε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Υστερα από δύο χρόνια, τα κατάφερε και πέτυχε αυτό που για πολλούς φαντάζει ιδανικό: Να εργάζεται στη χώρα του και να πληρώνεται με οικονομικούς όρους εξωτερικού. Ωστόσο, όπως λέει, δεν σταματά να αναζητεί νέες ευκαιρίες. «Επιδίδομαι σε αυτό που ονομάζουμε job hopping, δηλαδή αλλάζω εταιρεία κάθε ένα ή δύο χρόνια. Αυτό το κάνω γιατί στον κλάδο μας η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη, οπότε θεωρώ ότι έχουμε την πολυτέλεια να αναζητούμε μία δουλειά που μας γεμίζει και να φεύγουμε όταν προκύπτει μία καλύτερη πρόταση».

Την ώρα που χιλιάδες νέοι στην Ελλάδα της κρίσης αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για να εργαστούν σε καλύτερες συνθήκες, το remote working είναι η άλλη όψη του νομίσματος – παρότι αφορά συγκεκριμένους κλάδους, όπως αυτόν της πληροφορικής. Ο Πέτρος Αμοιρίδης, τα τελευταία έξι χρόνια έχει καταφέρει όχι μόνο να εργάζεται στη μεγαλύτερη πλατφόρμα λογισμικού ανοιχτού κώδικα στον κόσμο, την GitHub που έχει έδρα το Σαν Φρανσίσκο, αλλά έχει κερδίσει και τη θέση του μάνατζερ στην ομάδα τεχνικής υποστήριξης πελατών. Η εταιρεία νοικιάζει για εκείνον ένα γραφείο συνεργατικού χώρου στην Ελλάδα και ο ίδιος εργάζεται εκεί καθημερινά για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην άλλη άκρη του πλανήτη.

«Εχω κλείσει 20 χρόνια στον χώρο και πάντοτε μου άρεσε η ιδέα της εργασίας από απόσταση. Ο συνδυασμός τού να ζεις στην Ελλάδα και να εργάζεσαι στο εξωτερικό με αυτόν τον τρόπο εξακολουθεί να είναι υπέροχος», λέει στην «Κ» και αναφέρεται στο πλεονέκτημα των αποδοχών. «Ο μισθός είναι σίγουρα πολύ ανταγωνιστικός σε σχέση με εκείνον που θα μπορούσα να εξασφαλίσω σε κάποια ελληνική εταιρεία. Στην Ελλάδα, τα νέα παιδιά που εργάζονται ως προγραμματιστές δυσκολεύονται αρκετά. Εχω ακούσει για περιπτώσεις των 600 ευρώ, ίσως και λιγότερα. Δεν αποκλείεται κάποιοι έμπειροι να βγάζουν πάνω από 2.000, αλλά θα είναι η εξαίρεση στον κανόνα», καταλήγει.

Η συνεργασία με μεγάλες εταιρείες στην Ευρώπη και την Αμερική, λέει ο Πέτρος, εξασφαλίζει μισθούς που ετησίως ξεκινούν από 30.000 ευρώ για έναν νέο προγραμματιστή και φτάνουν έως τις 60.000 ή και 90.000 ευρώ για έναν έμπειρο επαγγελματία. Συνήθως εργάζονται είτε ως μισθωτοί με ΙΚΑ είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκι. Σε κάθε περίπτωση, τα χρήματα αυτά φορολογούνται στην Ελλάδα.

«Εξάγουμε υπηρεσίες και φέρνουμε στη χώρα μας “ζεστό” χρήμα από το εξωτερικό. Θα μπορούσε το ελληνικό κράτος να το αναγνωρίζει αυτό και να δίνει φορολογικά κίνητρα σε εμάς που εργαζόμαστε από απόσταση. Η χώρα θα έπρεπε να επενδύσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν είμαστε μόνο καλοί στην εξαγωγή λαδιού, μπορούμε και στις υπηρεσίες πληροφορικής», λέει ο Πέτρος Αμοιρίδης.

Περιζήτητη η εργασία από απόσταση

Στο «Devit», το μεγάλο τεχνολογικό συνέδριο που διοργανώθηκε για τρίτη χρονιά στη Θεσσαλονίκη, συναντήθηκαν πριν από λίγες μέρες κορυφαίοι προγραμματιστές. Ανάμεσα στους εθελοντές – διοργανωτές είναι ο Θανάσης Πολυχρονάκης, ένας web developer, από τους πρωτοπόρους στον κλάδο του. Ο Θανάσης είχε ανακαλύψει το remote working πριν από 6 χρόνια όταν εργαζόταν για το «People per Hour», ένα σάιτ που ενώνει ελεύθερους επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων με πελάτες και έχει έδρα τη Βρετανία. Τους τελευταίους μήνες εργάζεται από το σπίτι του για τη Waldo Photos, μία εταιρεία με έδρα το Τέξας.

Το συνέδριο του «Devit», λέει στην «Κ», είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την κοινότητα των προγραμματιστών, καθώς εκεί δημιουργούνται διασυνδέσεις, αλλά γίνονται και συζητήσεις γύρω από την εργασία από απόσταση. «Ολοι όσοι… βγάζουν το ψωμί τους από το web, γνωρίζουν πλέον για το remote working, καθώς έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια να το επικοινωνήσουμε στους συναδέλφους μας», λέει στην «Κ».

Για ποιο λόγο, όμως, οι εταιρείες στην Αμερική και στην Ευρώπη να αναζητήσουν εργαζόμενους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από απόσταση; «Για δύο λόγους», απαντά ο Θανάσης Πολυχρονάκης. «Ο πρώτος είναι οικονομικός γιατί είμαστε φθηνότεροι από τους εργαζόμενους μέσα στην εταιρεία, αλλά και γιατί είμαστε περιζήτητοι. Είναι τεράστια η παγκόσμια ζήτηση σε επαγγελματίες προγραμματιστές, καθώς δεν υπάρχει βιομηχανία στον κόσμο που να μην έχει ανάγκη από τεχνολογία web».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή