Τα δώρα που πήρε από τους Μαλαισιανούς επέστρεψε ο Ντι Κάπριο

Τα δώρα που πήρε από τους Μαλαισιανούς επέστρεψε ο Ντι Κάπριο

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης θα διεκδικήσει περιουσιακά στοιχεία 540 εκατ. δολαρίων, τα οποία φέρεται ότι αγοράστηκαν με χρήματα από υπεξαίρεση και «ξέπλυμα». Τα χρήματα εκλάπησαν από κρατικό αναπτυξιακό ταμείο της Μαλαισίας, το οποίο ίδρυσε ο πρωθυπουργός της χώρας. Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων συμπεριλαμβάνεται ένα έργο του Πικάσο και το αγαλματίδιο του Οσκαρ για τον Μάρλον Μπράντο, που δόθηκαν ως δώρα στον Λεονάρντο ντι Κάπριο. Ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός επέστρεψε οικειοθελώς στις αμερικανικές αρχές τα δύο δώρα που του προσέφεραν οι αμφιλεγόμενοι Μαλαισιανοί χρηματοδότες της ταινίας του «Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ», που εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ, αυτοί οι χρηματοδότες φέρεται ότι υπεξαίρεσαν και «ξέπλυναν» χρήματα από το αναπτυξιακό ταμείο της Μαλαισίας, το 1MDB (1Malaysia Development Berhad fund). Το ενδιαφέρον έγκειται στο ότι το σενάριο της ταινίας του «Λύκου» αντιγράφει τη δράση του αμαρτωλού fund.

Εδώ και χρόνια, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με τις Αρχές της Μαλαισίας και άλλων χωρών διερευνά τα πεπραγμένα των εμπλεκομένων με το σκάνδαλο Μαλαισιανών και θα προχωρήσει σε κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων. Χθες ο Κένεθ Μπλάνκο, βοηθός γενικού εισαγγελέα στο Λος Αντζελες, διεμήνυσε ότι οι Αρχές δεν θα επιτρέψουν σε διεφθαρμένους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τις Ηνωμένες Πολιτείες να κρύψουν ύποπτα περιουσιακά τους στοιχεία και να ζουν με πολυτέλεια, ξοδεύοντας χρήματα που έπρεπε να χρησιμοποιούνται προς όφελος χιλιάδων πολιτών σε άλλα κράτη.

Το 2009, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ δημιούργησε το fund 1ΜDB για να χρηματοδοτήσει έργα ανάπτυξης και υποδομών στη χώρα του. Σύμφωνα με τις καταγγελίες και τις αγωγές που έχουν υποβληθεί, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εκτιμά ότι αφαιρέθηκαν από το 1MDB τουλάχιστον 4,5 δισ. δολάρια από τα ίδια τα στελέχη του και τους συνεργάτες τους. Ο Μαλαισιανός πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι έχει πάρει χρήματα από το Ταμείο προς ίδιον όφελος. Προηγουμένως, οι εισαγγελείς είχαν εντοπίσει σχεδόν 700 εκατ. δολάρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς που φέρεται να είναι στο όνομά του. Επίσης, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορεί τον Μαλαισιανό επενδυτή Τζο Λόου ότι «ξέπλυνε» περισσότερα από 400 εκατ. δολάρια, που υπεξαίρεσε από το 1ΜDB και τα διοχέτευσε σε λογαριασμό του στις ΗΠΑ. Μέσω αυτού προσέφερε δώρα στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόταν, όπως στον Λεονάρντο ντι Κάπριο. Ο Τζο Λόου χρησιμοποίησε 3,2 εκατ. δολάρια από πώληση ομολόγων του αναπτυξιακού Ταμείου για να αγοράσει τον Πικάσο που του χάρισε. Το συνόδευσε με το εξής σημείωμα: «Αγαπητέ Λεονάρντο ντι Κάπριο, αν και με καθυστέρηση, σου εύχομαι χρόνια πολλά για τα γενέθλιά σου. Αυτό το δώρο είναι για σένα».

Ούτε ο Λόου ούτε ο Ντι Κάπριο κατηγορούνται για παράνομες πράξεις. Ηδη από πέρυσι τον Ιούλιο, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Αμερικανού ηθοποιού, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την επιστροφή των δώρων που έλαβε από τους χρηματοδότες της ταινίας του. Η αποδοχή τους από τον Ντι Κάπριο έχει να κάνει με το ότι θα τα χρησιμοποιούσε να συγκεντρώσει κεφάλαια για το περιβαλλοντικό του ίδρυμα.

Σινεφίλ και λάτρεις των καλών τεχνών…

H ύποπτη μαλαισιανή εταιρεία, η οποία χρηματοδότησε την ταινία «Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ» και άλλες δύο ακόμα, ονομάζεται Red Granite. Tην ίδρυσε ο Ριζά Αζίζ, θετός γιος του Μαλαισιανού πρωθυπουργού. Τα άλλα φιλμ είναι το «Ο ηλίθιος και ο πανηλίθιος» με τον Τζιμ Κάρεϊ και το «Ο μπαμπάς γύρισε» με τον Γουίλ Φέρελ. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, στο πλαίσιο των κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων, θα επιδιώξει να λάβει και τα πνευματικά δικαιώματα των δύο ταινιών. Το 2016 είχε κινηθεί για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα της ταινίας «Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ». Η Red Granite δηλώνει πως είναι σε συζητήσεις με το υπουργείο Δικαιοσύνης και σε πλήρη συνεργασία μαζί του για να επιλυθεί το ζήτημα. Αναφορικά τώρα με τον πίνακα του Πικάσο, που έδωσε ως δώρο η Red Granite στον Λεονάρντο ντι Κάπριο, αυτό ήταν μια χειρονομία σε αναγνώριση της προσφοράς του στον «Λύκο της Γουόλ Στριτ».

Το ίδρυμα για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή που έχει ιδρύσει ο Αμερικανός ηθοποιός δήλωσε πέρυσι ότι θα επιστραφεί οποιαδήποτε δωρεά ή δώρο, εάν διαπιστωθεί ότι συνδέονται με κεφάλαια του μαλαισιανού επενδυτικού Ταμείου. Τέλος, το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών διερευνά την υπόθεση από το 2009, ενώ ανάλογες διαδικασίες διεξάγονται και από αντίστοιχες αρχές σε ακόμα έξι χώρες του κόσμου.

Ωστόσο, οι ίδιες οι εισαγγελικές αρχές της Μαλαισίας μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπιστώσει ότι κάποιος αξιωματούχος του 1MDB ή συνεργάτης του έχει κάνει αξιόποινες πράξεις. Πάντως, συνεργάζονται στενά με τις Αρχές των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή