«Η Βρίσα θα πρέπει να χτιστεί εξαρχής»

«Η Βρίσα θα πρέπει να χτιστεί εξαρχής»

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 500 κτίρια έχουν κριθεί επικίνδυνα, ένα χωριό σχεδόν ισοπεδώθηκε, εκατοντάδες πολίτες είναι άστεγοι. Οι ημέρες περνούν και ο «λογαριασμός» του σεισμού για τη Λέσβο μεγαλώνει, ενώ τα ξημερώματα του Σαββάτου σημειώθηκαν άλλοι δύο σεισμοί, σε Λακωνία και Λέσβο. Η πρώτη σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,8 βαθμών Ρίχτερ, σημειώθηκε λίγο πριν από τις τρεις το πρωί με επίκεντρο 34 χλμ. βορειοδυτικά της Νεάπολης και έγινε αισθητός στην Αττική. Μερικές ώρες αργότερα, ο Εγκέλαδος «ξαναθυμήθηκε» τη Λέσβο, με δόνηση μεγέθους 4,6 Ρίχτερ. Ωστόσο, εκτιμάται ότι πρόκειται για σεισμό στο πλαίσιο της φυσιολογικής μετασεισμικής ακολουθίας, όπερ και σημαίνει ότι το φαινόμενο βαίνει προς εκτόνωση.

Στο μεταξύ, στο ακριτικό νησί οι Αρχές εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών, διατηρώντας την αισιοδοξία τους και ζητώντας από την πολιτεία μεγαλύτερη ταχύτητα. Ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ έπληξε το νότιο τμήμα του νησιού και ιδίως επτά χωριά. «Θα ξεκινήσουμε να κατεδαφίζουμε όσα σπίτια είναι επικίνδυνα να καταρρεύσουν, ιδίως όσα είναι επάνω σε δρόμους», λέει ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός. «Η κατάσταση, βέβαια, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη. Στις τελευταίες αυτοψίες, για παράδειγμα, βρέθηκε μια πολυκατοικία στη Μυτιλήνη που χρήζει επισκευών».

Οι άστεγοι, μέχρι στιγμής, ξεπερνούν τους 300. Μέχρι την Παρασκευή, 232 άτομα είχαν στεγαστεί σε ξενοδοχεία και στο γηροκομείο Πολιχνίτου. Ακόμα 85 άτομα επέλεξαν να μείνουν σε σπίτια συγγενών, ενώ 10 βρήκαν άλλη λύση. «Απευθύναμε έκκληση για σπίτια προς ενοικίαση. Οι περισσότερες κλίνες που έχουν διατεθεί σε ξενοδοχεία θα πρέπει σε λίγες ημέρες να ελευθερωθούν, καθώς είναι “κλεισμένες” από τουρίστες. Επομένως, επείγει να εντοπίσουμε όλα τα σπίτια που μπορούν να ενοικιαστούν, ακόμα και στην ευρύτερη περιοχή, και η πολιτεία να θέσει σε ισχύ τα μέτρα ενίσχυσης των σεισμόπληκτων όπως την επιδότηση ενοικίου και αγοράς οικοσκευής». Οι Αρχές πιέζουν την κυβέρνηση να τεθούν άμεσα σε ισχύ διάφορες φορολογικές ή άλλες ελαφρύνσεις σε όλο το νησί (λ.χ. «πάγωμα» δόσεων δανείων), όπως και να αποφασίσει άμεσα τη διενέργεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους μαθητές του νησιού.

Οσο για τη Βρίσα, το κατεξοχήν πληγέν χωριό, ο κ. Γαληνός συμφωνεί με το υπουργείο Υποδομών. «Η Βρίσα θα πρέπει να χτιστεί εξαρχής, με σύγχρονες κατασκευές, νέες υποδομές, κοινόχρηστους χώρους, να γίνει ένα πρότυπο χωριό. Επίσης, πρέπει να λειτουργήσει άμεσα το τμήμα της Βρίσας που δεν έχει υποστεί ζημιές, ώστε να μην εγκαταλειφθεί το χωριό που είναι σήμερα κλειστό για λόγους ασφαλείας. Ηδη εξασφαλίσαμε κοντέινερ για το σχολείο και οι μαθητές του Κολλεγίου Αθηνών – Ψυχικού προσφέρθηκαν να αναλάβουν το κόστος της ανακατασκευής του, μια πολύ σημαντική στήριξη για εμάς».

Από τουριστικής άποψης, πάντως, η Λέσβος μπορεί να ελπίζει ότι θα έχει μια καλή χρονιά. «Είναι γνωστές οι συνέπειες του προσφυγικού στην τουριστική κίνηση των τελευταίων ετών. Φέτος, όμως, ελπίζουμε σε μια σημαντική ανάκαμψη. Τα μηνύματα από Τουρκία είναι εντυπωσιακά, οι κρατήσεις έχουν διπλασιαστεί, θα ανοίξουν και δύο νέες απευθείας ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Επίσης, εκτιμούμε ότι θα έχουμε σημαντική αύξηση των Ελλήνων επισκεπτών. Διαμηνύουμε προς όλους ότι οι ζημιές αφορούν ένα πολύ μικρό κομμάτι του νησιού και θα αντιμετωπιστούν. Η Λέσβος είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους επισκέπτες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή