Νέα αύξηση επιτοκίων της Fed, κέρδη για το δολάριο

Νέα αύξηση επιτοκίων της Fed, κέρδη για το δολάριο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς, η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Fed, προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. στη διήμερη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, με το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο fed funds rate να κυμαίνεται πλέον στην περιοχή του 1 – 1,25%. Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις των μελών της επιτροπής για την αναμενόμενη πορεία των επιτοκίων δεν παρουσίασαν ιδιαίτερες μεταβολές σε σχέση με αυτές του Μαρτίου, με τη μέση πρόβλεψη να υποδεικνύει ακόμα μία αύξηση κατά 25 μ.β. έως τα τέλη του 2017 και συνολικά έξι επιπλέον τα έτη 2017 – 2018, τρεις για κάθε έτος. Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας επιφύλαξαν μικρές εκπλήξεις, μεταξύ αυτών η ανοδική αναθεώρηση για τον πραγματικό ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ για το 2017 στο 2,2% από 2,1%, καθώς και η σημαντική πτωτική αναθεώρηση για τον δείκτη τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης (που αποτελεί τον δείκτη πληθωρισμού της Fed) για το 2017 στο 1,6% από 1,9%. Αν και η νέα αύξηση των επιτοκίων ήταν πλήρως προεξοφλημένη από την αγορά, το δολάριο ΗΠΑ κινήθηκε ανοδικά επωφελούμενο από τις δηλώσεις της Τζάνετ Γέλεν, σύμφωνα με τις οποίες η αρμόδια επιτροπή ουσιαστικά αγνόησε τα ασθενή στοιχεία για τον πληθωρισμό που έχουν ανακοινωθεί τους τελευταίους μήνες, αποδίδοντας αυτήν την επιβράδυνση σε προσωρινούς παράγοντες.

Επίσης, η ανακοίνωση σχεδίου για τον σταδιακό περιορισμό του ύψους του ισολογισμού της Fed ευνόησε το νόμισμα. Σε αυτό το περιβάλλον, ο δείκτης DXY, που αποτυπώνει την αξία του δολαρίου έναντι έξι βασικών νομισματικών, βρέθηκε την Παρασκευή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων περίπου, υπερκαλύπτοντας τις απώλειες που είχε καταγράψει λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της απόφασης της Fed την Τετάρτη, μετά τη δημοσίευση των ασθενέστερων από τα αναμενόμενα στοιχείων των ΗΠΑ για τον πληθωρισμό και τις λιανικές πωλήσεις Μαΐου. Επηρεασμένο αρνητικά από το γενικότερα βελτιωμένο κλίμα έναντι του δολαρίου, το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων 1,1140 την Παρασκευή, ύστερα από άνοδο νωρίτερα την εβδομάδα, μετά τις ανακοινώσεις των αρνητικών στοιχείων των ΗΠΑ κοντά στο 1,1290, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Νοεμβρίου του 2016.

*Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή