Νομοθετικό αλαλούμ στη Βουλή

Νομοθετικό αλαλούμ στη Βουλή

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το εξόχως αρνητικό, σε επίπεδο τουλάχιστον πολιτικών εντυπώσεων, νομοθετικό «ξήλωμα» του γνωστού με το όρο «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», έως την ψήφιση και άλλων «προαπαιτούμενων» μνημονιακών μέτρων διά της μεθόδου των εκπρόθεσμων και άσχετων τροπολογιών, έχουν μεσολαβήσει τόσo πολλά περιστατικά στη Βουλή με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το περιεχόμενο βιβλίου υπό τον τίτλο «Τα άπαντα της κακής νομοθέτησης»: Από διατάξεις νόμων που ψηφίζονται και λίγο μετά ξεψηφίζονται ή «διορθώνονται», έως άρθρα που κατατίθενται αλλά αποσύρονται με υπουργικές δηλώσεις ότι δεν εκφράζουν την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, διαμορφώνεται μια εικόνα νομοθετικού αλαλούμ, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσοτέρων, στο Περιστύλιο, δεν έχει προηγούμενο για τη Βουλή των Ελλήνων.

Ως προς το τελευταίο περιστατικό, εκείνο δηλαδή της κατεπείγουσας προώθησης μνημονιακών μέτρων με τροπολογίες σε κύρωση διεθνούς συμβάσεως «για την αλιεία», αξιοσημείωτο είναι πως δεν συμβαίνει πρώτη φορά: ακριβώς ένα χρόνο πριν, πάλι με τροπολογίες, και πάλι σε κυρώσεις διεθνών συμφωνιών (τότε, αρχές Ιουνίου 2016, ήταν του υπουργείου Εθνικής Αμυνας) η κυβέρνηση επιχείρησε και πέτυχε την υπερψήφιση άλλων προαπαιτουμένων. Στις εντονότατες και τότε αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος υποστήριζε πως με την ψήφιση εκείνων έκλεινε η πρώτη αξιολόγηση και τελείωνε «το πρώτο σκέλος του αφηγήματος της κυβέρνησης, που ήταν με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και η συμφωνία για το χρέος». Τώρα, είναι η δεύτερη αξιολόγηση (που βάσει κυβερνητικών διαβεβαιώσεων εντός Βουλής είχε κλείσει) και επανέρχεται το θέμα του χρέους (που, βάσει των προαναφερόμενων υπουργικών δηλώσεων, είχε κλείσει τον Ιούνιο του 2016).

Στο μεσοδιάστημα, όπως προαναφέρθηκε, έγιναν πολλά. Ενδεικτικά, σημειώνονται τα ακόλουθα:

Στις 20/12/2016 τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεταν τροπολογία (περί αναστολής μέτρων εις βάρος μελών Δ.Σ. Αγροτικών Συνεταιρισμών), το περιεχόμενο της οποίας είχε καταγγείλει από τα έδρανα της αντιπολίτευσης ο σημερινός πρωθυπουργός, όταν προηγούμενες κυβερνήσεις επιχειρούσαν να νομοθετήσουν.

Τον Φεβρουάριο 2017 (στις 16/2) βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τροπολογία για ζητήματα στέγασης ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Ενας εξ αυτών, παρουσιάζοντάς την, ζήτησε από τους υπουργούς να την κάνουν αποδεκτή. Κυβερνητικό στέλεχος λαμβάνοντας τον λόγο την υπερασπίστηκε, δίνοντας την αίσθηση ότι θα γινόταν αποδεκτή. Λίγο μετά, έτερος εκ των βουλευτών που την υπέγραφαν ζήτησε από την κυβέρνηση να μην την κάνει αποδεκτή, «για να γίνουν κάποιες διορθώσεις», με αποτέλεσμα άλλο παριστάμενο κυβερνητικό στέλεχος να δηλώσει ότι δεν την κάνει αποδεκτή.

Τον ίδιο μήνα, διάταξη νόμου σχετική με την απόδοση ιθαγένειας σε μαθητές-παιδιά προσφύγων και μεταναστών ψηφίστηκε, αν και ο εισηγητής των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ είχε δηλώσει πως το κόμμα του ήταν αντίθετο.

Την ίδια περίοδο, σε πιο «αθώα» νομοθετήματα, κυβερνητικά στελέχη (όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής και η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου) παρουσίαζαν στην εθνική αντιπροσωπεία «νομοτεχνικές βελτιώσεις» για να διορθωθούν λάθη που –όπως έλεγαν- είχαν γίνει «εκ παραδρομής» σε σχέδια νόμου.

Τον Μάρτιο (23/3), τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεταν τροπολογία για ρύθμιση θεμάτων της ΑΕΠΙ, αιφνιδιάζοντας τους πάντες, καθώς λίγα 24ωρα νωρίτερα η αρμόδια υπουργός Λυδία Κονιόρδου απαντώντας σε ερώτηση της αντιπολίτευσης προανήγγειλε κατάθεση κυβερνητικής ρύθμισης για το θέμα.

Φθάνουμε, έτσι, στις αρχές καλοκαιριού, όταν έπειτα από εντονότατες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης επί άρθρου το οποίο αφορούσε το δικηγορικό απόρρητο επί φορολογικών υποθέσεων, ο κ. Στ. Κοντονής είπε: «Η διάταξη αποσύρθηκε. Δεν εκφράζει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης». Φυσικά, ουδείς από την κυβέρνηση έκρινε σκόπιμο να απαντήσει στο ερώτημα, γιατί κατατέθηκε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή