80 χρoνια πριν… 17-VI-1937

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ: Βαρσοβία, 15. – Επιβεβαιούται και επισήμως πλέον η είδησις της συλλήψεως σημαινουσών προσωπικοτήτων εις την Ρωσσίαν. Τα νέα θύματα της Γκεπεού [εννοεί NKVD] είναι ο τέως υποκομισσάριος των εξωτερικών και μέχρι προχθές κομισσάριος της Δικαιοσύνης Κρεστίνσκι, οι τέως πρεσβευταί Καραχάν και Ρόζενμπεργκ, ο διευθυντές Τύπου εις το Κομμισαριάτον Εξωτερικών Τερν, και οι συντάκται υπάλληλοι του αυτού υπουργείου Ταρμποσιώφ, Χέκκερ, Ελιάβα, Ζούκερμαν, Μιρόνωφ και άλλοι. Και αναμένεται τώρα να αποσαφηνισθή η θέσις του Λιτβίνωφ, εις του οποίου το περιβάλλον ανήκουν οι συλληφθέντες. [Σημ. «Φ»: Ο Νικολάι Νικολάγιεβιτς Κρεστίνσκι (φωτογραφία) εκτελέστηκε στις 15 Μαρτίου 1938. Ο Μαξίμ Μαξίμοβιτς Λιτβίνωφ ήταν υπουργός των Εξωτερικών μέχρι το 1939 που αντικαταστάθηκε από τον Βιατσεσλάβ Μιχαήλοβιτς Μόλοτωφ. Κατά τη διάρκεια του πολέμου διετέλεσε πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον. Πέθανε εν ειρήνη, το 1951 στη Μόσχα].

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ: Παρίσιοι, 16. – Κατά πληροφορίας του Πρακτορείου Χαβάς εκ Βαρκελώνης, η αστυνομία συνέλαβε σήμερον εκεί τον πρώην σύμβουλον της Δικαιοσύνης της Χενεραλιδάδ Ανδρέαν Μιν [ορθό: Αντρές Νιν] κατηγορούμενον ότι ηγείται της τροτσκικής εν Καταλωνία κινήσεως. Εντάλματα συλλήψεως εξεδόθησαν και κατά των λοιπών ηγετών του κόμματος τούτου [POUM], του οποίου η ύπαρξις θεωρείται παράνομος. [Ο Νιν εξετελέσθη στις 20 Ιουνίου 1937 από σταλινικούς].

ΑΠΟΛΥΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Υπό του υφυπουργείου της Δημοσίας Ασφαλείας αφέθησαν ελεύθεροι δεκάδες υπό εκτόπισιν διατελούντες κομμουνισταί οίτινες απεκήρυξαν τον κομμουνισμόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή