Συναντήσεις διαφωνίας Τσίπρα με πολιτικούς αρχηγούς για το Eurogroup

Συναντήσεις διαφωνίας Τσίπρα με πολιτικούς αρχηγούς για το Eurogroup

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πρωθυπουργός , Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Πρόεδρο της Βουλής και τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τη συμφωνία στο Eurogroup της  15ης Ιουνίου και τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η απόφαση της περασμένης Πέμπτης ήταν καλύτερη στα σημεία και κυρίως στις διατυπώσεις από εκείνη που προωθούνταν στις 22 Μαΐου, αλλά εξακολουθεί να έχει πολλές «γκρίζες ζώνες» και ασαφή σημεία, τα οποία δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσουν πριν από τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Βερολίνο. Μέχρι τότε η αβεβαιότητα για το QE, που αποτελεί διαβατήριο για τις αγορές, θα παραμείνει. 

Ο κ. Τσίπρας υιοθέτησε πανηγυρικούς τόνους για τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την ως απαρχή εξόδου της Ελλάδας από την κρίση. Τη θέση αυτή, ωστόσο, δεν φαίνεται ότι συμμερίζονται κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κάνουν λόγο για καθαρή υποχώρηση της κυβέρνησης.

Στον αντίποδα του Πρωθυπουργού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να απολογηθεί προς τον ελληνικό λαό. Ανάλογες θέσεις, επικριτικές για την κυβέρνηση, εξέφρασαν και τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Ενδεικτική των τακτικών σχεδιασμών των κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη είναι και η διαφορετική τους προσέγγιση στον απόηχο του Eurogroup. Ο πρώτος επέλεξε τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, θέλοντας να δώσει ένα θεσμικό χαρακτήρα στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο δεύτερος, με επιστολή του, ζήτησε τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, με στόχο, όπως ανέφερε, «να μάθουν οι πολίτες όλη την αλήθεια», ενώ διατηρεί ισχυρό και το αίτημά του για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Στη Ν.Δ., προφανώς, δεν θα αρνούνταν την πρόσκληση του Πρωθυπουργού, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι κατά τη διάρκειά της, οι δύο άνδρες απλώς θα επιβεβαιώσουν τις διαφωνίες τους. Ο κύκλος των συναντήσεων του κ. Τσίπρα ανοίγει το απόγευμα της Δευτέρας με τους κ. Στ. Θεοδωράκη και Β. Λεβέντη και ολοκληρώνεται την επομένη με τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα των συναντήσεων του κ. Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Βουλής έχει ως εξής: 

Δευτέρα, 19.06.2017

– 18:00 Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του Ποταμιού

– 19:00 Βασίλης Λεβέντης, Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων

Τρίτη  20.06.2017

– 11:00 Δημήτρης Κουτσούμπας, Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ

– 12:00 Φώφη Γεννηματά, επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

– 13:30 Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρόεδρος της ΝΔ

– 15:00 Νίκος Βούτσης, Πρόεδρος της Βουλής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή