Αύξηση 20,2% για τις ελληνικές εξαγωγές προς την Ολλανδία

Αύξηση 20,2% για τις ελληνικές εξαγωγές προς την Ολλανδία

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση κατά 20,2% σε σχέση με το 2015, σημείωσαν το 2016 οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την Ολλανδία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Στατιστική Υπηρεσία της Ολλανδίας, ενώ οι εισαγωγές της Ελλάδας από την Ολλανδία σημείωσαν αύξηση 2,4% σε σχέση με το 2015.

Το εμπορικό ισοζύγιο παρέμεινε αρνητικό για την Ελλάδα, σημειώνοντας όμως μείωση κατά 2,49%.

Αυτό αναφέρεται σε ενημερωτικό συνοδευτικό έγγραφο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας στο πλαίσιο της διοργάνωσης επιχειρηματικής αποστολής στο 'Αμστερνταμ, που πραγματοποιείται στις 20-22 Ιουνίου 2017. Η αποστολή υλοποιείται σε συνεργασία με την υποστήριξη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Ολλανδίας.

Οι κλάδοι στους οποίους δίνεται έμφαση είναι φάρμακα – καλλυντικά, τυποποιημένα τρόφιμα και delicatessen – κυρίως ελαιόλαδο, ελιές, κρασί, μέλι – και παιδικά ενδύματα. Το επιχειρηματικό φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου 2017, όπου θα διεξαχθούν οι διμερείς συναντήσεις ανάμεσα στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην αποστολή και ολλανδικές επιχειρήσεις.

Τα κυριότερα εξαγόμενα προϊόντα της Ελλάδας προς την Ολλανδία

Τα κυριότερα εξαγόμενα προϊόντα της Ελλάδας προς την Ολλανδία κατά το 2016 ήταν φάρμακα, φρούτα και καρποί, μετρητές και συσκευές μετρήσεως, προϊόντα καπνού, αργίλιο, λαχανικά παρασκευασμένα, έλαια πετρελαίου, ψάρια, φρούτα, τεχνουργήματα από πλαστικές ύλες, ηλεκτρικές μηχανές και συσκευές, παρασκευάσματα διατροφής και παρασκευάσματα από δημητριακά.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές εξαγωγές στις ανωτέρω κατηγορίες προϊόντων ανήλθαν σε 306.010.000 ευρώ σε σύνολο 548.788.000 ευρώ. Επισημαίνεται επίσης, σε σχέση με το 2015, η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών των ελαίων πετρελαίου, των προϊόντων καπνού, των παρασκευασμάτων διατροφής και των μετρητών και συσκευών μετρήσεως καθώς και η μείωση των εξαγωγών φρούτων.

Τα κυριότερα εισαγόμενα προϊόντα της Ελλάδας από την Ολλανδία κατά το 2016 ήταν φάρμακα, κρέατα, τυρί, τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, ιατρικά και φαρμακευτικά προϊόντα, παρασκευάσματα διατροφής, ακατέργαστες φυτικές ύλες, γάλα, υποδήματα, αργίλιο, Η/Υ, μηχανές γραφείου, έλαια πετρελαίου και ασφαλτωδών ορυκτών, όργανα και συσκευές για την ιατρική.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές εισαγωγές στις ανωτέρω κατηγορίες προϊόντων ανήλθαν σε 1.117.895.000 ευρώ σε σύνολο 2.175.108.000 ευρώ.

Επισημαίνεται, σε σχέση με το 2015, η μεγάλη αύξηση των εισαγωγών αργιλίου καθώς επίσης των οργάνων και συσκευών για την ιατρική, των υποδημάτων και του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Τέλος, αξιοσημείωτη είναι η αξία των εισαγωγών τυριού (περίπου 109 εκ. ευρώ), γεγονός που υποδηλώνει και τις προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή