Επεμβατική Ογκολογία: Η ταχύτερα εξελισσόμενη ειδικότητα στη θεραπεία του καρκίνου

Επεμβατική Ογκολογία: Η ταχύτερα εξελισσόμενη ειδικότητα στη θεραπεία του καρκίνου

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιατί η επεμβατική ογκολογία την ταχύτερα εξελισσόμενη ειδικότητα στη θεραπεία του καρκίνου; Τα αποτελέσματα της 15ετούς εμπειρίας στη διαχείριση των περιστατικών του Τμήματος Ψηφιακού Αγγειογράφου του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης στο οποίο προϊσταται, παρουσιάζει ο Δρ. Ιωάννης Δέδες, μέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιαγγειακής και Επεμβατικής Ακτινολογίας (CIRSE) με εξειδίκευση στην Επεμβατική Ακτινολογία–Επεμβατική Ογκολογία (Πανεπιστημιακή Κλινική Φρανκφούρτης) και συνεχή μετεκπαίδευση (Γερμανία, Βρετανία, ΗΠΑ). Το άρθρο του:

«Η Επεμβατική Ογκολογία (ΕΟ) παρέχει με μεθόδους ελάχιστης επεμβατικότητας, στοχευμένη θεραπεία του καρκινικού όγκου, με τη βοήθεια απεικονιστικής καθοδήγησης και καινοτόμων τεχνικών, ελαχιστοποιώντας έτσι την πιθανότητα τραυματισμού των υγιών οργάνων. Γενικά, προσφέρει βοήθεια σε ασθενείς που δεν μπορούν να χειρουργηθούν, είτε λόγω επιβαρυμένης κλινικής κατάστασης, είτε γιατί το μέγεθος, η θέση ή ο αριθμός του όγκου (των καρκινικών εστιών) δεν το επιτρέπει. Επίσης δίνει προοπτική σε ασθενείς όπου η κλασική χημειοθεραπεία δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι θεραπείες πραγματοποιούνται με δύο τρόπους:

  1. Ενδαρτηριακά: Με τη χρήση μικροκαθετήρων στον ψηφιακό αγγειογράφο, εκχύνονται χημειοθεραπευτικά φάρμακα απευθείας στον όγκο σε υψηλές συγκεντρώσεις και πραγματοποιείται εμβολισμός (απόφραξη με μικροσφαιρίδια) των αρτηριών που αιματώνουν τον όγκο, οδηγώντας στη σταδιακή συρρίκνωση και τη νέκρωσή του. Είναι συνήθως περιοχικές (π.χ ενδαρτηριακός χημειοεμβολισμός στο ήπαρ).
  2. Διαδερμικά: Με τον ασθενή στον αξονικό τομογράφο, τοποθετείται λεπτή βελόνη-ηλεκτρόδιο μέσα στον όγκο. Προκαλεί υπερθέρμανση (κάψιμο 60-100 οC) του όγκου  μέσα σε λίγα λεπτά (π.χ. θερμοκαυτηριασμός με ραδιοσυχνότητες (RF) ή μικροκύματα (MW)  εστιών στο ήπαρ, στους πνεύμονες, στους νεφρούς).

Έτσι οι θεραπείες της ΕΟ εφαρμόζονται στην αντιμετώπιση ανεγχείρητων πρωτοπαθών όγκων του ήπατος (ηπατοκυτταρικός καρκίνος, χολαγγειοκαρκίνωμα), του πνεύμονα (μη μικροκυτταρικός καρκίνος) ή ακόμη σε δευτεροπαθείς όγκους (ηπατικές και πνευμονικές μεταστάσεις) από άλλους πρωτοπαθείς καρκίνους όπως του εντέρου, στομάχου, πνεύμονα, νεφρού, ωοθηκών, μελανώματος, σαρκώματος, νευροενδοκρινων όγκων, μαστού κ.ά. όπου οι συμβατικές θεραπείες δεν έχουν την επιθυμητή ανταπόκριση. Γίνονται δε πάντα με την σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ογκολόγου.

Επίσης η παροχέτευση και η αγγειοπλαστική των χολαγγείων προσφέρουν σημαντική βοήθεια σε ασθενείς με αποφρακτικό ίκτερο. Στα πλεονεκτήματα της ΕΟ είναι η καλή ποιότητα ζωής που προσφέρει στους ασθενείς με ελάχιστη επεμβατικότητα, λιγότερο πόνο και παρενέργειες και γρήγορη ανάρρωση. Συμβάλλει στην επιμήκυνση του προσδόκιμου επιβίωσης, ενώ στις περισσότερες θεραπείες χρειάζεται μια ημέρα νοσηλείας

Σε αρκετούς ασθενείς εφαρμόζονται συνδυαστικές θεραπείες με χημειοεμβολισμό και θερμοκαυτηριασμόμε θεαματικά αποτελέσματα, όπως ανακοίνωσα στην ομιλία μου στο παγκόσμιο συνέδριο της (ΕΟ) στη Νέα Υόρκη τον Μάιο  (WCIO 2015). Κάποιοι ασθενείς με ανεγχείρητο ηπατοκυτταρικό καρκίνο και προσδόκιμο λίγων μηνών σήμερα ξεπερνούν τα 10 χρόνια επιβίωσης με καλή ποιότητα ζωής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή