Τσίπρας – Θεοδωράκης: Παράλληλη οπτική για την Κύπρο, συμφωνούν ότι διαφωνούν για την απόφαση του Eurogroup

Τσίπρας – Θεοδωράκης: Παράλληλη οπτική για την Κύπρο, συμφωνούν ότι διαφωνούν για την απόφαση του Eurogroup

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράλληλη οπτική για την Κύπρο, αλλά διαφωνία ως προς τη συμφωνία που επετεύχθει στις Βρυξέλλες, υπήρξε το συμπέρασμα της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Κοινή στήριξη στην κυπριακή ηγεσία

Οι κ. Τσίπρας και Θεοδωράκης, εξέφρασαν την στήριξή τους στον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και στις προσπάθειές του για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το ζήτημα της λύσης έχει περάσει εδώ και αρκετό καιρό στην απέναντι πλευρά, συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται επιμονή και υπομονή. Παράλληλα, υπογράμμισε πως Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να αξιοποιήσουν την ευρωπαϊκή τους  θέση.

Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωράκης τόνισε πως πρέπει να απομονωθούν οι εθνικιστές, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν και στην Ελλάδα ορισμένοι που δεν επιθυμούν λύση στο Κυπριακό. «Οι ευθύνες των Τούρκων είναι δεδομένες. Σημασία έχει να ελέγξουμε όμως και τους "δικούς μας" που θέλουν να σαμποτάρουν μια λύση. Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να έχει τη στήριξή μας, όπως έχουμε πει ξανά στο παρελθόν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού και συνέχισε εκφράζοντας την ελπίδα του ότι όλα τα κόμματα θα στηρίξουν τον Κύπριο Πρόεδρο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο, στη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, για στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης που υπονομεύουν την εξεύρεση λύσης, με τον Πρωθυπουργό να απαντά ότι η γραμμή είναι ενιαία και εκφράζεται κεντρικά και να εκτιμά ως ιδιαιτέρως θετικά τα μηνύματα της συνάντησης που είχε, νωρίτερα την Δευτέρα, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Με βάση αυτήν τη συνάντηση αλλά και όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν στο Πεκίνο, ο κ. Τσίπρας φέρεται να εξέφρασε αισιοδοξία ότι η συνάντηση στη Γενεύη στις 28 Ιουνίου μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την επανέναρξη των συζητήσεων επίλυσης του Κυπριακού. 

Διαφωνία για… τις καθυστερήσεις

Σε σχέση με την απόφαση του Eurogroup, οι δύο άνδρες βρέθηκαν, όπως αναμενόταν, σε αντιγνωμία με τον κ. Θεοδωράκη να υπογραμμίζει στον πρωθυπουργό το κόστος των καθυστερήσεων. Ο κ. Τσίπρας, ωστόσο, εξέφρασε αντίθετη άποψη, δηλώνοντας ότι πρόκειται για ένα σχετικά καλό αποτέλεσμα, που από εδώ και πέρα ανοίγει το δρόμο για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

«Ο κ. Τσίπρας με ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του Eurogroup -τη δική του οπτική για την καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση- και με ενημέρωσε για την υπόθεση του Κυπριακού. Εγώ του εξέθεσα τις γνωστές μας απόψεις. Του είπα ότι καθυστερήσαμε ανεπίτρεπτα στην υπόθεση της διαπραγμάτευσης με αποτέλεσμα να χάνει έδαφος η πραγματική οικονομία και η ανάπτυξη και να χρειαζόμαστε κάθε μήνα περισσότερα δανεικά», είπε εξερχόμενος ο κ. Θεοδωράκης.

«Προφανώς ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι έπρεπε να κερδίσει αυτό το χρόνο για να πάρει αυτό το αποτέλεσμα. Είναι το μεγάλο σημείο διαφωνίας μας. Εμείς θεωρούμε ότι όλα αυτά έπρεπε να είχαν τελειώσει πολύ νωρίτερα και αν είχαν τελειώσει πολύ νωρίτερα, οι θυσίες του ελληνικού λαού θα είχαν πιάσει και λίγο τόπο. Γιατί αυτούς τους μήνες της καθυστέρησης χάσαμε πάρα πολλά. Χάσαμε θέσεις εργασίας, χάσαμε ένα μικρό βηματισμό που είχαμε βρει στην ανάπτυξη και κάθε φορά γυρνάμε στο σημείο εκκίνησης. Είναι η μεγάλη μας διαφορά από τις άλλες χώρες. Οι άλλες χώρες κάνουν αξιολογήσεις σε τρεις μήνες, εμείς χρειαζόμαστε πάντα κάποια χρόνια», συμπλήρωσε.

Στο τραπέζι η Παιδεία

O επικεφαλής του Ποταμιού έθεσε ένα επιπλέον ζήτημα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Τσίπρα, αυτό της Παιδείας, υποδεικνύοντας στον πρωθυπουργό ότι με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης επιδιώκεται η επιστροφή της εκπαίδευσης στη δεκαετία του '80.

«Επεσήμανα στον κ. Τσίπρα ότι μια χώρα που θέλει να βρει τον ευρωπαϊκό της βηματισμό, πρέπει να προσέξει πάρα πολύ τι κάνει στο θέμα της παιδείας. Φοβάμαι ότι οι τελευταίες αποφάσεις του Υπουργού Παιδείας αποκόπτουν τα ελληνικά πανεπιστήμια από την ευρωπαϊκή τους προοπτική και αυτό θα είναι κάτι οδυνηρό. Ζήτησα, λοιπόν, να ξαναδεί και ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Παιδείας το θέμα των αλλαγών στην ανώτατη εκπαίδευση: να μη γυρίσουμε πίσω, αλλά να φύγουμε μπροστά», δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν όσα διεμήφθησαν, ο πρωθυπουργός απάντησε στον επικεφαλής του Ποταμιού ότι δεν επιδιώκει αναβίωση πρακτικών του παρελθόντος, πλην όμως υπερασπίστηκε τις επιλογές και το πρόσωπο του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, σημειώνοντας ότι έχει πιο διαλλακτική και ευρωπαϊκή κατεύθυνση.

Υποδεχόμενος τον κ. Θεοδωράκη, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε έναν αστεϊσμό, με αφορμή την πρόσφατη περιπέτεια υγείας του κ. Θεοδωράκη: «Βλέπω ότι έχεις αδυνατίσει. Μην ανησυχείς εδώ θα σε ταΐσουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή