Ισλαμοφοβική η νέα επίθεση στο Λονδίνο

Ισλαμοφοβική η νέα επίθεση στο Λονδίνο

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Βρετανός ρατσιστής οδήγησε χθες τα ξημερώματα φορτηγάκι εναντίον πλήθους που προσευχόταν έξω από τέμενος στο Φίνσμπερι Παρκ του Λονδίνου, τραυματίζοντας δέκα ανθρώπους, εκ των οποίων τους δύο σοβαρά. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έκανε λόγο για «αρρωστημένη τρομοκρατική επίθεση» και επισκέφθηκε, λίγες ώρες αργότερα, το τέμενος.

Βγαίνοντας από το όχημά του και ενώ τα θύματά του βρίσκονταν στο έδαφος, ο 47χρονος δράστης ούρλιαξε ότι θέλει να σκοτώσει πολλούς μουσουλμάνους. Κάποιοι μέσα στο πλήθος, ωστόσο, κατόρθωσαν να τον ακινητοποιήσουν. Αλλοι κινήθηκαν εναντίον του, όμως παρενέβη ο ιμάμης αποτρέποντας την αυτοδικία. Στη διάρκεια του περιστατικού εξέπνευσε άνδρας, ο οποίος νωρίτερα είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο, αλλά είχε ενδιαμέσως συνέλθει. «Σήμερα το πρωί, η χώρα μας ξύπνησε με την είδηση μιας ακόμη τρομοκρατικής επίθεσης στους δρόμους της πρωτεύουσάς μας. Είναι η δεύτερη αυτόν τον μήνα και είναι τόσο αρρωστημένη όσο και αυτές που προηγήθηκαν», δήλωσε η Τερέζα Μέι. «Ηταν μια επίθεση κατά μουσουλμάνων στον τρόπο λατρείας τους».

Οι Αρχές δήλωσαν ότι ο δράστης δεν ήταν γνωστός ως μέλος ακροδεξιών κύκλων, ενώ θεωρούν ότι κινήθηκε χωρίς συνεργούς. Το φορτηγό με το οποίο στράφηκε ενάντια στους πιστούς είχε νοικιαστεί στο Κάρντιφ της Ουαλλίας.

Εν τω μεταξύ, τους 79 έφθασαν χθες οι νεκροί από την τρομακτική πυρκαγιά της περασμένης εβδομάδας στον 24ώροφο Πύργο Γκρένφελ στο Κένσιγκτον. Οι Αρχές εκφράζουν φόβους ότι πολλά από τα θύματα δεν θα αναγνωριστούν ποτέ και ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί.

Μοναδική αχτίδα ελπίδας ήταν το γεγονός ότι πέντε άτομα που είχαν καταγραφεί ως αγνοούμενα είναι ζωντανά.

«Είναι απίστευτα δύσκολο να περιγράψω την καταστροφή στα ψηλά πατώματα», δήλωσε με δάκρυα στα μάτια ο αξιωματικός της μητροπολιτικής αστυνομίας Στιούαρτ Κάντι, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της πυροσβεστικής. O Πύργος Γκρένφελ, εργατική πολυκατοικία κοντά στα ακριβότερα ακίνητα του Λονδίνου, αντιμετώπιζε προβλήματα πυροπροστασίας, που είχαν πολλάκις καταγγελθεί από τους κατοίκους. Μετά την πυρκαγιά, που επιταχύνθηκε λόγω του φθηνού εύφλεκτου υλικού που είχε επικαλύψει την πρόσοψη για αισθητικούς λόγους, πολλές εταιρείες και φορείς που σχετίζονταν με τον Πύργο κατέβασαν από τις ιστοσελίδες τους κάθε αναφορά στις σχέσεις τους με αυτόν.

«Οταν βγει η αλήθεια γι’ αυτή την τραγωδία, ίσως διαπιστώσουμε ότι μια σειρά οργανισμών έχουν τα χέρια τους βαμμένα με αίμα», δήλωσε ο βουλευτής των Εργατικών Ντέιβιντ Λάμι. «Σε αυτήν τη φάση, ανησυχώ βαθύτατα ότι δεν θα αποδοθεί δικαιοσύνη, καθώς καταστρέφονται ησύχως έγγραφα και διαγράφονται emails», προσέθεσε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή