Νέο μνημόνιο εάν δεν βγει η χώρα στις αγορές «βλέπουν» αναλυτές

Νέο μνημόνιο εάν δεν βγει η χώρα στις αγορές «βλέπουν» αναλυτές

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμφιβολίες για το κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές και να μη χρειαστεί νέο μνημόνιο εκφράζουν οι αναλυτές, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup.

O αναλυτής του Ινστιτούτου Bruegel Ζολτ Νταρβάς, μιλώντας στον «Αθήνα 984», υποστήριξε –όπως είχε δηλώσει και προχθές στην «Κ» της Κυριακής– ότι ίσως χρειαστεί ένα τέταρτο πρόγραμμα. «Οι εταίροι της χώρας θα προσφέρουν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους», είπε.

«Αλλά ο φόβος μου είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν θα είναι επαρκή. Κατά συνέπεια, θα περίμενα κάποια ελάφρυνση χρέους, αλλά και ένα νέο πρόγραμμα».

Η Societe Generale θεωρεί σε ανάλυσή της ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα είναι δύσκολη, καθώς το χρέος δεν δείχνει βιώσιμο.

Η τράπεζα εκτιμά ότι το πρόγραμμα μπορεί πλέον να ολοκληρωθεί ομαλά και ότι μετά την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ η χώρα μπορεί να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της με δικούς της πόρους, με βάση το αναμενόμενο πρωτογενές πλεόνασμα, έως το τέλος του προγράμματος.

Οταν λήξει το πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018, υπάρχουν δύο λύσεις, σύμφωνα με την τράπεζα. Η πρώτη είναι να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές και η δεύτερη είναι ένα νέο πρόγραμμα. Οι πιθανότητες της πρώτης λύσης είναι περιορισμένες, καθώς η αγορά θα περιμένει εξειδίκευση των μέτρων, σημειώνει. Ετσι, ένα τέταρτο πρόγραμμα θα πρέπει τελικά να συζητηθεί. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το πακέτο που συμφωνήθηκε στο Eurogroup δεν θα αποδειχθεί επαρκές για να διατηρήσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας κάτω από 15% του ΑΕΠ για μεγάλο χρονικό διάστημα και σύντομα αυτές θα ξεπεράσουν το 20%. Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, την ένταξη στο QE της ΕΚΤ, η Societe Generale συμφωνεί με τη γενική εκτίμηση ότι είναι απίθανο να αρχίσει η Φρανκφούρτη σύντομα να αγοράζει ελληνικό χρέος.

Εξάλλου και η BNP Paribas υποστηρίζει ότι παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, παρά τις αποφάσεις του Eurogroup. Η αναβολή της συμφωνίας για το χρέος, σημειώνει, καθιστά αβέβαιο τον στόχο επιστροφής στις αγορές, παρά την απόφαση του Eurogroup να υποστηρίξει αυτή την επιστροφή με το «μαξιλάρι» ρευστότητας. Tίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο αβέβαιο, σημειώνει εξάλλου αναφορικά με την απόφαση της EKT σχετικά με την ένταξη ή μη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. H Citi επισημαίνει ότι το χρέος παραμένει μη βιώσιμο και η ένταξη στο QE απίθανη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή