Πυρετός επαφών ΕΚΤ – Ρώμης για τη διάσωση δύο τραπεζών

Πυρετός επαφών ΕΚΤ – Ρώμης για τη διάσωση δύο τραπεζών

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις με στόχο την εύρεση μιας όσο το δυνατόν πιο ανώδυνης λύσης για τις Veneto Banca και Banca Popolare di Vicenza πραγματοποιούνται μεταξύ Ρώμης, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) και Κομισιόν. Τα σενάρια στον ιταλικό και διεθνή Τύπο ποικίλλουν για τις επιχειρήσεις διάσωσης που έχουν τεθεί επί τάπητος, με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν, να δηλώνει την Κυριακή στο πρακτορείο Bloomberg ότι το θέμα συζητείται «ενεργά». Χθες, ο ίδιος ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται «χέρι χέρι» με τις ιταλικές αρχές και τον Eνιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ.

Η Ρώμη, ουσιαστικά, ζητεί την άδεια από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των δύο προβληματικών τραπεζών της περιφέρειας του Βένετο με 6,4 δισ. ευρώ.

Απαραίτητος όρος για να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό είναι να βρεθεί 1,2 δισ. ευρώ –από το πακέτο των 6,4 δισ. ευρώ– κεφάλαια. Το υπουργείο Οικονομικών έχει επιχειρήσει χωρίς επιτυχία να προσελκύσει κεφάλαια από τις UniCredit και Intesa San Paolo, τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας, μαρτυρούν πηγές του Bloomberg. Η UniCredit προτίθεται να βοηθήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των δύο μικρών τραπεζών, αλλά μόνον με τη συμμετοχή άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Πληροφορίες της εφημερίδας La Stampa αποκάλυψαν πως το τρέχον σχέδιο διάσωσης δεν θεωρείται ρεαλιστικό. Μια επιλογή θα ήταν ο διαχωρισμός των προβληματικών και των υγιών περιουσιακών στοιχείων των Veneto Banca και Banca Popolare di Vicenza, προωθώντας την πώληση των «κακών» σε επενδυτικά οχήματα που ειδικεύονται στη διαχείρισή τους. Ετσι, υποθέτει η La Stampa, η Intesa San Paolo ενδεχομένως να εξαγόραζε τα υγιή περιουσιακά στοιχεία των δύο τραπεζών.

Μέσα στην εβδομάδα

Δημοσίευμα της La Repubblica την Κυριακή κάνει λόγο για την εύρεση λύσης μέχρι τα τέλη αυτής της εβδομάδας. Επίσημα, ο κ. Παντοάν έχει πει ότι πλησιάζει μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Ομως τα πράγματα φαίνονται πιο περίπλοκα, ακόμη και συγκριτικά με την περίπτωση της Monte dei Paschi, το σχέδιο διάσωσης της οποίας έχει λάβει έγκριση από τις Βρυξέλλες αλλά πρέπει να βρει επενδυτές για να απαλλαγεί από προβληματικά δάνεια 26 δισ. ευρώ.

Οπως σχολιάζει ο Νιλ Ανμακ του Reuters, μια πιθανή εξέλιξη θα ήταν ανάλογη με την εξαγορά της ισπανικής Banco Popular από τη μεγαλύτερη Santander έναντι του συμβολικού ποσού του ενός ευρώ, με την τελευταία να δεσμεύεται για την ανακεφαλαιοποίησή της μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Προϋπόθεση ήταν να καλυφθεί μέρος των απωλειών της Banco Popular με «κούρεμα» των μετόχων και των ομολογιούχων χαμηλής εξασφάλισης. Αυτό, όμως, κλόνισε την εμπιστοσύνη για τη φερεγγυότητα των υπολοίπων, μικρών τραπεζικών ιδρυμάτων στην Ισπανία.

H Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του SSM, αποπειράθηκε να υπερασπιστεί το έργο των αξιωματούχων της ΕΚΤ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλώνοντας ότι δεν μπορούσε να γίνει κάτι παραπάνω για τη διάσωση της Banco Popular. H ισπανική τράπεζα μαζί με την ιταλική Monte dei Paschi και την αυστριακή Raiffeisen παρουσίασαν τα χειρότερα αποτελέσματα στα περυσινά στρες τεστ της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ), με την κ. Νουί να παροτρύνει τη διοίκηση να θωρακιστεί με προβλέψεις δισεκατομμυρίων, δήλωσε η ίδια.

Επειδή, όμως, δεν ήταν σαφής, οι απαντήσεις της δεν ικανοποίησαν την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε ό,τι αφορά τις ιταλικές τράπεζες, Veneto Banca και Banca Popolare di Vicenza, το «κούρεμα» μετοχών και ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης 4,4 δισ. ευρώ αρκεί μόνον για να καλυφθούν οι αυξημένες προβλέψεις για «κόκκινα» και επισφαλή δάνεια, εκτιμά η Deutsche Bank.

Ομως το έδαφος θα συνέχιζε να είναι πρόσφορο για περαιτέρω ζημίες, δεδομένης της προϊστορίας των τραπεζών και πιθανών δικαστικών δαπανών. Μια επιδείνωση των ζημιών θα οδηγούσε σε «κούρεμα» τα ομόλογα υψηλής εξασφάλισης, με κίνδυνο να πληγούν και οι καταθέτες. Τελικά, η εύρεση της λιγότερο επώδυνης λύσης εξαρτάται από την ευελιξία που θα επιδείξουν οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, καταλήγει ο Νιλ Ανμακ του Reuters – μαζί με άλλους οικονομικούς αναλυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή