Πολιτική «θύελλα» με την επικοινωνία του Π. Καμμένου

Πολιτική «θύελλα» με την επικοινωνία του Π. Καμμένου

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτική θύελλα προκαλούν δημοσιεύματα και ηχογραφημένες συνομιλίες που εμφανίζουν τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με καταδικασθέντα για την υπόθεση μεταφοράς ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1». Το θέμα έρχεται στη Βουλή, όπου αναμένεται να υπάρξει συνέχεια, έπειτα από ερωτήσεις που κατέθεσαν η Ν.Δ. και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ειδικότερα, έπειτα από δημοσίευμα της εφημερίδας «Καρφί», ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, αναφέρει ότι ανακύπτει «σοβαρό πολιτικό ζήτημα», καθώς το εν λόγω δημοσίευμα «εμφανίζει τον υπουργό Αμυνας κ. Πάνο Καμμένο να εμπλέκεται σε τηλεφωνικές συνομιλίες με ισοβίτη, προκειμένου ο τελευταίος να καταθέσει εναντίον συγκεκριμένου επιχειρηματία, με στόχο να τον εμπλέξει σε υπόθεση μεγάλου δημοσίου ενδιαφέροντος, με αντάλλαγμα σύμφωνα με συνέντευξη του εν λόγω ισοβίτη τη στήριξη της κυβέρνησης, ώστε ο ίδιος να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης».

Ο ίδιος ο κ. Καμμένος, σε δήλωσή του μετά το δημοσίευμα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο κρατούμενος Γιαννουσάκης ζήτησε διά του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου δικαστική προστασία για να καταθέσει στοιχεία για την υπόθεση του “Noor 1”. Ως ώφειλα, ενημέρωσα αμέσως την Εισαγγελία και τον αρμόδιο υπουργό».

Με βάση και την απάντηση Καμμένου, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρει στην ερώτησή του ότι η παρέμβαση που αποκαλύπτουν τα δημοσιεύματα «επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον υπουργό Αμυνας» και, κατόπιν τούτου, ρωτάει τον κ. Κοντονή εάν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι ενήμερη για την παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, αλλά και «εάν έκανε οποιαδήποτε ενέργεια προκειμένου να προστατεύσει το θεσμικό κύρος της Δικαιοσύνης από τέτοιου είδους απαράδεκτες παρεμβάσεις αναρμόδιων υπουργών».

Σε «αντιθεσμικές παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης από τον κ. Πάνο Καμμένο» αναφέρεται στην ερώτηση που κατέθεσε, από πλευράς Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. Παραπέμποντας και αυτός στη δήλωση-παραδοχή Καμμένου για επικοινωνία με τον κρατούμενο, ο κ. Παπαθεοδώρου τονίζει ότι «τέτοιου είδους παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης από υπουργό της κυβέρνησης –και μάλιστα αναρμόδιο– είναι απολύτως αντιθεσμικές και προσβάλλουν το κύρος και τη λειτουργία του θεσμού». Και σε κατάληξη όλων αυτών, ρωτάει: «Η επικοινωνία του υπουργού Εθνικής Αμυνας με τον κρατούμενο υπήρξε άμεση ή έμμεση και αν το γεγονός αυτό ήταν σε γνώση του συμβουλίου της φυλακής; Σε ποιο σημείο της διαδικασίας και με ποιο τρόπο έγινε η, κατά δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, παρέμβασή του στην Εισαγγελία και ποιες ήταν οι ενέργειες του υπουργού Δικαιοσύνης;». Ο κ. Κοντονής, στο περιθώριο συνεδρίασης της Επιτροπής Δικαιοσύνης χθες στη Βουλή και έπειτα από τη δημοσιοποίηση ηχογραφημένων συνομιλιών ανάμεσα στον κρατούμενο και αξιωματικό του Λιμενικού με αναφορές σε παρέμβαση Καμμένου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «αν έχει υπάρξει παρατυπία θα ελεγχθεί» και προσέθεσε ότι «με τέτοιους είδους παρεμβάσεις ούτε η Δικαιοσύνη θα καμφθεί ούτε η κυβέρνηση θα εμποδιστεί να φτάσει στο τέλος». Παρέπεμψε, δε, στη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπου θα απαντηθούν οι ερωτήσεις που κατατέθηκαν για την υπόθεση, λέγοντας ότι εκεί θα ειπωθούν όλα αναλυτικά.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας στον κ. Κοντονή, υπογράμμισε ότι το θέμα δεν είναι οι έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, για τις οποίες είπε «είθε να εξευρεθούν και “να καούν στην πυρά” οι ένοχοι», αλλά υπάρχει και ένα ζήτημα θεσμικής φύσεως, το οποίο, με βάση τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, αφορά «μια ανεπίτρεπτη, αδιανόητη για θεσμικό παράγοντα της κυβέρνησης συμπεριφορά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή