Επίδειξη ισχύος από την Τουρκία στο Κατάρ

Επίδειξη ισχύος από την Τουρκία στο Κατάρ

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΟΧΑ. Το Κατάρ ανακοίνωσε χθες ότι ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, όπως η εξωτερική πολιτική του και η ανεξαρτησία του καναλιού Al Jazeera, δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση. Δύο εβδομάδες μετά το ξέσπασμα της κρίσης στις σχέσεις της Ντόχα με το Ριάντ, οι προοπτικές μιας λύσης κατόπιν διαπραγμάτευσης είναι πιο μακρινές από ποτέ.

«Το Κατάρ βρίσκεται υπό αποκλεισμό, δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις. Πρέπει πρώτα να άρουν τον αποκλεισμό για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι. Ο Αλ Θάνι είπε ότι το Κατάρ δεν έχει λάβει λίστα με αιτήματα από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, χώρες που πρωτοστατούν στον αποκλεισμό, κατηγορώντας το Κατάρ ότι προωθεί την τρομοκρατία και ότι αναμειγνύεται στις υποθέσεις τους.

Κοινή άσκηση

Στη βάση Ταρίκ μπιν Ζιγιάντ στην Ντόχα παρήλασαν χθες τουρκικά τεθωρακισμένα σκάφη μεταφοράς προσωπικού, στο πλαίσιο κοινής άσκησης των τουρκικών δυνάμεων με τις δυνάμεις του Κατάρ. Επρόκειτο για τους 90 Τούρκους στρατιώτες που βρίσκονται στη χώρα με τη συμφωνία του 2014, ενώ εκατοντάδες στρατιώτες έφθασαν εκεί την Κυριακή, με σκοπό, όπως λένε οι τουρκικές αρχές, ο αριθμός τους να φθάσει τις 3.000.

Χθες, έληξε η προθεσμία που είχαν χορηγήσει οι αρχές των γειτονικών χωρών στους πολίτες του Κατάρ να εγκαταλείψουν τις χώρες αυτές, κίνηση που έχει προξενήσει σημαντικά προβλήματα σε μεγάλο αριθμό μεικτών οικογενειών. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Ανουάρ Γκαργκάς, η κατάσταση δεν πρόκειται να εξομαλυνθεί σύντομα. «Το Κατάρ θα συνειδητοποιήσει ότι αυτή είναι η νέα κατάσταση και ότι ο αποκλεισμός θα διαρκέσει χρόνια», είπε ο Γκαργκάς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή