Απορροφητικότητα 12,53% προγράμματος Αγρ. Ανάπτυξης

Απορροφητικότητα 12,53% προγράμματος Αγρ. Ανάπτυξης

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 12,53% βρίσκεται η απορροφητικότητα του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 (συνολικής δημόσιας δαπάνης 5.862.203.928 ευρώ, εκ των οποίων τα 4.718.291.793 προέρχονται από κοινοτικά κονδύλια), σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στην 3η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ναύπλιο. Παρότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, μεγάλο ποσοστό της απορροφητικότητας οφείλεται σε καταβολή οφειλών από ανειλημμένες υποχρεώσεις του προηγούμενου προγράμματος, αλλά και το πρόγραμμα της εξισωτικής αποζημίωσης που έχει σταματήσει στη νέα προγραμματική περίοδο αλλά οφείλονται ποσά.

Το 2016, πρώτη χρονιά εφαρμογής του ΠΑΑ 2014 – 2020, οι πληρωμές ανήλθαν σε υψηλά επίπεδα, σε 650 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη (566,8 κοινοτική συμμετοχή). Ο γ.γ. Αγροτικής Ανάπτυξης Χαρ. Κασσίμης ανέφερε ότι η χώρα μας κατατάσσεται «στη 17η θέση, ήτοι απορρόφηση πάνω από το 12%, ξεπερνώντας χώρες που είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα».

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη συνεδρίαση, έως το φθινόπωρο αναμένεται να προκηρυχθούν επίσης το πρόγραμμα Γεωργικών Συμβούλων (ύψους 160 εκατ. ευρώ) και το πρόγραμμα κάλυψης ζημιών (ύψους 50 εκατ. ευρώ). Σύντομα, εντός του Ιουλίου ή έστω τον Αύγουστο, πρόκειται να προκηρυχθεί το πρόγραμμα Νέων Αγροτών, ενώ όσον αφορά στα σχέδια βελτίωσης, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κασσίμης, το σχέδιο της σχετικής υπουργικής απόφασης θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου, οπότε και θα προκηρυχθεί το μέτρο.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχουν λάβει προκαταβολή (το 70%) όσοι εντάχθηκαν στο μέτρο της βιολογικής γεωργίας.

Οσον αφορά τα προγράμματα Leader, αναμένεται έως το τέλος του καλοκαιριού να έχουν προκηρυχθεί τα ιδιωτικά και τα δημόσια προγράμματα. Ο γ.γ. επίσης ανέφερε ότι είναι ήδη έτοιμο το 50% του θεσμικού πλαισίου για προγράμματα υδατοκαλλιέργειας. Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Αποστόλου, γίνεται προσπάθεια ώστε οι αγρότες που η περιουσία τους βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης λόγω οφειλών δανείων στην ΑΤΕ εφόσον βρίσκονται σε παραγωγική διαδικασία να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, παρά το γεγονός ότι η κυριότητα των κτημάτων θα περάσει σε κάποιον οργανισμό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή