«Παγώνουν» τα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα Ι.Χ.

«Παγώνουν» τα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα Ι.Χ.

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεύτερη ευκαιρία στους ανασφάλιστους κατόχους οχημάτων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών μετά το αλαλούμ με τα λάθη στα ειδοποιητήρια που απεστάλησαν. Σύμφωνα με κύκλους του οικονομικού επιτελείου, εξετάζεται η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα καταργεί επί της ουσίας το παράβολο των 250 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα (πιθανόν εντός έξι μηνών) θα ασφαλίσουν το όχημά τους. Σε περίπτωση που δεν το πράξουν, εξετάζεται ακόμα και ο διπλασιασμός του διοικητικού προστίμου.

Στην απόφαση αυτή φέρεται να οδηγείται το υπουργείο Οικονομικών μετά τις αντιδράσεις, αλλά και το πλήθος των λαθών που εντοπίστηκαν στα ειδοποιητήρια για 1,1 εκατ. ανασφάλιστα οχήματα. Τα λάθη εκτιμάται ότι μπορεί να φθάνουν ακόμα και τις 400.000 με συνέπεια ένας μεγάλος αριθμός πολιτών που φέρονται ως κάτοχοι αυτοκινήτων να έχουν λάβει ειδοποιητήριο για να πληρώσουν το παράβολο των 250 ευρώ χωρίς να οφείλουν. Ως βασικότερες αιτίες των λαθών που έχουν γίνει κατά τη διασταύρωση που έκανε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι περιπτώσεις κλοπής ή καταστροφής του αυτοκινήτου. Πρόκειται για περιπτώσεις στις οποίες ο ιδιοκτήτης ενημερώνει την αστυνομία, η οποία καταγράφει και το συμβάν, αλλά συνήθως δεν ενημερώνει το υπουργείο Οικονομικών, στο αρχείο του οποίου το συγκεκριμένο όχημα εμφανίζεται ότι κυκλοφορεί. Μια άλλη βασική αιτία είναι η μη έγκαιρη καταχώριση στο σύστημα του υπουργείου Οικονομικών των περιπτώσεων κατάθεσης πινακίδων, φαινόμενο που εντοπίζεται έντονο στην Περιφέρεια με συνέπεια ένας σημαντικός αριθμός κατόχων αυτοκινήτων που έχουν καταθέσει πινακίδες να εμφανίζεται ακόμη ότι κυκλοφορεί το αυτοκίνητό του. Χαρακτηριστικό του αλαλούμ που επικρατεί είναι και η απόκλιση που εμφανίζουν οι βάσεις δεδομένων που τηρούνται από τους εμπλεκόμενους φορείς για τα αυτοκίνητα. Πρόκειται για:

• Τη βάση δεδομένων του υπουργείου Μεταφορών, που καταγράφει τα οχήματα για τα οποία εκδόθηκαν πινακίδες και η οποία αριθμεί περί τα 9,5 εκατομμύρια.

• Τη βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών, που καταγράφει αυτά που κυκλοφορούν και η οποία αριθμεί περί τα 6,5 εκατομμύρια.

• Τη βάση δεδομένων των ασφαλιστικών εταιρειών, που καταγράφει τα αυτοκίνητα που έχουν ασφαλιστική κάλυψη και η οποία αριθμεί 5,8 εκατομμύρια.

Το υπουργείο Οικονομικών οδηγείται στην παράταση της επιβολής του προστίμου εξαιτίας και των αντιδράσεων όσων έσπευσαν να ασφαλίσουν το αυτοκίνητό τους έστω και καθυστερημένα – υπό τον φόβο για τα επερχόμενα πρόστιμα. Ετσι, παρότι ασφάλισαν το όχημά τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με την υποχρέωση πληρωμής του παράβολου, λόγω του εντοπισμού τους κατά την ημέρα της διασταύρωσης των στοιχείων ως ανασφάλιστων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ημέρα διασταύρωσης των στοιχείων ήταν η 6η Ιουνίου και ακόμη και αν κάποιος ασφαλίστηκε στις 7 Ιουνίου επιβαρύνεται με το πρόστιμο. Επίσης αρκετοί είναι οι κάτοχοι αυτοκινήτων των οποίων το ασφαλιστήριο έληξε, π.χ., στις 5 Ιουνίου και επειδή δεν φρόντισαν να το ανανεώσουν εγκαίρως, βρέθηκαν ανασφάλιστοι την ημέρα της διασταύρωσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, πλέον, τα ασφαλιστήρια δεν ανανεώνονται αυτόματα όπως συνέβαινε στο παρελθόν, κάτι που αρκετοί κάτοχοι αυτοκινήτων δεν το γνωρίζουν, με συνέπεια να αμελούν την έγκαιρη ανανέωση του συμβολαίου τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή