Το «μπαλάκι» στους απαγωγείς

Το «μπαλάκι» στους απαγωγείς

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίδραση των απαγωγέων του Μιχάλη Λεμπιδάκη αναμένει η ΕΛ.ΑΣ., μετά τη δημοσιοποίηση –το Σάββατο– της επιστολής με την οποία η οικογένεια του Κρητικού επιχειρηματία ανακοίνωσε τη διακοπή των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση του 54χρονου.

Αστυνομικοί που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην υπόθεση διευκρινίζουν ότι το μήνυμα της οικογένειας είχε ως αποδέκτες τους απαγωγείς του Λεμπιδάκη, οι οποίοι για περισσότερο από ένα μήνα δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία επικοινωνία με τους συγγενείς του απαχθέντος. «Περιμένουμε αντίδρασή τους τα επόμενα εικοσιτετράωρα, προκειμένου –μεταξύ άλλων– να διαπιστώσουμε ότι ο 54χρονος είναι καλά στην υγεία του. Μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτήσει και την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, οι οποίες έχουν διακοπεί για πάνω από 33 ημέρες», σχολίασε στην «Κ» αρμόδια αστυνομική πηγή. Το περασμένο Σάββατο, 80 ημέρες μετά την απαγωγή του 54χρονου, η οικογένεια του επιχειρηματία έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή στην οποία έκανε λόγο για «πέρας των διαπραγματεύσεων»:

«Υστερα από 80 εφιαλτικές μέρες και παρ’ όλες τις ανθρωπίνως δυνατές προσπάθειες, ο Μιχάλης μας δεν επέστρεψε κοντά μας. Σήμερα, συμπληρώνονται 53 ημέρες χωρίς νέα για την κατάστασή του και η οικογένειά μας βυθίζεται σε απόγνωση (…) Με το πέρας των διαπραγματεύσεων, ευχαριστούμε επίσης την Ελληνική Αστυνομία, η οποία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να επιστρέψει πίσω στην οικογένειά μας ο Μιχάλης».

Σύμφωνα με μία εκδοχή, η δημοσιοποίηση της επιστολής έγινε κατόπιν συνεννόησης με την ΕΛ.ΑΣ. Ωστόσο, αξιωματικοί με εμπειρία στον χειρισμό παρόμοιων υποθέσεων σχολίαζαν χθες στην «Κ» ότι η πρωτοβουλία ανήκει εξ ολοκλήρου στην οικογένεια Λεμπιδάκη και εξέφρασαν προβληματισμό για το ενδεχόμενο η έκφραση αγωνίας από τους οικείους του επιχειρηματία να ερμηνευθεί από τους απαγωγείς ως ένδειξη αδυναμίας.

Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης απήχθη το απόγευμα της 30ής Μαρτίου, ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν από το Ηράκλειο προς την περιοχή Καλέσσα, έξω από την πόλη. Το αυτοκίνητο του επιχειρηματία βρέθηκε εγκαταλελειμμένο σε επαρχιακό δρόμο, ενώ σε απόσταση μερικών μόλις χιλιομέτρων είχαν εντοπιστεί καμμένα και δύο Ι.Χ. που είχαν χρησιμοποιήσει οι απαγωγείς: ένα αγροτικό με το οποίο είχαν κλείσει τον δρόμο στον επιχειρηματία και μια BMW με την οποία οι απαγωγείς και το θύμα τους είχαν αρχικά απομακρυνθεί από το σημείο. Το διάστημα που ακολούθησε, οι απαγωγείς πραγματοποίησαν αραιές επικοινωνίες με τον αδελφό του απαχθέντος αξιώνοντας λύτρα 100 εκατομμυρίων ευρώ (σε «μικρά» χαρτονομίσματα) για να απελευθερώσουν τον 54χρονο. Οι επικοινωνίες γίνονταν μέσω γραπτών μηνυμάτων ούτως ώστε η αστυνομία να μην μπορέσει να ταυτοποιήσει τους δράστες μέσω τεχνολογίας αναγνώρισης φωνής, όπως συνέβη στην περίπτωση της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Στη συνέχεια, οι αξιώσεις των απαγωγέων φέρονται να μειώθηκαν, παραμένοντας ωστόσο σε επίπεδα που η οικογένεια Λεμπιδάκη αδυνατούσε να ικανοποιήσει. Πριν από περισσότερες από 53 ημέρες, οι δράστες, κατόπιν αιτήματος των συγγενών του απαχθέντος, άφησαν σε σημείο που υπέδειξαν ένα USB με ηχητικό αρχείο που αποδείκνυε ότι ο απαχθείς ήταν καλά στην υγεία του. Είκοσι ημέρες αργότερα ακολούθησε νέα, η τελευταία μέχρι σήμερα, επικοινωνία ανάμεσα στους δράστες και τους συγγενείς του 54χρονου. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το περιεχόμενο των μηνημάτων που αντάλλαξαν ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς οι απαγωγείς, απαντώντας στη δήλωση των συγγενών για το ποσό των λύτρων που κατάφεραν να συγκεντρώσουν, ανέφεραν: «Παίξαμε και χάσαμε».

«Πόλεμος νεύρων»

Σήμερα, οι συγγενείς του απαχθέντος εκφράζουν φόβους για τη ζωή του 54χρονου. Οσοι πάντως παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην υπόθεση εκτιμούν ότι ο Μιχάλης Λεμπιδάκης παραμένει εν ζωή και κρατείται σε κρησφύγετο των απαγωγέων του στην Κρήτη.

Αποδίδουν μάλιστα τις αραιές επικοινωνίες σε «πόλεμο νεύρων» που κήρυξαν οι απαγωγείς στην οικογένεια του απαχθέντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή