Οι μέτοχοι των αμερικανικών τραπεζών περιμένουν 150 δισ. δολ.

Οι μέτοχοι των αμερικανικών τραπεζών περιμένουν 150 δισ. δολ.

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Πέμπτη θα αρχίσουν να δημοσιεύονται σταδιακά τα αποτελέσματα από τα τεστ αντοχής των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών, τα οποία διεξήγαγε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Οι επενδυτές, με την προοπτική αυτή, ελπίζουν πως η Fed θα επιτρέψει στα πιστωτικά ιδρύματα να τους επιστρέψουν κεφάλαια, που τυπικά δεν χρειάζονται.Συγκεκριμένα, όπως εκτιμά η Μπέτσι Γκράσεκ, της Morgan Stanley, οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, που συμμετέχουν στα τεστ αυτά, διατηρούν σχεδόν 150 δισ. δολάρια περισσότερα από όσα οι προδιαγραφές απαιτούν. Αυτά, λοιπόν, οι τράπεζες με την έγκριση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα μπορούν να τα διαθέσουν για την επαναγορά μετοχών, τη χορήγηση μερισμάτων και τις επενδύσεις με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους – σε αυτό προσβλέπουν επενδυτές και μέτοχοι. Τα τεστ αντοχής, τα οποία διεξάγονται σε ετήσια βάση υπό την αιγίδα και την επίβλεψη της Fed, στόχο έχουν να θέσουν υπό εξέταση την ανθεκτικότητα των τραπεζών στο ενδεχόμενο μίας νέας κρίσης, η οποία απειλεί τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σημειωτέον πως η μέθοδος αυτή των δοκιμασιών υιοθετήθηκε ως απάντηση στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Τα δε τωρινά αποτελέσματα των τεστ αντοχής θα είναι και τα πρώτα που θα δημοσιοποιηθούν επί Ντόναλντ Τραμπ. Μέχρι στιγμής ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει τοποθετήσει κάποιους δικούς του ανθρώπους στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικανοί, το κόμμα του δηλαδή, εντείνουν τις πιέσεις στη Fed να περιορίσει τη γραφειοκρατία και να αμβλύνει το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει σημαντικά τα τεστ αντοχής, αλλά προβλέπουν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να επιτρέψει στις τράπεζες να διαθέσουν το επόμενο έτος στους μετόχους τους τόσα όσα είναι τα κέρδη τους – κι αυτό θα γίνει, αν γίνει, πρώτη φορά μετά το 2008. «Οι παροχές αυτές στους μετόχους έχουν και ένα συμβολικό χαρακτήρα» παρατηρεί ο Στίβεν Τσουμπάκ, αναλυτής του τραπεζικού κλάδου στη Nomura Instinet. «Δηλώνουν ότι οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές καθιστούν λιγότερο αυστηρές τις κεφαλαιακές προδιαγραφές και αυτό έχει σημασία για τις μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων».

Κατά τους υπολογισμούς της Μπέτσι Γκράσεκ, μία μεγάλη αμερικανική τράπεζα θα έχει τυπικά τη δυνατότητα να αυξήσει το πρόγραμμα επαναγοράς ίδιων μετοχών κατά 27% και το πρόγραμμα χορήγησης μερισμάτων κατά 8%. Ολα αυτά θα αντιστοιχούν στο 95% των ετησίων κερδών της, όταν το ανάλογο ποσοστό το 2016 ήταν 84%. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει κάνει τροποποιήσεις στη διαδικασία των τεστ για μεγαλύτερη διαφάνεια, αλλά οι αξιωματούχοι της δεν θέλουν να αποκαλύψουν πολλά πράγματα. «Σκεφτόμαστε, πως εάν δώσουμε στη δημοσιότητα όλες τις λεπτομέρειες των μοντέλων, που ακολουθούμε, τότε θα είναι σαν να υπάρχει κίνητρο για τις τράπεζες να προσαρμόσουν τις πρακτικές τους, ούτως ώστε να αλλάξουν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής, χωρίς, ωστόσο, ουσιαστική μεταβολή στους ίδιους τους κινδύνους, που καλούνται να αντιμετωπίσουν», δήλωσε η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν.

Τα αποτελέσματα των τεστ την Πέμπτη, πάντως, θα δείξουν πόσα κεφάλαια θα διατηρούν οι ισχυρότερες τράπεζες μετά την υποτιθέμενη κρίση. Λίγο μετά τη δημοσίευση των τεστ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και οι ίδιες οι αμερικανικές τράπεζες αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα των αντίστοιχων δικών τους τεστ βάσει των εκάστοτε μοντέλων τους. Τα πιστωτικά ιδρύματα κάνουν τις συγκρίσεις στη βαθμολογία και μπορούν, εάν το επιθυμούν, τα υποβάλουν εκ νέου τα σχέδιά τους για την κεφαλαιακή επάρκειά τους – έτσι έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν «καλύτερο βαθμό». Στις 28 Ιουνίου η Fed θα ανακοινώσει εάν εγκρίνει τα εν λόγω σχέδια. Τέλος, σημειώνεται πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών δέχεται πιέσεις να απλουστεύσει τις δοκιμασίες στα πιστωτικά ιδρύματα, κάτι το οποίο πολλοί αναμένουν επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή