Mέτρα Google κατά βίντεο τρομοκρατών

Mέτρα Google κατά βίντεο τρομοκρατών

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΙΛΙΚΟΝ ΒΑΛΕΪ. Η εταιρεία Google ανακοίνωσε χθες ότι εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας στο Διαδίκτυο, κατασκευάζοντας ισχυρότερα «φίλ­τρα» περιεχομένου, αλλά και εντοπίζοντας άτομα ευάλωτα σε τρομοκρατικά μηνύματα, στα οποία θα εμφανίζονται βίντεο που τα αποτρέπουν από τη ριζοσπαστικοποίηση.

«Εδώ και χρόνια απομακρύνουμε από το Διαδίκτυο περιεχόμενο που παραβιάζει την πολιτική μας. Ομως, η δυσάρεστη αλήθεια που πρέπει να αναγνωρίσει ολόκληρος ο κλάδος είναι ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα. Τώρα», έγραψε ο αντιπρόεδρος της Google, Κεντ Γουόκερ. Η εταιρεία που κυριαρχεί στον ψηφιακό κόσμο μέσω της μηχανής αναζήτησης Google, του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Gmail και της υπηρεσίας βίντεο ΥouTube έχει δεχθεί διασταυρούμενα πυρά για το θέμα της τρομοκρατίας και της ρητορικής μίσους. Από τη μία πλευρά κατηγορείται ότι δεν κάνει αρκετά για να καταπολεμήσει τη ρητορική του μίσους και από την άλλη κατηγορείται ότι κατασκευάζει, με αφορμή την τρομοκρατία, την εργαλειοθήκη ενός αυταρχικού καθεστώτος.

Τα τέσσερα βήματα που ανακοίνωσε ο Γουόκερ είναι τα εξής: Πρώτον, εντατικότερη χρήση της τεχνολογίας για τον αυτόματο εντοπισμό τρομοκρατικού περιεχομένου. Δεύτερον, συνεργασία με 50 ακόμη μη κυβερνητικές οργανώσεις, πέρα από τις 63 με τις οποίες ήδη συνεργάζεται η Google για τον ίδιο σκοπό. «Οι μηχανές μπορεί να βοηθήσουν στον εντοπισμό προβληματικών βίντεο, αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να παίζουν ρόλο σε λεπτές αποφάσεις», σημείωσε.

Τρίτον, σκληρότερη στάση απέναντι σε βίντεο που δεν παραβιάζουν ανοικτά τους όρους χρήσης, όμως περιέχουν εμπρηστική ρητορική. Στο μέλλον, τα βίντεο αυτά θα εμφανίζονται με προειδοποίηση, ενώ όσοι τα «ανεβάζουν» δεν θα μπορούν να βγάλουν χρήματα από διαφημίσεις, ούτε θα τα δουν να προτείνονται ή να προωθούνται.

Τέλος, χρήση των εργαλείων της στοχευμένης διαφήμισης ώστε «να ανακατευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι για το ISIS σε βίντεο κατά της τρομοκρατίας, που μπορεί να τους κάνουν να αλλάξουν άποψη».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή