Πτωτικά έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικά έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με υποχώρηση έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές αντιστρέφοντας την άνοδο των προηγούμενων ημερών, καθώς μια νέα πτώση των τιμών του πετρελαίου έπληξε τις μετοχές των ενεργειακών εταιρειών και των ορυχείων συμπαρασύροντας τους γενικούς δείκτες. Ο ενεργειακός κλάδος της Ευρώπης υποχώρησε κατά σχεδόν 2%, με τους κολοσσούς Royal Dutch Shell και BP να κλείνουν με πτώση 2,3% και 2,6% αντιστοίχως. Είχε προηγηθεί η είδηση ότι αύξησαν την προσφορά «μαύρου χρυσού» πολλές πετρελαιοπαραγωγοί χώρες, με αποτέλεσμα το βράδυ να κυμαίνεται το αργό σε επίπεδα γύρω στα 43,01 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 45,76 δολάρια το βαρέλι έχοντας υποχωρήσει κατά 20% από τα επίπεδα του Ιανουαρίου. Οπως σχολίασε στο Reuters ο Τζόναθαν Ρόι, στέλεχος της Charles Hanover Investments, «έχει εξανεμισθεί ο ενθουσιασμός από τη συμφωνία των πετρελαιοπαραγωγών χωρών για μείωση της παραγωγής και τώρα οι επενδυτές δίνουν προσοχή στο θεμελιώδες μέγεθος του πλεονάσματος προσφοράς που επικρατεί στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου».

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, που φέτος καταγράφει τη χειρότερη πορεία μεταξύ όλων των δεικτών ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, έκλεισε με απώλειες σχεδόν 0,7% εξαιτίας της πτώσης των εταιρειών εμπορευμάτων. Την ίδια στιγμή υποχωρούσε η στερλίνα κατά 0,96% στο 1,261 δολάριο, καθώς ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, απογοήτευσε όσους ήλπιζαν σε μια αύξηση των επιτοκίων της στερλίνας όταν τόνισε ότι θέλει να δει πώς θα αντιδράσει η βρετανική οικονομία τους επόμενους μήνες αφού θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες για το Brexit. Ανοδικά κινήθηκε, άλλωστε, και το δολάριο, που από την αρχή του μήνα έχει ανατιμηθεί κατά 1%. Αιτία, οι δηλώσεις στελεχών της Fed που προϊδεάζουν για επικείμενη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Με απώλειες έκλεισαν, άλλωστε, όλοι οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον Xetra Dax της Φρανκφούρτης να υποχωρεί κατά 0,58%, τον CAC 40 κατά 0,32% και τον FTSE MIB του Μιλάνου κατά 0,97%. Ανάμεσα στις ευρωπαϊκές μετοχές που είχαν χθες τη χειρότερη εικόνα ήταν εκείνη της Group Eurotunnel, της εταιρείας διαχείρισης των τρένων Eurostar, που έκλεισε με πτώση 6% μετά τη δεύτερη υποβάθμιση που υπέστη μέσα σε λίγες εβδομάδες: Η Barclays συνέστησε στους επενδυτές να ξεφορτωθούν τις μετοχές της, επικαλούμενη τη μείωση της κίνησης στο τούνελ της Μάγχης και τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις που ενδέχεται να πλήξουν τον τουρισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή