Πυρά εκ των έσω από τον Ν. Φίλη

Πυρά εκ των έσω από τον Ν. Φίλη

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιχμές και προβληματισμό για τη συμφωνία που συνομολόγησε η κυβέρνηση με τους δανειστές εξέφρασε χθες ο τέως υπουργός Ν. Φίλης: «Τα πλεονάσματα ύψους 3,5% επί αρκετά χρόνια δεν είναι εύκολο να βγουν», δήλωσε (ΑΝΤ1) και εξέφρασε την άποψη ότι οι στόχοι που συμφωνήθηκαν «θα δημιουργήσουν κοινωνικές ανισότητες».

Οπως ανέφερε, η επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί για την επόμενη πενταετία συνεπάγεται παράταση της λιτότητας. Μάλιστα, αναφορικά με το προηγούμενο έτος, είπε ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 0,5% και τελικά επετεύχθη πλεόνασμα 4,2%. Οπως πρόσθεσε, ο ίδιος ανέμενε η υπεραπόδοση να επιστραφεί στην κοινωνία, κάτι που έγινε μόνο σε σχέση με τους συνταξιούχους.

Πάντως, ο τέως υπουργός χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι έκλεισε η συμφωνία και θα πέσουν κάποια χρήματα στην αγορά, όπως και το ότι θα ιδρυθεί η αναπτυξιακή τράπεζα. Βεβαίως, φρόντισε να υπογραμμίσει ότι για να υπάρξει ξεκάθαρη λύση στην οικονομία, είναι προϋπόθεση η απομείωση του χρέους. Για το ζήτημα αυτό παρατήρησε ότι η κυβέρνηση έδωσε μια μάχη, αλλά «πιθανόν δεν είχε σταθμίσει σωστά τους συσχετισμούς δύναμης». Εστειλε, δε, σαφές μήνυμα ότι, έπειτα από μία διετία στην κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να πάρει μια αριστερή στροφή.

Σε κάθε περίπτωση, δήλωσε, πάντως, ότι η πολιτική της κυβέρνησης τον εκφράζει, ακόμα και αν είναι αντίθετος με κάποιες μορφές της. Πέραν της συμφωνίας, ο κ. Φίλης εμφανίστηκε επικριτικός έναντι της κυβέρνησης για τις καταγγελίες περί επαναπροωθήσεων Τούρκων στον Εβρο, λέγοντας ότι δεν έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις από το αρμόδιο υπουργείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή