Ανεβάζει τους τόνους η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Ανεβάζει τους τόνους η ΠΟΕ-ΟΤΑ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό την απειλή της συσσώρευσης των απορριμμάτων στους δρόμους βρίσκεται η Αθήνα, αλλά και άλλοι μεγάλοι δήμοι της χώρας, καθώς οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μετά την αποτυχία της χθεσινής συνάντησης με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη. Οπως τονίζουν, δεν έλαβαν καμία ουσιαστική απάντηση όσον αφορά το ζήτημα των συμβασιούχων, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση της Αριστεράς απολύει 10.000 άτομα. Είχε δεσμευθεί ότι αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου (σ.σ. σύμφωνα με την οποία η παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα κρίνεται αντισυνταγματική) θα είχε έτοιμη νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του θέματος ώστε να παραμείνουν οι άνθρωποι στη δουλειά τους. Ομως τώρα λένε ότι θα προσπαθήσουν να λύσουν το θέμα με δίμηνες συμβάσεις», λέει ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας.

Ο συνδικαλιστής ρίχνει το βάρος για το κομφούζιο που έχει δημιουργηθεί εξολοκλήρου στην κυβέρνηση, η οποία υποσχέθηκε την παράταση των συμβάσεων, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τον τρόπο που θα γίνει. «Αποφάσισαν τρεις απανωτές παρατάσεις για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα, δημιουργώντας προσδοκίες στους εργαζομένους, που βέβαια θεώρησαν ότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες, όπως άλλωστε συμβαίνει στην πραγματικότητα, και τώρα τους απολύουν», τονίζει. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ από τις αρχές της εβδομάδας πραγματοποιεί καταλήψεις στα αμαξοστάσια των δήμων εμποδίζοντας την είσοδο και την έξοδο των απορριμματοφόρων, ενώ για αύριο Πέμπτη έχει προκηρυχθεί γενική απεργία στους δήμους και συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη στις 10.30 το πρωί. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση στην Κεντρική Ενωση Δήμων (ΚΕΔΕ) για το θέμα, ενώ το σωματείο θα αποφασίσει για τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων.

Μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε ότι έχουν δρομολογηθεί προσλήψεις 2.500 ατόμων στην καθαριότητα των δήμων, χωρίς όμως να διευκρινίζει το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου θα πραγματοποιηθούν ούτε με ποιον τρόπο συνδέονται με τις απολύσεις των συμβασιούχων οι οποίοι τώρα εργάζονται στους δήμους. Εφόσον πρόκειται για προκήρυξη θέσεων και προσλήψεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μέσω της διαδικασίας ΑΣΕΠ, είναι σαφές ότι όποιος πληροί τις προϋποθέσεις μπορεί να καταθέσει αίτηση. Ο υπουργός ανέφερε ότι ο αριθμός των εργαζομένων τους οποίους αφορά η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι 6.500 σε όλους τους δήμους της χώρας και τόνισε ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια να καταβληθούν τα δεδουλευμένα από τις αρχές του χρόνου. «Οσον αφορά το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων, θα κοιτάξουμε να ενεργοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν, μέχρι να καλυφθούν οι θέσεις του μόνιμου, τακτικού προσωπικού. Υπάρχουν δυνατότητες για δίμηνες συμβάσεις, για να μην υπάρχει κανένα ζήτημα», τόνισε. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει πρόθεση να καλύψει τις ανάγκες των δήμων στον τομέα της καθαριότητας με μόνιμο προσωπικό. Οσον αφορά το θέμα που έχει δημιουργηθεί, ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι θα γίνει προσπάθεια να μετριαστούν οι όποιες συνέπειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή