Φ. Γεννηματά: Τη θηλιά στον λαιμό μας την έχεις βάλει

Φ. Γεννηματά: Τη θηλιά στον λαιμό μας την έχεις βάλει

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο έντονος, σε υψηλούς τόνους διάλογος που συνόδευσε την υποδοχή της κ. Φώφης Γεννηματά από τον κ. Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου επηρέασε το σύνολο της μεταξύ τους συνάντησης, η οποία, σύμφωνα με συνεργάτες της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, εξελίχθηκε «σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα». Η άποψη του κ. Τσίπρα ότι, προφανώς εξαιτίας της συμφωνίας που έφερε ο ίδιος, «μας δίνεται ως χώρα ένας χρόνος χωρίς πίεση, μια ανάσα να μπορέσουμε να δούμε το μέλλον της χώρας» προκάλεσε την αντίδραση της κ. Γεννηματά, η οποία έσπευσε να αποδώσει ευθέως ευθύνες στον κ. Τσίπρα για τις εξελίξεις: «Δεν ξέρω πόσο ανάσα θα πάρουμε, γιατί τη θηλιά στον λαιμό μάς την έχεις βάλει».

Και μπορεί να περίσσεψαν τα χαμόγελα στη συνέχεια, αλλά τα λεγόμενα και των δύο δεν άφησαν καμία αμφιβολία για την κάθε άλλο παρά χαρούμενη διάθεσή τους. «Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια, εγώ θα σας βγάλω. Θα πάμε μαζί στο Καστελλόριζο, θα πάρουμε και τον Γιώργο μαζί», σχολίασε ο κ. Τσίπρας, με την κ. Γεννηματά να επανέρχεται παρατηρώντας ότι «μας έχεις βάλει σε δύο μνημόνια, οπότε τώρα δεν έχεις περιθώρια να τα λες αυτά, θα σε πάω εγώ στη Σύμη για να δεις πώς πραγματικά χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας, δεν υπάρχει περιθώριο για ψεύτικες ελπίδες, δοκιμάστηκαν και τα μεγάλα λόγια και οι υποσχέσεις. Από εδώ και πέρα να δούμε τι θα κάνουμε». «Από εδώ και πέρα υπάρχει ένας δρόμος, ο δρόμος της εξόδου από την κρίση», ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ολοκλήρωση της δημόσιας ανταλλαγής «καρφιών».

Η διάσταση στην προσέγγιση της συγκυρίας συνεχίσθηκε και πίσω από τις κλειστές πόρτες. Ο μεν κ. Τσίπρας μίλησε για επιτυχία στο πρόσφατο Eurogroup, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση κατάφερε να κερδίσει μια πιο καλή συμφωνία σε σχέση με την πρόταση που είχε παρουσιαστεί στο προηγούμενο Eurogroup. Εμφανίσθηκε σίγουρος ότι σε ένα χρόνο η χώρα θα εξέλθει από τα μνημόνια και ότι σύντομα θα γίνει η πρώτη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές.

Καθυστερήσεις

Με το αφήγημά του δεν συμφώνησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία, σύμφωνα με συνεργάτες της, μίλησε για καθυστέρηση και αναβολές από τον ίδιο και τα κυβερνητικά στελέχη που είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος για την οικονομία και για τη χώρα και στο τέλος να μην προκύψει τίποτα συγκεκριμένο για το χρέος, που είχε αναδείξει η κυβέρνηση ως κεντρικό διακύβευμα της διαπραγμάτευσης. Αναφορικά με το Κυπριακό, η κ. Γεννηματά χαιρέτισε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και επανέλαβε τη στήριξη στις προσπάθειες της κυπριακής ηγεσίας για την εξεύρεση λύσης.

Πέραν αυτών, σε σχέση με τις κυβερνητικές προτεραιότητες, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε ότι πολύ σύντομα, μέσα στο καλοκαίρι, η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Παιδεία, που βρίσκεται σε διαβούλευση, και εκείνο για την Αυτοδιοίκηση, το οποίο, μεταξύ άλλων, αφορά και την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές και την εφαρμογή απλής αναλογικής.

Στη δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και την κ. Γεννηματά παρενέβη, μέσω Twitter, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. «Πάμε τώρα Καστελλόριζο, Αλέξη, να σου πω πώς μας χρεοκόπησε ο φίλος σου ο Κώστας και πώς ο Αντώνης και εσύ μας φορτώσατε άλλα πέντε χρόνια Οδύσσειας», έγραψε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή