ΗΠΑ: Νικήτρια η υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτεία της Τζόρτζια

ΗΠΑ: Νικήτρια η υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτεία της Τζόρτζια

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων Κάρεν Χάντελ κέρδισε στις τοπικές εκλογές για το Κογκρέσο που πραγματοποιήθηκαν χθες στην πολιτεία της Τζόρτζια.

Η εκλογική αναμέτρηση είχε τον χαρακτήρα πολιτικού δημοψηφίσματος για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με δεδομένες τις σοβαρές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνησή του τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Με καταμετρημένο το 2/3 των ψήφων, η Χάντελ εξασφαλίζει ποσοστό 53% έναντι 47% του Δημοκρατικού Τζον Όζοφ, ενώ τα αμερικανικά ΜΜΕ την αναφέρουν ως νικήτρια στις προβλέψεις τους για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Όζοφ διεκδίκησε την έδρα για τους Δημοκρατικούς στα προάστια της Ατλάντα και σε μια περιοχή που παραδοσιακά εκλέγει Ρεπουμπλικάνος στο Κογκρέσο από την δεκαετία του '70.

Η εκλογή της Χάντελ δεν επηρεάζει τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ουάσιγκτον, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τον Λευκό Οίκο, αλλά και τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου, την Βουλή των Αντιπροσώπων και την Γερουσία.

Ωστόσο, η νίκη αυτή έχει ουσιαστική συμβολική αξία για την ενθάρρυνση της εμπιστοσύνης μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, καθώς σε εσωτερικό πολιτικό επίπεδο επιδιώκουν το ταχύτερο δυνατό την ψήφιση των νομοσχεδίων για την υγεία, αλλά και την φορολογία. Η προώθηση των δύο αυτών κομβικής πολιτικής σημασίας νομοσχεδίων για την κυβέρνηση του Τραμπ καθυστέρησε από το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας που καλλιεργεί η ομοσπονδιακή έρευνα γύρω από την πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2016. Στο επίκεντρο της έρευνας αυτής βρίσκεται το ενδεχόμενο πιθανής συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και Ρώσων αξιωματούχων.

Η Χάντελ στην επινίκια ομιλία της τόνισε ότι θα απαιτηθεί “συνολική προσπάθεια” από τους Ρεπουμπλικάνους, προκειμένου να διατηρήσουν το προβάδισμα της πολιτικής παρουσίας τους στα προάστια της Ατλάντα. “Στέκομαι μπροστά σας με εξαιρετική τιμή, αναλαμβάνοντας την μεγάλη ευθύνη που μου δώσατε,” δήλωσε χαρακτηριστικά η Χάντελ απευθυνόμενη στους υποστηρικτές της.

Τόσο ο Όζοφ, όσο και η Χάντελ επικέντρωσαν την προσπάθειά τους σε τοπικά θέματα, αποφεύγοντας προεκλογικές αναφορές στον Τραμπ, η δημοτικότητα του οποίου βρίσκεται στο 37% σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση (Reuters/ Ipsos). Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν σταμάτησε τον Αμερικανό πρόεδρο από το να προχωρήσει σε αναρτήσεις κατά του Όζοφ στο Twitter, χαρακτηρίζοντας τον αδύναμο στα ζητήματα που σχετίζονται με την αμερικανική εθνική ασφάλεια και παροτρύνοντας τους ψηφοφόρους να στηρίξουν την Χάντελ.

Το οικονομικό κόστος της προεκλογικής εκστρατείας έφτασε στα 57 εκατομμύρια δολάρια, σχεδόν διπλάσιο από τον προϋπολογισμό των προηγούμενων τοπικών εκλογών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομάδας παρακολούθησης (Center of Responsive Politics).

Οι τοπικές εκλογές στην 6η εκλογική περιφέρεια της Τζόρτζια, πραγματοποιήθηκαν προκειμένου να καλυφθεί η θέση που είχε στην Βουλή των Αντιπροσώπων ο Τομ Πράις σημερινός υπουργός Υγείας των ΗΠΑ.

Από την πλευρά τους οι Δημοκρατικοί σχολιάζουν θετικά το εκλογικό αποτέλεσμα, τονίζοντας ότι μετέτρεψαν ένα προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων σε μια ανταγωνιστική εκλογική περιφέρεια. “Αποδείξαμε σε όλους ότι μπορούμε ν' αγωνιστούμε ακόμη και σε περιοχές που κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα μπορούσαμε να είχαμε πολιτική παρουσία,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Όζοφ.

Οι Δημοκρατικοί έχασαν επίσης και στις έκτακτες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν χθες, στην Νότια Καρολίνα, όπου ο Ρεπουμπλικάνος Ράλφ Νόρμαν επικράτησε με άνεση έναντι του Δημοκρατικού Άρτσι Πάρνελ, για την πλήρωση της θέσης που διατηρούσε στην Βουλή των Αντιπροσώπων ο Μικ Μαλβένι, ο οποίος έχει διοριστεί από τον Τραμπ στην διεύθυνση του γραφείου της αμερικανικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό.

Οι Δημοκρατικοί έχουν μέχρι σήμερα χάσει σε τέσσερις έκτακτες εκλογικές αναμετρήσεις.

Το θετικό πολιτικό κλίμα που απορρέει από τις εκλογικές αναμετρήσεις ενισχύει τις πολιτικές πρωτοβουλίες των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, όπως παρατηρούν πολιτικοί κύκλοι στην Ουάσιγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή