Νεκροψία στη σορό του Αμερικανού φοιτητή

Νεκροψία στη σορό του Αμερικανού φοιτητή

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νεκροψία θα πραγματοποιήσει η ιατροδικαστική υπηρεσία της πολιτείας του Οχάιο στη σορό 22χρονου Αμερικανού φοιτητή ο οποίος πέθανε τη Δευτέρα, λίγες ημέρες μετά την απελευθέρωσή του από φυλακή της Βόρειας Κορέας, όπου κρατήθηκε για 18 μήνες ως ύποπτος «ανατρεπτικών πράξεων». Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών, ο Οτο Ουόρμπιρ υπέστη «σοβαρό νευρολογικό τραύμα» πριν αποφυλακισθεί, ενώ διακομίσθηκε στις ΗΠΑ καθώς είχε ήδη πέσει σε κώμα. Ο 22χρονος, που φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, κατηγορήθηκε για απόπειρα κλοπής προπαγανδιστικής σημαίας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βόρεια Κορέα. Ο Ουόρμπιρ καταδικάσθηκε τον Μάρτιο του 2016 σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα, αφού ομολόγησε την πράξη του ενώπιον των τηλεοπτικών φακών.

Σε ιατρική έκθεσή της, η ομάδα ιατρών που εξέτασε τον Ουόρμπιρ μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ ανέφερε ότι ο ασθενής έπασχε από «απώλεια εγκεφαλικού ιστού» και «σοβαρή μυϊκή αδυναμία στα άκρα», ευρισκόμενος σε κώμα. Οι βορειοκορεατικές αρχές υποστήριξαν ότι ο 22χρονος έπεσε σε κώμα έχοντας προσβληθεί από βοτουλίαση και αφού έλαβε υπνωτικό χάπι.

Σε δήλωσή του για τον θάνατο του Ουόρμπιρ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ είπε: «Πολλά κακά έγιναν, αλλά τουλάχιστον καταφέραμε να τον φέρουμε πίσω στο σπίτι του. Η Βόρεια Κορέα απέδειξε πάλι την ωμότητα του καθεστώτος της».

«Αδικη η φυλάκιση»

Τις ευθύνες της Πιονγιάνγκ υπενθύμισε σε χθεσινές του δηλώσεις ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, λέγοντας ότι η φυλάκιση υπήρξε άδικη και καλώντας τη Βόρεια Κορέα να προβεί στην αποφυλάκιση τριών ακόμη Αμερικανών πολιτών που κρατούνται στην απομονωμένη σταλινική χώρα.

Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Ουόρμπιρ εξέφρασε χθες το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, χαρακτηρίζοντας τον θάνατο του 22χρονου «τραγικό συμβάν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή