Βέμπερ: Το τρίτο μνημόνιο, 100% πρόγραμμα Τσίπρα

Βέμπερ: Το τρίτο μνημόνιο, 100% πρόγραμμα Τσίπρα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή γλώσσα κατά του Αλέξη Τσίπρα χρησιμοποίησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, επιρρίπτοντάς του πλήρη την ευθύνη για το τρίτο μνημόνιο που είναι «100% ένα πρόγραμμα Τσίπρα», αλλά και για τα επιπλέον μέτρα που οφείλονται σε δικά του λάθη. Με φόντο τα γραφεία της Ν.Δ. στο Μοσχάτο, ο Μάνφρεντ Βέμπερ απηύθυνε μήνυμα στήριξης στον Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι ο κ. Τσίπρας είναι το παρελθόν, ενώ ο κ. Μητσοτάκης εκπροσωπεί το μέλλον.

Ο Βαυαρός πολιτικός και από τους ισχυρότερους παίκτες του ΕΛΚ, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον κ. Μητσοτάκη, σε πλήρη σύμπλευση με το «αδελφό κόμμα» της Ν.Δ. δήλωσε ότι οι πρόσθετες περικοπές κατέστησαν αναγκαίες εξαιτίας των λαθών του πρώτου χρόνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. «Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα προκάλεσε ένα αίσθημα έλλειψης εμπιστοσύνης εντός της Ευρωζώνης και δημιούργησε προβλήματα στις σχέσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της. Είναι σημαντικό να το επισημάνουμε αυτό. Αλλά, αυτό είναι Ιστορία», τόνισε, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης σε μια μελλοντική κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία άφησε να εννοηθεί ότι θα είναι καλή όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Οπως το έθεσε, «για το μέλλον της Ευρωζώνης, χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που έχει την πλήρη εμπιστοσύνη των άλλων χωρών. Και αυτό είναι κάτι που μπορεί να εγγυηθεί η Ν.Δ.».

Ανοικτή συζήτηση

Η συζήτηση των δύο ανδρών ήταν ανοικτή, σύμφωνα με πηγές της Ν.Δ., και για όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών. Αν και αναμενόμενες, οι τοποθετήσεις του κ. Βέμπερ απηχούν και το ευρύτερο κλίμα στο ΕΛΚ – ειδικά μετά την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν, πολλοί από τους υπουργούς του οποίου προέρχονται από την ευρωπαϊκή Συντηρητική οικογένεια. Και αποτελούν δείγμα στήριξης στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος οικοδομεί το πλέγμα των ευρωπαϊκών συμμαχιών και επαφών του, κυρίως με τη νέα γενιά των 40άρηδων πολιτικών του ΕΛΚ, ποντάροντας στον παράγοντα «αξιοπιστία». «Οι θυσίες του ελληνικού λαού με την υπάρχουσα κυβέρνηση φαίνεται να μην έχουν κανένα απολύτως αντίκρισμα», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ν.Δ. που θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες για επαφές στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ (θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον Αυστριακό ΥΠΕΞ Σ. Κουρτς και τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λ. Βαράντκαρ). Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στο διαφορετικό πολιτικό στίγμα από τον κ. Τσίπρα, επαναλαμβάνοντας ότι βούληση της Ν.Δ. είναι «να αγκαλιάσει μια τολμηρή μεταρρυθμιστική ατζέντα αλλαγών και πάνω σε αυτήν την ατζέντα αλλαγών να οικοδομήσει βήμα βήμα τη χαμένη αξιοπιστία της πατρίδας μας». Ταυτόχρονα, επέμεινε ενώπιον του κ. Βέμπερ ότι θα επιδιώξει να κερδίσει δημοσιονομικό χώρο και να «συζητήσει με ειλικρίνεια ζητήματα που αφορούν και τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και ζητήματα που αφορούν το χρέος της χώρας». «Πιστεύω ότι και η Ευρώπη και η Ελλάδα θα είναι διπλά κερδισμένες από μια νέα σχέση αξιοπιστίας, την οποία θα μπορεί να οικοδομήσει η επόμενη κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή