Με επιτόκιο μόλις 2,8% δανείστηκε η Κύπρος μέσω 7ετούς ομολόγου

Με επιτόκιο μόλις 2,8% δανείστηκε η Κύπρος μέσω 7ετούς ομολόγου

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κυπριακό Δημόσιο βγήκε χθες στις αγορές με ομόλογο επταετούς διάρκειας προσελκύοντας πολύ ισχυρή ζήτηση και τελικά πέτυχε να λάβει το χαμηλότερο επιτόκιο όλων των εποχών, σύμφωνα με δήλωση του Κύπριου υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη. Η Λευκωσία δανείστηκε χθες 850 εκατ. ευρώ για επτά χρόνια με απόδοση 2,8%, ενώ προσέλκυσε προσφορές συνολικού ύψους 3,7 δισ. ευρώ από επενδυτές που αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις σε μια εποχή πολύ χαμηλών αποδόσεων γενικότερα. Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε χθες πως τα 850 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή τριών παλαιότερων ομολόγων που έληγαν το 2019 και το 2020. Μάλιστα κατά τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών, η διαφορά μεταξύ του μέσου επιτοκίου των τριών παλαιότερων ομολόγων και του νέου ομολόγου υπερβαίνει το 2%, γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων.

Η Κύπρος είχε βγει στις αγορές με δεκαετές ομόλογο τον Νοέμβριο του 2015, δηλαδή λίγους μήνες προτού ολοκληρώσει το μνημόνιο στα τέλη Μαρτίου του 2016, και έκτοτε η πορεία της στις διεθνείς αγορές μπορεί να χαρακτηριστεί εξαιρετικά επιτυχημένη. Η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου ήταν κομβική στιγμή για την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της Κύπρου. Για σημαντικό χρονικό διάστημα από τα τέλη του 2016 μέχρι την άνοιξη του 2017 η απόδοση των κυπριακών δεκαετών ομολόγων ήταν χαμηλότερη από την απόδοση των αντίστοιχης διάρκειας πορτογαλικών ομολόγων.

Χθες η απόδοση των δεκαετών κυπριακών ομολόγων (τεχνικά οκταετών) διαμορφώθηκε στο 2,95%, από 2,88% τη Δευτέρα, εξαιτίας της έκδοσης του νέου επταετούς ομολόγου. Σε κάθε περίπτωση η απόδοση παραμένει κάτω από το 3%, τη στιγμή που η απόδοση των αντίστοιχων ελληνικών ομολόγων βρίσκεται στο 5,59%.

Εκτός QE

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κύπρος έχει ωφεληθεί ελάχιστα από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, τουλάχιστον άμεσα. Η ΕΚΤ είχε αγοράσει ελάχιστα (250 εκατ. ευρώ) κυπριακά ομόλογα μέχρι τον Μάρτιο του 2016, οπότε και απέκλεισε την Κύπρο από την ποσοτική χαλάρωση με την αιτιολογία ότι πλέον δεν εφάρμοζε μνημόνιο. Τα πορτογαλικά ομόλογα που έχει αγοράσει η ΕΚΤ υπερβαίνουν τα 28 δισ. ευρώ. Τον περασμένο Μάρτιο ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P είχε αναβαθμίσει το αξιόχρεο της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες στο BB+, δηλαδή μόλις μία βαθμίδα κάτω από τη λεγόμενη επενδυτική κατηγορία. Η οικονομική προοπτική της Κύπρου είναι «σταθερή» κατά την S&P, η οποία επικαλέστηκε τη «σταδιακή ανάκαμψη» της οικονομίας τα τελευταίας χρόνια ώστε να δικαιολογήσει την αναβάθμιση.

Η επιτυχία της κυπριακής κυβέρνησης καθίσταται ακόμη θεαματικότερη αν αναλογιστεί κανείς τη δραματική είσοδο της Κύπρου στο μνημόνιο τον Μάρτιο του 2013 με το κλείσιμο των τραπεζών και τελικά το «κούρεμα» των ανασφάλιστων καταθέσεων κατά 10 δισ. ευρώ. Το 2013 ολοκληρώθηκε με ύφεση 6% και το 2014 με ύφεση 1,5%. Ωστόσο από το 2015 η οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη με ρυθμό 1,7%, ο οποίος ενισχύθηκε στο 2,8% το 2016. Για το 2017 και το 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη κατά 2,5% και κατά 2,3%, αντίστοιχα. Το δημόσιο χρέος της Κύπρου παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο άνω του 100% του ΑΕΠ, ενώ το 2010 βρισκόταν μόλις στο 55,8%.

Επιτυχημένη έκδοση ομολόγου 100 ετών

Παρότι η Αργεντινή είχε έρθει αντιμέτωπη με πολλαπλές πτωχεύσεις κατά το παρελθόν, αυτήν τη φορά, υπό τον «φιλικά προσκείμενο» στις αγορές Μαουρίσιο Μάκρι, προχώρησε για πρώτη φορά μετά τη διαμάχη με τους πιστωτές της στην έκδοση ομολόγου διάρκειας 100 ετών. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι το εν λόγω ομόλογο προσείλκυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς η Αργεντινή δανείστηκε τελικά χθες 2,75 δισ. δολάρια με επιτόκιο 7,9%, συγκεντρώνοντας μάλιστα προσφορές που ανήλθαν στα 9,75 δισ. δολ. Δεδομένου μάλιστα ότι η απόδοση του ομολόγου διαμορφώθηκε στο 8%, οι επενδυτές θα πάρουν πίσω το κεφάλαιό τους σε μόλις 12 χρόνια. Ο Αλέχο Κόστα, αναλυτής στην εταιρεία BTG Pactual, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση του Μπουένος Αϊρες δεν θα προχωρούσε σε μια τέτοια καθοριστική κίνηση χωρίς να γνωρίζει ότι αρκετοί επενδυτές είχαν δείξει ενδιαφέρον για την αγορά του εκατονταετούς ομολόγου.

Ο ίδιος δηλώνει ότι «θα πρέπει να υπάρχει κάποιος παίκτης με πολλά χρήματα πίσω από αυτή την κίνηση». Ο κ. Κόστα εκτιμά πως τα ομόλογα μακράς ωρίμανσης αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για τους επενδυτές να στοιχηματίσουν στην οικονομία της χώρας.

Σε περίπτωση που η Αργεντινή εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για τη μείωση του ελλείμματος και πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκτοξευθούν οι τιμές των ομολόγων της χώρας μέσα στα επόμενα χρόνια. Ευτυχώς, το εξωτερικό χρέος της χώρας παρέμενε σε χαμηλά επίπεδα την περίοδο που ο κ. Μάκρι ανήλθε στην εξουσία, καθότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν αποκλεισμένες από τις διεθνείς αγορές και δεν μπορούσαν να δανειστούν. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το χρέος της Αργεντινής ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι ακόμη βιώσιμο, με την προϋπόθεση όμως, να παραμείνει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Φέτος η Αργεντινή δανείστηκε περίπου 9,5 δισ. δολ. και προτίθεται να εκδώσει ομόλογα που ξεπερνούν τα 5 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή