Τα εργασιακά, η πρώτη δοκιμασία για τον Μακρόν

Τα εργασιακά, η πρώτη δοκιμασία για τον Μακρόν

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μετά τη σαρωτική του νίκη στις βουλευτικές εκλογές θα προβεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες σε ριζικές μεταρρυθμίσεις στην εργατική νομοθεσία, στο σύστημα συνταξιοδότησης, στον τομέα της ανεργίας και της επιμόρφωσης των νέων με στόχο να ενισχυθεί η εγχώρια ανταγωνιστικότητα. Σύμφωνα με αναλυτές, αυτές οι ριζικές μεταρρυθμίσεις θα καθορίσουν και το μέλλον του κ. Μακρόν την επόμενη πενταετία.

Αρχικά το μεγάλο στοίχημα του νεοεκλεγέντος προέδρου είναι η μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας, η οποία θα εφαρμοστεί μέσω προεδρικών διαταγμάτων εφόσον τον Ιούλιο η γαλλική Εθνοσυνέλευση δώσει την έγκρισή της ύστερα από διαρκείς διαβουλεύσεις. Ο στόχος της γαλλικής κυβέρνησης είναι η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, κατά το σκανδιναβικό μοντέλο, με στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους (flexisecurité). Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το φλέγον θέμα της υπεροχής των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, συλλογικών συμβάσεων.

Επίσης, η κυβέρνηση θέλει να καταστήσει πιο αυστηρή την πρόσβαση σε επιδόματα ανεργίας μειώνοντας τη διάρκεια των επιδομάτων και περιορίζοντας τον αριθμό των θέσεων εργασίας τις οποίες ένας άνεργος έχει τη δυνατότητα να απορρίψει. Ο κ. Μακρόν επιθυμεί να θέσει υπό τον έλεγχο του κράτους τον οργανισμό που διαχειρίζεται την κοινωνική ασφάλιση και την αποζημίωση των ανέργων στην Γαλλία (Unedic), ο οποίος αυτή τη στιγμή διοικείται από συνδικάτα. Ο συγκεκριμένος οργανισμός παρουσιάζει έλλειμμα ύψους 33,6 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μακρόν επιθυμεί να απαλείψει πλήρως τις ασφαλιστικές εισφορές για τον τομέα της υγείας και των επιδομάτων ανεργίας, καθώς αυτή τη στιγμή θεωρούνται από τις υψηλότερες στην Ε.Ε. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση αποσκοπεί στην ενίσχυση της καταναλωτικής δαπάνης των μισθωτών. Οι ασφαλιστικές εισφορές, ωστόσο, θα αντικατασταθούν από έναν υφιστάμενο φόρο (CSG), ο οποίος θα εφαρμοστεί σε όλα τα εισοδήματα αλλά και στις συντάξεις, με στόχο να αποφέρει στα ταμεία της δημόσιας διοίκησης περισσότερα από 20 δισ. ευρώ. Εχοντας ως στόχο τη μείωση της ανεργίας των νέων κάτω των 25 ετών, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση επιθυμεί να αυξήσει τα προγράμματα επιμόρφωσης για τους ανέργους προκειμένου να καταστεί πιο ομαλή η ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο θα αυξηθούν οι δαπάνες, ύψους περίπου 4,5 δισ. ευρώ, οι οποίες χορηγούνταν μέχρι πρότινος για την ένταξη των ανέργων σε ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης. Την ίδια στιγμή, ο κ. Μακρόν επιθυμεί να αναμορφώσει την εικόνα της Ευρώπης έχοντας ως βασικό στόχο τη δημιουργία ενός κοινού υπουργείου Οικονομικών και την κατάρτιση ενός κοινού προϋπολογισμού για την ενίσχυση του ενιαίου νομίσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή