Το επιβλητικό «χέρι» της Κάρα Γουόκερ κυριαρχεί στα Σφαγεία της Υδρας

Το επιβλητικό «χέρι» της Κάρα Γουόκερ κυριαρχεί στα Σφαγεία της Υδρας

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ένας εικαστικός θεσμός που μετράει πια εννέα χρόνια ζωής και προσφέρει στην Ελλάδα ένα σπουδαίο δώρο: μυεί στην ομορφιά της χώρας μας σημαντικές προσωπικότητες του εξωτερικού από τον χώρο της τέχνης, μετατρέποντάς τους σε πρεσβευτές θετικής δημοσιότητας. Ο λόγος για την έκθεση που κάνει κάθε χρόνο στα Σφαγεία της Υδρας το Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ του Δάκη Ιωάννου σε συνεργασία με τον δήμο, με επίσημα εγκαίνια πάντα στα μέσα Ιουνίου. Πρόκειται για μια εκδήλωση διεθνούς εμβέλειας που συγκεντρώνει στο νησί καλλιτέχνες, διευθυντές μουσείων, γκαλερίστες, επιμελητές, εμπόρους τέχνης, φιλότεχνους, ανθρώπους της μόδας, του θεάτρου και της μουσικής.

Και βέβαια δεν θα υπήρχε καλύτερο μέρος για μια τέτοια διοργάνωση από την Υδρα, που έμεινε ανέγγιχτη από τη λαίλαπα του τουρισμού, χωρίς τροχοφόρα και παράνομα κτίσματα.

Φετινή πρωταγωνίστρια είναι η Αμερικανίδα καλλιτέχνις Κάρα Γουόκερ, γεννημένη το 1969, που δίνει έμφαση στη δουλειά της στην ανάδειξη θεμάτων όπως ο ρατσισμός αλλά και η ιστορία των τραυμάτων των εγχρώμων από την κακομεταχείριση. Παρουσιάζει στα Σφαγεία ένα τεράστιο χέρι, επικαλυμμένο με ζάχαρη. Τα δάχτυλα κάνουν μια χαρακτηριστική χειρονομία, στην οποία μπορούν να αποδοθούν διάφορες έννοιες.

Το έργο αυτό συνδέεται με την τεράστια σφίγγα που είχε κατασκευάσει η εικαστικός σε ένα παλαιό εργοστάσιο ζάχαρης στο Μπρούκλιν και είχε τη μορφή μιας Αφροαμερικανίδας. Το έργο αυτό «έζησε» μόνον για δύο μήνες και εμείς στην Υδρα έχουμε την ευκαιρία να δούμε πώς έμοιαζε ο αριστερός καρπός του.

Πριν από τη Γούοκερ, έχουν δείξει έργα στα Σφαγεία άλλα μεγάλα ονόματα της διεθνούς εικαστικής σκηνής, από τον Ρομπέρτο Κουόγκι και τον Νταγκ Αϊτκεν μέχρι τον Πάβελ Αλτχάμερ και τον Ουρς Φίσερ. H ώρα των εγκαινίων συμπίπτει πάντα με το πανοραμικό ηλιοβασίλεμα, ενώ μια σειρά από λαμπιόνια έξω από τα Σφαγεία δίνουν τη γλυκιά αίσθηση του ελληνικού καλοκαιριού. Εκεί συνήθως στήνεται και ένα τεράστιο τραπέζι για να υποδεχθεί τους προσκεκλημένους από όλον τον κόσμο. Φέτος, λόγω της τεράστιας προσέλευσης του κόσμου, προτιμήθηκαν μερικοί πάγκοι για να διευκολύνεται η κυκλοφορία.

Ο συλλέκτης είναι πάντα πολύ ζεστός οικοδεσπότης, ενώ η υπεύθυνη της διοργάνωσης Μαρίνα Βρανοπούλου προσέχει ακόμα και τις λεπτομέρειες για τη σωστή φροντίδα όλων.

Εκτός από την ίδια την καλλιτέχνιδα (η οποία είναι παντρεμένη με τον υδραίικης καταγωγής φωτογράφο Ari Markopoulos), ήρθε ο γνωστός Ιταλός καλλιτέχνης Μαουρίτσιο Κατελάν, που έχει εκθέσει και αυτός στην Υδρα, ο επιμελητής Μασιμιλιάνο Τζόνι, ο επιμελητής και γκαλερίστας Τζέφρι Ντάις, ο Μπερνάρ Πικάσο, εγγονός του μεγάλου ζωγράφου, ο γκαλερίστας Ζαν-Πιερ Λεμάν, η Μαρέβα Μητσοτάκη, η Μαρίνα Καρέλλα και ο εγγονός της Δαρείος, η Πέγκυ και η Δάφνη Ζουμπουλάκη, η Μαρία Εμπειρίκου, ο πρέσβης ε.τ. Τάσος Κριεκούκης, η Σόφη Κουταλίδου, η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά, οι Ελληνες καλλιτέχνες Γιάννης Βαρελάς και Κώστας Σαχπάζης κ.ά. Εκτός από τέχνη, το φετινό δρώμενο είχε και μουσική από το συγκρότημα ΑΤΗ.

Η έκθεση με τίτλο «Figa» θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή