Ηρωες και πρωταγωνιστές της ζωής και της… Γαλλικής Επανάστασης

Ηρωες και πρωταγωνιστές της ζωής και της… Γαλλικής Επανάστασης

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μ’ αρέσει που παίζω στο θέατρο, ανοίγομαι, γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους. Είμαι με τους συμμαθητές μου, γελάμε», λέει η 17χρονη Αναστασία Κομπολίτου, που παίζει τη βασίλισσα της Γαλλίας στην παράσταση με τίτλο «Λουιζέττα: το καμαρίνι μιας επανάστασης». Η Αναστασία έχει έφεση στη μαγειρική, την οποία δηλώνει ότι θα σπουδάσει. Ο 17χρονος Νίκος Λιβάνης κάνει έναν επαναστάτη στα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης. Υπερκινητικός ο Νίκος, δηλώνει πως ανυπομονεί να έλθει η πρεμιέρα, «δεν έχω καθόλου τρακ», λέει, και ονειρεύεται να γίνει μπασκετμπολίστας ή χορευτής. Ο Γιώργος Κατσούλης είναι λαϊκός τραγουδιστής, ονειρεύεται του χρόνου να φοιτήσει στο μουσικό σχολείο στην Ελευσίνα, εάν λειτουργήσει, στην παράσταση τραγουδά δικά του τραγούδια – «στο βιολί είναι η Νεφέλη», μου επισημαίνει.

Είναι αληθινή εμπειρία ζωής να βλέπεις αυτά τα παιδιά, του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Ελευσίνας, να ανοίγονται, να μιλούν, να γελούν, να ξεχνούν τα άγχη, τις φοβίες τους, μετέχοντας σε μία θεατρική παράσταση. Η μπάντα της παράστασης έχει τέσσερα μέλη, όλα φοιτούν στο σχολείο. Συνολικά μετέχουν 22 παιδιά από τα 100 του σχολείου. Ενας εξ αυτών γνωρίζει όλους τους ρόλους απέξω, την ίδια στιγμή που στα μαθήματα δεν έχει ανάλογες επιδόσεις, ενώ ο λυράρης της μπάντας, ενώ αγχώνεται όταν επιχειρεί να μιλήσει, όταν πιάνει τη λύρα απελευθερώνεται. Ολα τα παιδιά κουβαλάνε φορτία ζωής.

«Η συμμετοχή τους στην παράσταση τους προσφέρει εμπειρίες. Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό, έχουν ταλέντα, αυτό το άνοιγμα τους δίνει τη δυνατότητα να εξελιχθούν, να ξεφύγουν», λέει στην «Κ» ο Λευτέρης Ζημιανίτης, γυμναστής του σχολείου. Αλλωστε, πίσω από αυτό που θα συντελεστεί από αύριο έως και την Κυριακή στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας κρύβεται μία στιβαρή ομάδα εκπαιδευτικών του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Ελευσίνας. Πέντε εξ αυτών μετέχουν στην παράσταση: ο Λευτέρης, ο μουσικός, και ο γεωπόνος Τηλέμαχος Μούσας, ο οποίος έγραψε τη μουσική της παράστασης, ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος μαθηματικός που ασχολείται και με τη μουσική, η εικαστικός Μαλβίνα Πουντζίκογλου και η Αντιγόνη Αναστασιάδου, κοινωνική λειτουργός.

Το σχολείο, υπό τη διεύθυνση της Ναυσικάς Μπάζα, αποδεικνύει την ουσιαστική δουλειά που γίνεται στα δημόσια σχολεία όταν υπάρχουν εμπνευσμένοι δάσκαλοι. «Φτιάξαμε ένα στούντιο και από φέτος πρώτη φορά εισάγαμε το μάθημα της Μουσικής. Ωστόσο, δεν μας έστειλαν μουσικό», λέει εκπαιδευτικός, λίγο προτού πάρει τη θέση του επί σκηνής, δίπλα στους επτά επαγγελματίες ηθοποιούς – «είναι εντυπωσιακό πόσα μαθαίνεις», λέει στην «Κ» η Δάφνη Μαρκάκη.

Η παράσταση αποτελεί συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών με την Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και είναι επιστέγασμα μιας ευρύτερης συνεργασίας της ομάδας ODC Ensemble με το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Ελευσίνας, στο πλαίσιο του προγράμματος Europe Grand Central. Οπως λέει η σκηνοθέτις Ελλη Παπακωνσταντίνου, «στη Λουιζέττα, όπως αποκαλούσε χαϊδευτικά την καρμανιόλα ο Μαρά, παρακολουθούμε τα γυρίσματα μιας ταινίας με θέμα την αστική δημοκρατία και τη Γαλλική Επανάσταση. Το ουσιαστικό ερώτημα είναι πώς σχετίζεται ο σημερινός άνθρωπος με το τρίπτυχο “ελευθερία – ισότητα – αδελφότητα”. Στην παράσταση ακούγονται κείμενα των Μαρά, Βανεγκέμ, Ρουσό, Ντεμπόρ, Χάινερ Μίλερ, αποσπάσματα από την Μαχαμπαράτα, τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη του 1789 κ.ά.».

Καθώς το ταξίδι στην Ελευσίνα ίσως αποθαρρύνει κάποιους ενδιαφερομένους, θα υπάρχει ειδικό λεωφορείο από τον σταθμό μετρό της Αγίας Μαρίνας, που θα αναχωρεί στις 8.15 μ.μ. (πληροφορίες στο 6936534977).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή