Τα… άλλα λόγια του Κ. Γαβρόγλου

Τα… άλλα λόγια του Κ. Γαβρόγλου

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ​​υπουργός Παιδείας, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ, Κώστας Γαβρόγλου τοποθετήθηκε σε σειρά επίκαιρων και ιδιαίτερα σημαντικών θεμάτων που απασχολούν την Παιδεία. Θα σχολιάσουμε μερικές από τις θέσεις του με ψυχραιμία:

Α. Ο κ. Γαβρόγλου ξεκαθάρισε ότι «η εφαρμογή του μέτρου της κατάργησης των εισαγωγικών εξετάσεων θα αρχίσει να εφαρμόζεται από φέτος, παρότι δεν έχει βρεθεί ακόμη ο νέος τρόπος εισαγωγής!». Εχει άραγε ο υπουργός επίγνωση της σοβαρότητας του θέματος και των επιπτώσεων που αυτό έχει στους σημερινούς 15χρονους, που θα ξεκινήσουν φέτος το λύκειο; Εννοεί να εισέρχεται στα ΑΕΙ το 100% των αποφοιτούντων από το λύκειο, όταν στις ευρωπαϊκές χώρες αυτό το ποσοστό είναι κάτω του 40%; Η αντιμετώπιση του προβλήματος, ότι οι σημερινοί πτυχιούχοι είτε πιάνουν όποια δουλειά βρουν ή μεταναστεύουν στο εξωτερικό, θα έπρεπε να αποτελεί το κύριο μέλημα για τις πολιτικές ενός κόμματος που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικό.

Β. Ο ίδιος επιβεβαίωσε την εκτός ελέγχου διακίνηση ναρκωτικών και άλλες έκνομες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στους χώρους του ΑΠΘ, λέγοντας ότι «έχουν διαπιστωθεί τέτοια φαινόμενα, αλλά όχι στην έκταση που αναφέρεται». Οπως είπε στη συνέχεια, «…τέτοια προβλήματα δεν λύνονται με αστυνομικά μέτρα…». Απέδωσε δε την κατάσταση στην απουσία «ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος και του συλλόγου των καθηγητών». Καλείται ο υπουργός να δει τα πράγματα με την απαιτούμενη και επιβαλλόμενη σοβαρότητα. Να καταλάβει επιτέλους ότι στο ΑΠΘ, όπως και στο ΕΜΠ, στο ΕΚΠΑ, στο ΟΠΑ και σε όποιο άλλο πανεπιστήμιο υπάρχουν κτίρια και χώροι-στέκια υπό κατάληψη από τις αυτοαποκαλούμενες «συλλογικότητες», τελούνται συστηματικά έκνομες δραστηριότητες από εγκληματικές ομάδες, επαγγελματικά οργανωμένες. Απέναντι σε αυτές τις ομάδες καλεί 18χρονους 20χρονους φοιτητές να προτάξουν τα στήθη τους απέναντι στην έσωθεν και έξωθεν ανομία. Τους καθηγητές –άραγε και τους ομότιμους;– να εναλλάσσονται στη σκοπιά φύλαξης των αμφιθεάτρων, των εργαστηρίων, των υπολογιστικών κέντρων και της όλης περιουσίας των ιδρυμάτων τους. Τους πρυτάνεις, κάποιοι από τους οποίους παριστάνουν την «Ωραία Κοιμωμένη», να καλέσουν τον εισαγγελέα και την αστυνομία. Ο κ. Γαβρόγλου ήταν και είναι βασικό μέλος του σκληρού πυρήνα της πιο εξουσιομανούς ομάδας που πέρασε ποτέ από τον ακαδημαϊκό χώρο. Γνωρίζει ότι βασικός λόγος που έχει οδηγήσει στη σημερινή, ακραία εκφυλισμένη και σοβαρά επικίνδυνη αυτή κατάσταση είναι η κάλυψη και ουσιαστική στήριξη που της δίνουν επί 10ετίες ο ΣΥΡΙΖΑ, οι συνιστώσες του και οι συνοδοιπόροι του.

Γ. Επιτέθηκε σε πρώην πρυτάνεις, λέγοντας ότι «…οι ίδιοι έκαναν συναλλαγή με τους φοιτητές και τώρα επιτίθενται κατά του νομοσχεδίου…». Αντί να πετάει τη λάσπη στον ανεμιστήρα, ας δώσει στη δημοσιότητα ονόματα και στοιχεία που να αποδεικνύουν τον ισχυρισμό του. Αλλιώς, ας σωπάσει.

Δ. Δήλωσε ακόμη «…ότι το υπουργείο προχωρεί σε ανασχεδιασμό του χάρτη των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ σε ολόκληρη τη χώρα!». Εχει επίγνωση των πραγματικών διαστάσεων του ζητήματος του επανασχεδιασμού του πανεπιστημιακού συστήματος στη βάση των αναγκών και των δυνατοτήτων της χώρας; Ελπίζουμε να μη θεωρεί ως πολιτική την εντελώς λαϊκίστικη και ανεύθυνη πρόσκληση προς τους προέδρους των ΤΕΙ να τα πανεπιστημιοποιήσουν, να τα συγχωνεύσουν, να τα συγκολλήσουν κ.λπ. Τελειώνοντας, θα πρότεινα στον υπουργό και καθηγητή Γαβρόγλου να αποτολμήσει να καλέσει κάποιους από τους 471 φοιτητές που κατήγγειλαν τα φαινόμενα ανομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ας τους καλέσει σε κοινή συνάντηση με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη. Σίγουρα, πολλά θα πληροφορηθούν όλοι τους, από πρώτο χέρι. Ολα τα άλλα είναι… άλλα λόγια για να μην αγαπιόμαστε.

* Ο κ. Νικόλαος Μ. Σταυρακάκης είναι καθηγητής ΕΜΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή