«Νεύμα» Μέρκελ προς Μακρόν για Ευρωζώνη

«Νεύμα» Μέρκελ προς Μακρόν για Ευρωζώνη

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμη να συζητήσει τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης εμφανίστηκε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, επιμένοντας ωστόσο στις προϋποθέσεις και τα όρια των ενδεχόμενων αλλαγών.

Από το βήμα διάσκεψης που οργάνωσε η Ενωση Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), η Αγκελα Μέρκελ αναγνώρισε ότι «η ευρωπαϊκή συνοχή μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης είναι ελλειμματική» και ότι το πρόβλημα χρήζει αντιμετώπισης. Υπό αυτό το πρίσμα, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι θα μπορούσε «θαυμάσια να φανταστεί μια οικονομική κυβέρνηση της Ευρωζώνης», προσδιορίζοντας ως αποστολή της την προώθηση της απασχόλησης. Η Γαλλία, η οποία από καιρό έχει προτείνει αυτή την ιδέα, επιθυμεί τη διαχείριση του κοινού νομίσματος με πολιτικά κριτήρια, πέραν των στενά τεχνοκρατικών, δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι «φυσικά, θα μπορούσαμε να σκεφτούμε την ιδέα ενός κοινού υπουργού Οικονομικών» σε επίπεδο Ευρωζώνης, «εφόσον πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις». Αποσαφήνισε όμως ότι το Βερολίνο παραμένει αντίθετο σε κάθε σκέψη για αμοιβαιοποίηση του ευρωπαϊκού χρέους, μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων. Στο ίδιο μήκος κύματος, η καγκελάριος της Γερμανίας εμφανίστηκε πρόθυμη να συζητήσει με τον πρόεδρο Μακρόν την ιδέα ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, «εάν είναι σαφές ότι οι δομές της θα ενισχυθούν και ότι ο προϋπολογισμός θα χρησιμοποιηθεί με λογικό τρόπο».

Ευρωπαίοι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία αναμένεται να επανεκλεγεί στις εκλογές του φθινοπώρου, εμφανίζεται ανοικτή στην ιδέα μιας οικονομικής ένωσης που θα συμπληρώσει τη νομισματική. Θέτει όμως ως προϋπόθεση την προώθηση σοβαρών μεταρρυθμίσεων στη Γαλλία (εργασιακό, δημοσιονομικά), με στόχο την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας. Το γαλλικό δημόσιο χρέος φτάνει το 96% του ΑΕΠ, πολύ μακριά από τις προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότητας, ενώ και το έλλειμμα απειλεί να υπερβεί το όριο του 3% στο τέλος του χρόνου. Αναφορικά με το Brexit, η κ. Μέρκελ κάλεσε τις κυβερνήσεις των 27 υπολοίπων χωρών-μελών να διατηρήσουν ενιαίο μέτωπο στις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο, επιμένοντας στις «τέσσερις ελευθερίες» (μετακίνησης αγαθών, κεφαλαίων, ανθρώπων και υπηρεσιών). Τέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα υπάρξει πρόοδος σχετικά με την προώθηση του ελευθέρου εμπορίου κατά τη σύνοδο κορυφής της ομάδας G20, που θα φιλοξενηθεί υπό την προεδρία της στο Αμβούργο, στις 7-8 Ιουλίου, παρά τις δυσκολίες που ανακύπτουν από τις πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ υπέρ του προστατευτισμού. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συμφωνία στο Αμβούργο», δήλωσε η κ. Μέρκελ, ενώ προσέθεσε: «Δεδομένης της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά εμείς θα κάνουμε την προσπάθεια».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή