Bρετανία: Aνακοινώθηκε το «αποδυναμωμένο» κυβερνητικό πρόγραμμα των Συντηρητικών

Bρετανία: Aνακοινώθηκε το «αποδυναμωμένο» κυβερνητικό πρόγραμμα των Συντηρητικών

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση της Βρετανίας παρουσίασε σήμερα ένα «ευρύ πρόγραμμα» για τα επόμενα δύο χρόνια και είναι πεπεισμένη πως το κοινοβούλιο θα το στηρίξει, δήλωσε εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, μετά την παρουσίαση της κυβερνητικής ατζέντας της εξασθενημένης πρωθυπουργού.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο ανέγνωσε, όπως επιβάλλει η θεσμική παράδοση, η βασίλισσα Ελισάβετ, ανακοινώθηκε εν μέσω κυβερνητικής αστάθειας, καθώς η συμφωνία του Συντηρητικού Κόμματος με το βορειοιρλανδικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP)βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση με το τελευταίο να ανακοινώνει χθες πως οι Συντηρητικοί «δεν πρέπει να το θεωρούν δεδομένο». 

«Προωθούμε ένα ευρύ πρόγραμμα για την κυβέρνηση, πιστεύουμε ότι είναι καλό πρόγραμμα για την κυβέρνηση, πιστεύουμε πως είναι ένα πρόγραμμα … που μπορεί να στηρίξει ολόκληρη η βουλή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αδυναμία της Μέι να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο αποδυνάμωσε τις προγραμματικές υποσχέσεις της σε διάφορους τομείς, όπως οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος πρόνοιας, την παιδεία, τις ενεργειακές αγορές και την εταιρική διακυβέρνηση.

Εντούτοις, ο εκπρόσωπος σημείωσε πως μερικές πολιτικές που δεν αναφέρθηκαν στην ομιλία της Βασίλισσας, μεταξύ των οποίων η επέκταση του αεροδρομίου του Χίθροου και μέτρα για τη διοίκηση των μεγάλων εταιρειών, δεν παύουν να παραμένουν κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, οι οποίες ξεκίνησαν τη Δευτέρα, ο λόγος της βασίλισσας ανέφερε πως η κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στο «χτίσιμο» της «ευρύτερης δυνατής συναίνεσης», σε συνεννόηση με το κοινοβούλιο, την αποκεντρωμένη διοίκηση, τον επιχειρηματικό κόσμο κλπ. 

«Η προτεραιότητα της κυβέρνησης μου είναι να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή συμφωνία, καθώς η χώρα εξέρχεται της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε το κείμενο που ανέγνωσε η βασίλισσα. 

Στην εισαγωγή για το κυβερνητικό πλάνο που εκφώνησε η Μέι, δήλωσε επίσης πως «οι εκλογές δεν έφεραν το αποτέλεσμα στο οποίο ελπίζαμε και θα σκεφτούμε τους λόγους γι' αυτό», ενώ πρόσθεσε πως «θα κυβερνήσουμε με ταπεινότητα προς το εθνικό συμφέρον και πιστεύω πως αυτό μπορείτε να το δείτε σε όσα προωθήσαμε σήμερα».

Στο μεταξύ, πηγή στο DUP δήλωσε πως οι συνομιλίες ανάμεσα στους Συντηρητικούς και το ενωτικό κόμμα για την κοινοβουλευτική στήριξη της κυβέρνησης συνεχίζονται, όμως «δεν φαίνεται πιθανή» η επίτευξη μιας συμφωνίας αυτή την εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή