Η χήρα του Χέλμουτ Κολ δεν ήθελε να εκφωνήσει λόγο η Μέρκελ σε τελετή προς τιμήν του

Η χήρα του Χέλμουτ Κολ δεν ήθελε να εκφωνήσει λόγο η Μέρκελ σε τελετή προς τιμήν του

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επεισοδιακά εξελίσσεται η διοργάνωση της ευρωπαϊκής επιμνημόσυνης τελετής του πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Πρωταγωνίστρια η χήρα του Κολ, Μάικε Κολ – Ρίχτερ, η οποία, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, υποστήριξε ότι αντί της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, λόγο έπρεπε να εκφωνήσει ο Βίκτορ Ορμπάν, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας και ηγέτης του δεξιού ευρωσκεπτιστικού κόμματος Φιντές (Fidesz). Η δεύτερη σύζυγος του μακροβιότερου καγκελαρίου της Γερμανίας θεώρησε καλύτερο να μιλήσουν προσκεκλημένοι από άλλα κράτη και δη ο Ορμπάν, καθώς ήταν ένας από τους τελευταίους αξιωματούχους που είχε συνομιλήσει με τον Χέλμουτ Κολ.

Η σκέψη αυτή πιθανότατα συνδέεται με την πολιτική ρήξη ανάμεσα στον «πατέρα της επανένωσης της Γερμανίας» και την Μέρκελ. Αν και η Γερμανίδα καγκελάριος είχε μέντορα τον Κολ συγκρούστηκε μαζί του το 2000 λόγω σκανδάλου με μαύρα ταμεία της κεντροδεξιάς Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης Γερμανίας (CDU) και ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος που για καιρό διηύθυνε ο ίδιος. Σύμφωνα με τον Spiegel, η χήρα του Κολ άλλαξε γνώμη, καθώς άτομα από το περιβάλλον της οικογενείας την συμβούλευσαν ενάντια σε μία τέτοια κίνηση, που θα προκαλούσε σάλο στη Γερμανία.

Εν τέλει, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, λόγο στην τελετή, που θα λάβει χώρα στο Στρασβούργο την 1η Ιουλίου με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εκφωνήσουν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, καθώς και οι πρόεδροι της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – οι Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, Αντόνιο Ταγιάνι και Ντόναλντ Τουσκ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή