Εκκληση Βερολίνου προς Ουάσιγκτον κατά απομονωτισμού

Εκκληση Βερολίνου προς Ουάσιγκτον κατά απομονωτισμού

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Εβδομήντα χρόνια μετά την ομιλία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζορτζ Μάρσαλ, με την οποία εγκαινιάστηκε το ομώνυμο πρόγραμμα αμερικανικής βοήθειας προς τη μεταπολεμική Ευρώπη, η γερμανική ηγεσία απηύθυνε χθες εκκλήσεις προς την Ουάσιγκτον να εγκαταλείψει τη ροπή προς τον απομονωτισμό, προκειμένου να μην καταρρεύσει η φιλελεύθερη τάξη πραγμάτων.

«Αμφιβάλλω αν οι ΗΠΑ πραγματικά πιστεύουν ότι η παγκόσμια τάξη πραγμάτων θα είναι το ίδιο υγιής αν η Κίνα και η Ρωσία αναπληρώσουν τα κενά που αφήνουν οι ΗΠΑ και αν οι δύο αυτές χώρες αποκτήσουν το ελεύθερο να κυριαρχήσουν στις σφαίρες επιρροής που έχουν ορίσει για τους εαυτούς τους», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την παραλαβή του «Βραβείου Χένρι Κίσινγκερ» από τον ίδιο τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Αυτό θα ήταν το τέλος της φιλελεύθερης τάξης πραγμάτων», σημείωσε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι τα σημάδια που εκπέμπει η Ουάσιγκτον εκλαμβάνονται από το Βερολίνο ως πρόσκληση να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο.

«Αν οι ΗΠΑ αρχίζουν να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τον ρόλο τους ως θεματοφύλακα της παγκόσμιας τάξης –και έχουμε τέτοια δείγματα τα τελευταία χρόνια– τότε αυτό το θεωρώ ως έκκληση για δράση με αποδέκτρια την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας», είπε. Ο Σόιμπλε βραβεύθηκε «για τον αποφασιστικό του ρόλο στον διατλαντικό διάλογο, τη διαμόρφωση μιας όλο και πιο ενωμένης Ευρώπης και την αποτελεσματική απάντηση στις τρέχουσες παγκόσμιες προκλήσεις».

Στην ίδια εκδήλωση, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ θύμισε ότι ο Τζορτζ Μάρσαλ «ήταν πεπεισμένος ότι η άνθηση του εμπορίου και η ισχυρή οικονομία στην Ευρώπη ωφελούν και τις αμερικανικές εταιρείες». Επρόκειτο για μια συγκεκαλυμμένη αναφορά στις διαρκείς επικρίσεις που απευθύνει ο Ντόναλντ Τραμπ για το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή