Ενα ακόμα διεθνές βραβείο στην «Αγκαλιά» για τη δράση στη Λέσβο

Ενα ακόμα διεθνές βραβείο στην «Αγκαλιά» για τη δράση στη Λέσβο

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση στη Λέσβο, η «Αγκαλιά», έχει επιλέξει από την ίδρυσή της διαφορετικό δρόμο από τις υπόλοιπες, και με το να βοηθά εξίσου πρόσφυγες και ντόπιους έχει στρέψει τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας στο έργο της.

Eτσι, μετά το βραβείο Raul Wallenberg που της απένειμε το Συμβούλιο της Ευρώπης τον Ιανουάριο του 2016, η «Αγκαλιά» από την Καλλονή της Λέσβου τιμάται με μία ακόμα κορυφαία διάκριση, το βραβείο Alexander Langer International Award 2017 του Ιδρύματος Alexander Langer. Τα ιδρυτικά μέλη της «Αγκαλιάς», μαζί με τα μέλη της ιταλικής οργάνωσης δικηγόρων ASGI, με την οποία φέτος το βραβείο δίνεται εξ ημισείας, θα ταξιδέψουν με έξοδα της ιταλικής Βουλής και θα παρουσιάσουν στις 30 Ιουνίου το έργο τους τόσο στην προεδρία του ιταλικού Κοινοβουλίου όσο και στο διεθνές συνέδριο «Euromediterranea» που διοργανώνει στο Bolzano το Ιδρυμα Alexander Langer. To συνέδριο φέτος θα επικεντρωθεί στις μεταναστευτικές πολιτικές της Ευρώπης.

Με συνδρομές εθελοντών και πολιτών από όλο τον κόσμο, που γνώρισαν την «Αγκαλιά» το 2015 όταν περιέθαλψε χιλιάδες πρόσφυγες στο κέντρο του νησιού, η οργάνωση επέλεξε να μη χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά και κρατικά κονδύλια, ενώ παρέχει σε όλες τις διαδικασίες της διαφάνεια για όποιον ζητήσει έλεγχο.

Ιδρυτικό στέλεχος της οργάνωσης διετέλεσε ο αείμνηστος παπά Στρατής Δήμου, η εικόνα του οποίου στο σκίτσο του Γιάννη Αντωνόπουλου να παίρνει αγκαλιά τον μικρό Αϊλάν που έφυγε από τη ζωή στην προσπάθειά του να κολυμπήσει έως την ακτή της Κω, την ίδια μέρα που νικήθηκε από τον καρκίνο ο παππά Στρατής, συγκίνησε τη διεθνή κοινότητα.

Με το βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης η «Αγκαλιά» ολοκλήρωσε μέσα στο 2016 το πρόγραμμα «200+200», στηρίζοντας 200 οικογένειες της Καλλονής και των γύρω χωριών, θύματα της «τόσο σύνθετα δομημένης πραγματικότητας, που οδηγεί στη φτώχεια» και 200 οικογένειες προσφύγων με εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα. «Ειδικά η διπλή παρέμβαση υπέρ των μη προνομιούχων κατοίκων της περιοχής και εκείνων που προέρχονται από άλλες χώρες είναι ένα εξαιρετικά καινοτόμο στοιχείο της προσέγγισης που εφαρμόζει η «Αγκαλιά», ιδίως στο πλαίσιο μίας κρίσης προερχόμενης από διαφορετικούς αλληλοσυνδεόμενους παράγοντες: όχι μόνο από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, αλλά και από τις δυσκολίες της ελληνικής οικονομίας, το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας και από αυτούς που διαμορφώνονται από την πολιτική και την κλίμακα αξιών της Ευρώπης στο σύνολό της», λέει στο σκεπτικό της βράβευσης της οργάνωσης το Ιδρυμα Alexander Langer. 

Με το νέο της λοιπόν βραβείο, αλλά και με την έκκλησή της σε Λέσβο και Ελλάδα και Ευρώπη, θα ξεκινήσει μια καινούργια δράση με τίτλο «Εφόδια για τον δρόμο» που σκοπό έχει την ψυχολογική, γνωσιακή και υλική στήριξη οικογενειών ντόπιων αλλά και προσφύγων που μεγαλώνουν παιδιά σε δύσκολες συνθήκες. Τα χρήματα από το Βραβείο Langer θα διατεθούν εκεί.

«Βλέπουμε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν στο περιθώριο αποτελούν τους ευκολότερους στόχους κάθε μελλοντικής ακρότητας. Θέλουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε σε αυτόν τον τομέα γιατί έχει αποδειχθεί πως ο πραγματικός αγώνας εναντίον του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του αποκλεισμού αλλά και οι ρίζες για μια πιο ισορροπημένη ενήλικη ζωή εντοπίζονται στην παιδική ηλικία» αναφέρει στην «Κ» η Κατερίνα Ευσταθίου – Σελάχα, μέλος της οργάνωσης.

Σχολή Γονέων

Η «Αγκαλιά» με τη συνδρομή αναγνωρισμένων ειδικών στον τομέα της ψυχολογίας, της εκπαίδευσης, της διατροφής και της αφήγησης θα δημιουργήσει μια «κινητή» Σχολή Γονέων με σεμινάρια σε χωριά της κεντρικής Λέσβου και στις προσφυγικές δομές. Ολες αυτές οι παρεμβάσεις (ομιλίες, σεμινάρια, αφηγήσεις) θα ανέβουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα σε πολλές γλώσσες. Επίσης, προσθέτει ο Γιώργος Τυρίκος-Εργάς, «θέλουμε να βοηθήσουμε και υλικά τους γονείς να υλοποιήσουν τα όσα θα μάθουν από τα σεμινάρια. Ετσι θα συνεισφέρουμε σε έξοδα από τη διατροφή, την υγιεινή έως την ψυχολογική στήριξη σε όσες περιπτώσεις μπορούμε». Ηδη, για παράδειγμα, από την αρχή του έτους η «Αγκαλιά» στηρίζει Ρομά οικογένειες προσφέροντας πρόσβαση σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά που αρκούν για την καθημερινή κατανάλωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή