Επιχείρηση προσέλκυσης ξένων επενδυτών από την κυβέρνηση

Επιχείρηση προσέλκυσης ξένων επενδυτών από την κυβέρνηση

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη συμφωνία του Eurogroup, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιχειρεί να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία της θετικής αντίδρασης της αγοράς ομολόγων και πραγματοποιεί σειρά συναντήσεων στο εξωτερικό προς άγραν επενδύσεων, ενώ εμφανίζεται αποφασισμένο να ρισκάρει την επιστροφή στις αγορές, χωρίς το QE, το οποίο προφανώς θεωρεί πλέον χαμένο.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχώρησε χθες για το Λονδίνο, όπου θα έχει επαφές με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών σήμερα και αύριο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου στις ΗΠΑ, όπου και συναντήθηκε ήδη με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος στην Ουάσιγκτον, καθώς και με εκπροσώπους αμερικανικών επιχειρήσεων και επενδυτικών funds.

Και οι δύο επιχειρούν να μεταδώσουν ένα κλίμα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και επικείμενης ανάκαμψης της οικονομίας, καθώς –μετά την απώλεια του QE– είναι το μόνο όπλο που απομένει στην κυβέρνηση για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Σε δηλώσεις τους χθες ο κ. Παπαδημητρίου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αποσυνέδεσαν την επιστροφή στις αγορές από το QE. O τελευταίος μίλησε για δοκιμαστική έξοδο, χωρίς να την προσδιορίσει χρονικά, ενώ ο πρώτος έκανε αναφορά σε προσδοκίες για το τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου.

«Η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», είπε ο κ. Χουλιαράκης, «δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια δοκιμαστική έκδοση ομολόγου στην αγορά. Η απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη στις αγορές. Σίγουρα, μια ένταξη στο QE θα βοηθούσε περαιτέρω…”.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι με βάση το ενδιαφέρον που έχει διαπιστώσει «η Ελλάδα θα είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στις αγορές ακόμη και χωρίς την ποσοτική χαλάρωση». Ο ίδιος σημείωσε ότι η ένταξη στο QE έχει περισσότερο συμβολική σημασία και ότι καλό θα ήταν να την έχουμε, αλλά δεν είναι απαραίτητη για την έξοδο στις αγορές.

Σημειώνεται ότι η απόδοση του διετούς ομολόγου έπεσε στο 4,15%, το χαμηλότερο επίπεδο στα τελευταία 7 χρόνια, ενώ αυτή του δεκαετούς ομολόγου ήταν στο 5,56%, το χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2014, μετά τις εξόδους τότε στις αγορές της κυβέρνησης Σαμαρά.

Σε συνέντευξή του χθες στο Bloomberg ο κ. Παπαδημητρίου υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε στον δρόμο της ανάκαμψης», προβλέποντας ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 2% φέτος, ενώ σε ομιλία του στον Σύλλογο Ελλήνων Εργαζομένων στην Παγκόσμια Τράπεζα έφθασε στο σημείο να εκτιμήσει ότι την επόμενη τετραετία θα δημιουργηθούν 500.000 θέσεις εργασίας.

Το roadshow

Στη Νέα Υόρκη ξεκίνησε χθες το roadshow, το οποίο συνδιοργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με τη συμμετοχή 21 εισηγμένων, που αντιπροσωπεύουν χρηματιστηριακή αξία ύψους 26 δισ. ευρώ . Οι διοικήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων αφιέρωσαν το μεγαλύτερο μέρος των συναντήσεών τους με τα ξένα funds στην παρουσίαση των επενδυτικών τους σχεδίων τη διετία 2017 – 2018, καθώς πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο του 2012 τη συζήτηση δεν μονοπωλούν η αξιολόγηση και τα προαπαιτούμενα, δεδομένου ότι υπάρχει πλέον συμφωνία με το Eurogroup. Οι  Αμερικανοί επενδυτές ενδιαφέρονται κυρίως για μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης εταιρειών που έχουν ισχυρή παρουσία, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή