Ν.Δ.: Ανάπτυξη με ιδεοληψίες δεν γίνεται

Ν.Δ.: Ανάπτυξη με ιδεοληψίες δεν γίνεται

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να κρατήσει ψηλά στην πολιτική ατζέντα τις αποτυχίες της κυβέρνησης στους διακηρυγμένους στόχους της και τις συνέπειες των μέτρων που ψηφίστηκαν για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης επιδιώκει η Πειραιώς, τουλάχιστον μέχρι την πραγματοποίηση της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών για την οικονομία που έχει ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο θετικό αφήγημα περί ανάπτυξης και εξόδου από τα μνημόνια που περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο, η Ν.Δ. απάντησε με μια αιχμηρή δήλωση του εκπροσώπου της, στην οποία επισημαίνει ότι το μόνο ακροατήριο που έχει απομείνει να χειροκροτεί τον πρωθυπουργό είναι οι υπουργοί του. Η Πειραιώς επιμένει στην απόσταση που χωρίζει τον κ. Τσίπρα από την πραγματικότητα, ενώ, όπως σημείωσε ο Βασίλης Κικίλιας, «μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη με τις ιδεοληψίες του χθες δεν μπορούν να υπάρξουν». Νωρίτερα, ο κ. Κικίλιας φρόντισε να επαναλάβει (Real Fm) ότι ο πρωθυπουργός απέτυχε και στους πέντε στόχους που είχε θέσει: «Κλείσιμο της αξιολόγησης σε σύντομο χρόνο, οριστική ρύθμιση του χρέους, ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και έξοδος στις αγορές, υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και μείωση πλεονασμάτων στο 2,5% του ΑΕΠ το 2019 και στο 2% το 2020». Η ρητορική για τα μέτρα που συνιστούν τέταρτο μνημόνιο και θα φέρουν μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου, αλλά και η δέσμευση σε διαρκή λιτότητα μέσω της υποχρέωσης επίτευξης πλεονασμάτων σε βάθος χρόνου παραμένουν ψηλά στον λόγο της Ν.Δ.

Και θα παραμείνουν, καθώς η Πειραιώς επιδιώκει να κρατήσει στην επικαιρότητα τις συνέπειες των μέτρων και της συμφωνίας, τουλάχιστον μέχρι την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών στις 3 Ιουλίου – ημερομηνία (σε δέκα ημέρες από σήμερα) η οποία στην Πειραιώς εκτιμάται ότι επελέγη εξυπηρετώντας τον ακριβώς αντίθετο στόχο: να ξεχαστεί η συζήτηση για το ακριβό τίμημα των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, να «παγώσουν» οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης και να περάσει με κάθε τρόπο το κυβερνητικό αφήγημα ότι τα δύσκολα πέρασαν και τα θετικά είναι μπροστά. Κρατώντας ψηλά τις επικρίσεις για το τι δεν πέτυχε ο Αλέξης Τσίπρας καθυστερώντας τη διαπραγμάτευση, η Πειραιώς επιδιώκει την ευρύτερη αποδόμηση του success story της κυβέρνησης. Αυτή περνά μέσα από την ανάδειξη της «αβύσσου» που, όπως επεσήμανε ο Κυρ. Μητσοτάκης, χωρίζει τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία και κυρίως στο πώς θα λειτουργήσει η οικονομία. Υπό αυτό το πρίσμα, ο τρίτος όροφος της Πειραιώς αντιμετωπίζει περίπου ως ανέκδοτο το αφήγημα του κ. Τσίπρα για μια κυβέρνηση ικανή να προσελκύσει επενδύσεις. Στελέχη της Ν.Δ. χαρακτήριζαν το σχετικό αφήγημα «παραμύθια».

Επαφές στη Σύνοδο ΕΛΚ

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Ν.Δ., για να μετάσχει στις εργασίες της σημερινής Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ. Η Σύνοδος θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς είναι η αυλαία της τρέχουσας πολιτικής σεζόν. Για τον πρόεδρο της Ν.Δ. είναι μια ευκαιρία για ανανέωση των επαφών του με την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά. Για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη συζήτησαν στο δείπνο που είχαν το βράδυ της Πέμπτης ο Αντ. Σαμαράς με τον επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ και τον γενικό γραμματέα του ΕΛΚ Μάρτιν Καμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή