ΥΠΕΞ: Πρόκληση η ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία

ΥΠΕΞ: Πρόκληση η ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η ανάγνωση του Κορανίου και η τέλεση προσευχής εντός της Αγίας Σοφίας. Με ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ κάνει λόγο για προσβολή της διεθνούς κοινότητας η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί και να αντιδράσει. Στην ίδια ανακοίνωση καλείται η Τουρκία να δείξει τον δέοντα σεβασμό στον «οικουμενικό χαρακτήρα» της Αγίας Σοφίας. 

 Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Καταδικάζουμε την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας εντός της Αγίας Σοφίας, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.

Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η απόπειρα μετατροπής της σε τέμενος, μέσω της ανάγνωσης του κορανίου, της τέλεσης προσευχής και σειράς άλλων ενεργειών, προσβάλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει.

Πρόκειται για μία καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών και όσων τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, η οποία σημειώνεται σε μία περίοδο που θα έπρεπε να προάγεται αντί να υπονομεύεται ο διαθρησκειακός διάλογος.

Καλούμε την Τουρκία να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας και να προστατεύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, σεβόμενη την μακραίωνη παράδοση του πανανθρώπινου αυτού μνημείου».

Αντίστοιχο ζήτημα είχε δημιουργηθεί και τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν είχε πάρει θέση και η Κομισιόν, απάντωντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη. Τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καταδικάσει τις προσπάθειες των τουρκικών αρχών να πραγματοποιούν θρησκευτικές τελετές εντός της Αγιάς Σοφιάς που είναι μουσείο. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή