Αύρα αλλαγής στη Σαουδική Αραβία

Αύρα αλλαγής στη Σαουδική Αραβία

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οικονομικές μεταρρυθμίσεις και πιο επιθετική πολιτική απέναντι στο Ιράν προοιωνίζεται η ανάδειξη του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σε πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

Με διάταγμα που ανακοινώθηκε χθες, ο 81χρονος βασιλιάς Σαλμάν αναβάθμισε τον 31χρονο γιο του σε πρίγκιπα διάδοχο, εις βάρος του ανιψιού του Μοχάμεντ μπιν Νάγεφ, ο οποίος κατείχε αυτό το αξίωμα. Ο νέος διάδοχος διορίστηκε και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, διατηρώντας τα υπουργεία Αμυνας και Οικονομίας, αλλά και την προεδρία του διοικητικού συμβουλίου της Aramco, της κρατικής εταιρείας πετρελαίων. Ο εξάδελφός του, Μοχάμεντ μπιν Νάγεφ, χάνει και όλα τα άλλα αξιώματά του (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εσωτερικών) παρά το γεγονός ότι, ως επικεφαλής των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών, είχε καλλιεργήσει στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ και ευρύτερα τη Δύση.

Η χθεσινή εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για την άνοδο στην εξουσία μιας νεότερης γενιάς των Σαούντ, φέρνοντας μια αύρα αλλαγής στο γεροντοκρατούμενο συντηρητικό βασίλειο. Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν υπήρξε αρχιτέκτονας του μεταρρυθμιστικού σχεδίου «Οραμα 2030», που φιλοδοξεί να μειώσει την εξάρτηση της εθνικής οικονομίας από το πετρέλαιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί. Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται και η μερική ιδιωτικοποίηση της Aramco.

Εχοντας διευθύνει, ως υπουργός Αμυνας, τη στρατιωτική δράση της Σαουδικής Αραβίας στον εμφύλιο της Υεμένης, ο πρίγκιπας διάδοχος υιοθετεί ιδιαίτερα επιθετικές θέσεις έναντι του Ιράν. Η Τεχεράνη χαρακτήρισε την αλλαγή στην ιεραρχία των Σαούντ «μαλακό πραξικόπημα» και έκανε λόγο για ακήρυκτο αγώνα εξουσίας. Σε μια προφανή προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες άλλων κλάδων της πολυπληθούς οικογένειάς του, ο βασιλιάς Σαλμάν, στο χθεσινό διάγγελμά του, περιέλαβε διάταξη που απαγορεύει στον γιο του να διορίσει κάποιον από τους δικούς του γιους στο αξίωμα του πρίγκιπα διαδόχου. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η διανομή υπουργείων σε μέλη άλλων κλάδων της οικογένειας.

Στο μεταξύ, ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ασκεί σκληρή κριτική στη Σαουδική Αραβία και στα Εμιράτα για το εμπάργκο που έχουν επιβάλει στο Κατάρ και καλεί τις δύο πλευρές να συμβάλουν στην άμεση υπέρβαση της κρίσης. Η τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκάλεσε αίσθηση, καθώς στο ξεκίνημα της κρίσης ο πρόεδρος Τραμπ είχε καλύψει τους Σαουδάραβες, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι το εμπάργκο εναντίον του Κατάρ ήταν ιδέα δικής του έμπνευσης.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ επέμεινε χθες ότι η χώρα του δεν έχει τίποτα να συζητήσει με τους Σαουδάραβες και τους συμμάχους τους στον βαθμό που δεν αίρουν το εμπάργκο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή