Κάτοικος της συνοικίας Μόλενμπεκ ο δράστης

Κάτοικος της συνοικίας Μόλενμπεκ ο δράστης

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο άνδρας που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών προχθές, μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να πυροδοτήσει μια βόμβα με καρφιά που είχε κρύψει σε βαλίτσα, ήταν Μαροκινός υπήκοος, ηλικίας 36 ετών, κάτοικος της συνοικίας Μόλενμπεκ και δεν είχε ιστορικό υπόπτου για τρομοκρατία, δήλωσε Βέλγος εισαγγελέας. Ο Ερικ βαν ντερ Σιπτ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως τα αρχικά του άνδρα ήταν Ο.Ζ. και πως το σπίτι του στη συνοικία Μόλενμπεκ των Βρυξελλών έχει ερευνηθεί.

Είπε πως ο άνδρας δεν φορούσε ζώνη με εκρηκτικά. Φώναξε «Αλλάχου ακμπάρ» –ο Θεός είναι ο πιο μεγάλος, στα αραβικά– προτού πυροβοληθεί και σκοτωθεί από στρατιώτες που βρίσκονταν σε περιπολία.

Η αυτοσχέδια βόμβα, που είχε τοποθετηθεί ανάμεσα σε βίδες και φιάλες αερίου, μπορούσε να είχε προκαλέσει μεγάλες απώλειες, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ. Παρά τις δύο πρόσφατες επιθέσεις, όπου οι Αρχές κατάφεραν να παρέμβουν εγκαίρως, καμία άλλη απειλή δεν έχει χαρακτηριστεί άμεση και έτσι ο βαθμός ετοιμότητας αλλά και «εγρήγορσης» των πολιτών παρέμεινε αμετάβλητος.

Σύμφωνα με τις Αρχές, ο δράστης κινήθηκε προς το συγκεντρωμένο πλήθος στον σταθμό πυροβολώντας και προσπαθώντας να πυροδοτήσει τη βόμβα που κρατούσε. Κατάφερε να προκαλέσει μερική έκρηξη, εγκαταλείποντας τη βόμβα, η οποία βρέθηκε μέσα σε βαλίτσα η οποία επίσης περιείχε καρφιά και φιάλες αερίου, και εξερράγη και δεύτερη φορά πολύ πιο βίαια. Ο στρατιώτης, ο οποίος συμμετείχε σε περιπολία ρουτίνας, τον πυροβόλησε αρκετές φορές σκοτώνοντάς τον.

Μετά την επίθεση, οι Αρχές ερεύνησαν το σπίτι του δράστη, ο οποίος διέμενε σε προάστιο των Βρυξελλών, το οποίο έγινε γνωστό όταν ισλαμιστές με τη βάση τους εκεί εκτέλεσαν επιθέσεις αυτοκτονίας στο Παρίσι σκοτώνοντας 130 ανθρώπους. Σε απάντηση στην επίθεση, ο πρωθυπουργός του Βελγίου δήλωσε ότι η χώρα δεν θα «τρομοκρατηθεί ούτε και θα υποταχθεί στις δυνάμεις της τρομοκρατίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή