Μια κρύπτη αφιερωμένη στους ναζί

Μια κρύπτη αφιερωμένη στους ναζί

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ. Κρυψώνα με δεκάδες αντικείμενα και κειμήλια της εποχής του ναζιστικού καθεστώτος στη Γερμανία εντοπίστηκαν αυτή την εβδομάδα σε κρυψώνα κατοικίας εμπόρου έργων τέχνης στην Αργεντινή.

Σύμφωνα με τον συλλέκτη, η ταυτότητα του οποίου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, τα περισσότερα αντικείμενα φέρουν τη σφραγίδα της βιομηχανίας όπλων Καρλ Αϊκχορν, η οποία ιδρύθηκε το 1895 και ειδικευόταν στην κατασκευή στρατιωτικών σουγιάδων. Η εταιρεία ονομάζεται σήμερα Eickhorn Solingen.

«Μετά την ολοκλήρωση της κατ’ οίκον έρευνας, ανακαλύψαμε τα αντικείμενα σε κρύπτη πίσω από τη βιβλιοθήκη. Η βιβλιοθήκη κάλυπτε μία πόρτα, η οποία έδινε πρόσβαση στην κρύπτη», είπε χθες ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομίας, υπεύθυνος για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, Μαρτσέλο αλ Χάιμπε.

Μεταξύ των αντικειμένων συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον δύο πιστόλια, προτομές του Αδόλφου Χίτλερ, ξίφη, σετ με αρμόνικες, ερωτικού περιεχομένου έντυπο υλικό και ειδικά ιατρικά εργαλεία, όλα σφραγισμένα με τον αγκυλωτό σταυρό.

Ο κάτοχος των αντικειμένων είπε στην κατάθεσή του στην αστυνομία ότι τα «εκθέματα» αποτελούν τμήμα μιας εκ των 20 και πλέον συλλογών που κατέχει στο σπίτι του. Τις συλλογές αυτές ισχυρίζεται ότι τις απέκτησε από έναν και μόνον Αργεντινό ιδιώτη, σε διάστημα 25 ετών.

Ο έμπορος τέχνης αρνείται ότι παραβίασε τον νόμο, υπογραμμίζοντας στην κατάθεσή του ότι δεν προσπάθησε να πουλήσει τη συλλογή, τμηματικά ή στο σύνολό της, διατηρώντας τα αντικείμενα σε ειδική αίθουσα στο σπίτι του.

«Παράνομη προέλευση»

Τα αντικείμενα έχει δεσμεύσει η αστυνομία της Αργεντινής, υποστηρίζοντας ότι η «προέλευσή τους είναι παράνομη». Πηγή της αστυνομίας του Μπουένος Αϊρες είπε, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, ότι «η αστυνομία υποπτεύεται ότι τα εκθέματα είναι γνήσια και ανήκαν σε υψηλόβαθμα στελέχη του ναζιστικού κόμματος στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

Πολλά μέλη της ηγεσίας του ναζιστικού κόμματος, όπως ο Αντολφ Αϊχμαν και ο γιατρός του Αουσβιτς, Γιόζεφ Μένγκελε, διέφυγαν μετά τον πόλεμο στην Αργεντινή, χάρη σε ευρωπαϊκά δίκτυα συμπαθούντων, αλλά και στη στήριξη της πολυπληθούς κοινότητας Γερμανών στην Αργεντινή.

Η γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, όμως, αναφέρει σε άρθρο της ότι τα αντικείμενα δεν προήλθαν από καταζητούμενους ναζί, αλλά ανήκαν σε Γερμανούς μετανάστες στην Αργεντινή την περίοδο του Μεσοπολέμου.

Η ακμάζουσα γερμανική κοινότητα της Αργεντινής τη δεκαετία του 1930 υποστήριζε στη συντριπτική της πλειοψηφία το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας. Το 1938, περισσότεροι από 10.000 Γερμανοί, μόνιμοι κάτοικοι του Μπουένος Αϊρες κατέκλυσαν τους δρόμους για να γιορτάσουν την προσάρτηση-ένωση της Αυστρίας στο Ράιχ, γνωστή ως «Ανσλους».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δημιουργεί στις Αρχές η παρουσία ιατρικών εργαλείων για τη μέτρηση των διαστάσεων ανθρωπίνων κεφαλών και κρανίων. Τέτοια πειράματα ανθρωπομετρίας και πρωτόγονης γενετικής συνήθιζε να πραγματοποιεί ο δρ Μένγκελε στα θύματά του στο Αουσβιτς.

Τα αντικείμενα θα παραδώσει η αστυνομία στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος του Μπουένος Αϊρες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή