Παραιτήθηκε από το «τιμόνι» της Uber ο Κρ. Καλάνικ

Παραιτήθηκε από το «τιμόνι» της Uber ο Κρ. Καλάνικ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο κεφάλαιο Τράβις Καλάνικ στην Uber έκλεισε. Χθες ο –κατά πολλούς– αμφιλεγόμενος, πληθωρικός, αλαζόνας, συγκρουσιακός και αθυρόστομος ιδρυτής της αμερικανικής εταιρείας διασύνδεσης επιβατών και οδηγών ανακοίνωσε την παραίτησή του. Ο 40χρονος Τράβις Καλάνικ αρκετό καιρό τώρα βρισκόταν σε καθεστώς ασφυκτικών πιέσεων από τους επενδυτές και τους πάμπολλους επικριτές των μεθόδων του εν γένει. Παράλληλα, είχε μεσολαβήσει σωρεία γεγονότων με πρωταγωνιστές τον ίδιο και υψηλόβαθμα στελέχη της Uber, τα οποία είχαν χειριστεί με τρόπο αντιδεοντολογικό και μη ενδεδειγμένο διάφορες υποθέσεις. Πάντως, ο ίδιος ο Τράβις Καλάνικ κατόρθωσε να οικοδομήσει μια καινοτόμο επιχείρηση στην υψηλή τεχνολογία και στην παροχή υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών, η οποία αμφισβήτησε τις υπάρχουσες δομές της αγοράς και προξένησε σοβαρούς κραδασμούς. Η Uber αψήφησε το πώς λειτουργούν οι επαγγελματίες οδηγοί ταξί σε όλο τον κόσμο, στηρίχθηκε σε ιδιώτες, που οδηγούσαν τα δικά τους οχήματα και έκαναν τη μεταφορά, και σύρθηκε πάμπολλες φορές στα δικαστήρια: Αλλοτε γιατί θεωρήθηκε ότι παραβιάζει κατάφωρα τους όρους του ανταγωνισμού της συγκεκριμένης αγοράς και άλλοτε γιατί δεν αναγνώριζε καθεστώς υπαλλήλου στους οδηγούς της.

Εριστικότητα

Η ακαταμάχητη αποφασιστικότητα και η εριστική διάθεση του Τράβις Καλάνικ χαρακτήριζαν και την εταιρεία εν γένει. Τα στοιχεία αυτά τη βοήθησαν να γίνει ένας κολοσσός στον τομέα των μεταφορών παγκοσμίως με αποτιμώμενη αξία στα 68 δισ. δολάρια, ενώ αποτελεί τη μεγαλύτερη μη εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο, η οποία έχει την οικονομική στήριξη καινοτομικών επενδυτικών κεφαλαίων. Εντούτοις, τα ίδια στοιχεία ακριβώς ευθύνονται για μη ενδεδειγμένες πρακτικές και συμπεριφορές. Μετά αποκαλύψεις και καταγγελίες πρώην εργαζομένων της Uber φάνηκε ότι υπάρχει εδραιωμένη η νοοτροπία του εκφοβισμού, της επιθετικότητας και της παρενόχλησης. Ο πρώην γενικός εισαγγελέας Ερικ Χόλντερ διεξήγαγε ενδελεχή έρευνα στην εταιρεία για να διαπιστώσει τι συμβαίνει. Επίσης, η Google κατηγορεί πρώην στέλεχος της Uber ότι υπέκλεψε πληροφορίες από τη δική της μονάδα αυτόνομης οδήγησης για χρήση στην αντίστοιχη μονάδα της Uber. Αλλο πρώην στέλεχος της εταιρείας πήρε στην κατοχή του απόρρητα ιατρικά στοιχεία επιβάτιδος, η οποία έπεσε θύμα βιασμού από οδηγό της Uber στην Ινδία.

Οταν δημοσιεύθηκαν τα πορίσματα της έρευνας και οι συστάσεις για αλλαγές στη φιλοσοφία και στη διακυβέρνηση της Uber, που έκανε ο Ερικ Χόλντερ, ο Τράβις Καλάνικ ανακοίνωσε πως παίρνει άδεια – δεν διευκρίνισε πότε επιστρέφει. «Αναμένοντας τον Τράβις Καλάνικ να επανακάμψει, δύσκολα θα γινόταν πιστευτός ο ισχυρισμός της Uber ότι δεσμεύεται να φέρεις εις πέρας τις αλλαγές που της σύστησε ο Ερικ Χόλντερ», παρατηρεί, τέλος, ο ειδικός σε θέματα τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Ερικ Γκόρντον. «Η παραίτησή του ήταν μονόδρομος».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή