Εκατομμυριούχοι, πρώην κατάσκοποι και φίλοι του Πούτιν στη Rosneft

Εκατομμυριούχοι, πρώην κατάσκοποι και φίλοι του Πούτιν στη Rosneft

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα δύο νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Rosneft δεν θα δυσκολευτούν να ενσωματωθούν στο καινούργιο περιβάλλον τους. Ενας από τους ισχυρότερους διαπραγματευτές εμπορευμάτων και ο άνθρωπος που έκανε το Κατάρ κορυφαία δύναμη στο φυσικό αέριο θα προστεθούν στο διοικητικό συμβούλιο της Rosneft, όπου ήδη συμμετέχουν ένας πρώην πράκτορας της Στάζι και ένας επί σειρά σύμμαχος του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. Συμμετέχουν, επίσης, βετεράνοι στο «τιμόνι» των πετρελαϊκών κολοσσών ΒΡ και ExxonMobil. Διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ είναι ο Ρόμπερτ Ντάντλεϊ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της κοινοπραξίας ΤΝΚ-ΒΡ έως το 2008, οπότε αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα λόγω διαμάχης με τους Ρώσους συνεταίρους.

Ενα από τα δύο νέα μέλη της «παρέας» της Rosneft είναι ο Ιβάν Γκλάσενμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος της Glencore και ιθύνων νους πίσω από τη δημιουργία της μεγαλύτερης δύναμης στη διαπραγμάτευση εμπορευμάτων. Επίσης νεοεισερχόμενος, ο Φεϊζάλ Αλσουγουάντι μετέτρεψε το Κατάρ σε παγκόσμια δύναμη στον κλάδο του φυσικού αερίου και σήμερα είναι πρόεδρος έρευνας και ανάπτυξης στο μη κερδοσκοπικό Qatar Foundation.

Η Glencore και το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ απέκτησαν πέρυσι μέσω κοινοπραξίας το 20% της Rosneft έναντι 11 δισ. δολαρίων.

Στο διοικητικό συμβούλιο της Rosneft, της ισχυρότερης εισηγμένης πετρελαϊκής εταιρείας στον κόσμο, μετέχει ήδη ο Ματίας Βάρνινγκ. Ηταν πράκτορας της Στάζι, δηλαδή των μυστικών υπηρεσιών της Ανατολικής Γερμανίας επί εποχής ανατολικού μπλοκ, και μάλιστα την ίδια περίοδο που ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρισκόταν στην KGB. Ο κ. Βάρνινγκ υπήρξε, επιπλέον, επικεφαλής της Dresdner Bank στη Ρωσία.  Ο Ιγκορ Σετσίν θεωρείται ένας από τους παλαιότερους και στενότερους συνεργάτες του κ. Πούτιν. Είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου στη Rosneft. Ηταν μεταφραστής στον Κόκκινο Στρατό στη Μοζαμβίκη και στην Ανγκόλα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Αυταπατώνται, όμως, όσοι θεωρούν πως η είσοδος των κ. Γκλάσενμπεργκ και Αλσουγουάντι σηματοδοτούν αλλαγές στη διοίκηση ή στη στρατηγική του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού. Ως αντάλλαγμα της επένδυσης στη Rosneft, το Κατάρ γίνεται μέλος ενός κλαμπ ισχυρών παραγόντων με επικεφαλής τον κ. Σετσίν. Ετσι το μικροσκοπικό αραβικό κράτος ενισχύει τη συμμαχία του με το Κρεμλίνο καθώς η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της έχουν σκληρύνει τη στάση τους απέναντί του.

Σε κάθε περίπτωση, το Κρεμλίνο θα διατηρήσει πλειοψηφικό μερίδιο στη Rosneft που σημαίνει πως θα έχει τον τελευταίο λόγο στη λήψη αποφάσεων, επισημαίνει ο Βλαντιμίρ Μίλοβ, μέλος της αντιπολίτευσης και πρώην αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας. Τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα προτείνουν νέες επιχειρηματικές συμφωνίες, σχολιάζει ο Αρτεμ Κόνσιν, πετρελαϊκός αναλυτής στην Otkritie Capital. «Οι διαπραγματευτές πετρελαίου είναι εκεί για ένα λόγο, οι BP και ExxonMobil για έναν άλλο», τονίζει ο αναλυτής. «Μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να διευκολύνουν καταστάσεις σαν την επέκταση της παρουσίας της εταιρείας στη Νότια Ασία ή των δραστηριοτήτων της στο υγροποιημένο φυσικό αέριο».

Τα προβλήματα ανήκουν στο παρελθόν

Η συμμετοχή του Ιβάν Γκλάσενμπεργκ στο διοικητικό συμβούλιο της Rosneft επιβεβαιώνει την πλήρη επάνοδο της Glencore, επισημαίνει το Bloomberg. Προ διετίας υπήρξαν φόβοι για αδυναμία αποπληρωμής των ομολόγων της, τα οποία ανέρχονταν σε 36 δισ. δολάρια. Η τιμή της μετοχής της είχε σημειώσει μεγάλες απώλειες, επειδή οι επενδυτές φοβούνταν μήπως η Glencore δεν καταφέρει να αντεπεξέλθει στην κάλυψη των προαναφερόμενων ομολόγων και των δανείων της τάξεως των 35 δσ. δολαρίων.

H απόκτηση του 20% της Rosneft μαζί με το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ πέρυσι τον Δεκέμβριο είναι η πρώτη μεγάλη εξαγορά του κολοσσού διαπραγμάτευσης εμπορευμάτων και εξόρυξης πρώτων υλών μετά το ταραχώδες 2015. Σήμερα, η Glencore αποκτά μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Rosneft όταν, μάλιστα, ο ρωσικός κολοσσός σε κοινοπραξία με την ExxonMobil ανακάλυψε το πρώτο κοίτασμα πετρελαίου στην Αρκτική. Τα συνολικά αποθέματα της περιοχής στη γεώτρηση University-1 της Θάλασσας Κάρα υπολογίζονται σε 87 δισ. βαρέλια. Σε 75 δισ. βαρέλια υπολογίζεται το μεγαλύτερο κοίτασμα της Σαουδικής Αραβίας. Ο Ιγκόρ Σετσίν, επικεφαλής της Rosneft, μίλησε για «κοινή νίκη» με την ExxonMobil, σημειώνοντας πως η γεώτρηση πραγματοποιήθηκε σε «χρόνο ρεκόρ».

Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Rosneft είναι ο Ντόναλντ Χάμφρεϊς, ο οποίος ήταν οικονομικός διευθυντής της ExxonMobil έως το 2013. Τέλος, ο Γκιγέρμο Κουιντέρο, που μετέχει, επίσης, στο συμβούλιο της Rosneft, ήταν επικεφαλής στη βραζιλιάνικη μονάδα της ΒΡ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή